11 °C Budapest

Horror, milyen drágák lehetnek idén a karácsonyfák: így tudsz mégis spórolni!

2018. november 16. 14:05

Drágul a luc-, és a nordmann fenyő is, de a szakértők kiszámolták, hogy mikor tudod mégis olcsóbban megvásárolni az idei karácsonyfádat. Mutatjuk a trükköt!

Hamarosan indul a szezon, kipakolnak a faárusok az áruházak parkolóiba és beindul a nyüzsgés. De mikor érdemes megvenni a hőn áhított fenyőfát, ha spórolni akarsz? Amerikai szakértők most kiszámolták, hogy miképpen spórolhatsz súlyos ezreket a fenyőn.

Kiderült, a legjobb, de legkockázatosabb trükk, ha kivársz! Karácsony napján ugyanis az árusok már szinte féláron adják a fákat - ugyanakkor benne van, hogy csak satnyábbak maradnak a végére. Nyilván nem mindenki tudja kivárni a karácsony napját, de így is érdemes halogatni a fenyő beszerzését, ugyanis a statisztikák szerint az ünnepek előtti héten is mintegy 22 százalékkal olcsóbban juthatsz karácsonyfához. Összességében az Egyesült Államokban, de világszinten is nagyjából 17 százalékkal emelkedtek meg az árak az utóbbi években, így pedig sokaknak kell trükközve spórolnia.

Nálunk is drágul

Megisszuk a levét a meleg, csapadékszegény nyárnak: a hazai lucfenyőkből kevesebb termett, mint tavaly, de az Észak-Európából beérkező nordmann fenyő is drágul a szárazság miatt. Bár az elmúlt években, nem változott a karácsonyi fenyők ára, de ennek most vége a Teol beszámolója szerint. Hazánkban is rossz a termés, Németországban és Ausztriában pedig kifejezetten pocsék: sok helyen a fenyők 20-30 százaléka kipusztult. Ez a magyar árakra is hatással van, mert minden évben több százezer - más források szerint egymillió - fát hozunk be külföldről, a magyar termelők pedig szintén több százezer fát visznek ki.

Hazánkban a lucfenyő a népszerűbb: olcsó és erőteljes az illata - mondjuk cserébe sokat kell porszívózni alatta, mert gyorsan hullik a levele. A luc métere tavaly 2-3 ezer forintba került,  idén akár 3500 forint is lehet. Így egy átlagos másfél-két méteres fáért 5-7 ezer forintot is fizethetünk. Érdemes tehát megfogadni a kutatók tanácsait, a jó árakat ki kell várni!

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem