31 °C Budapest
Horror, milyen drágák lehetnek idén a karácsonyfák: így tudsz mégis spórolni!

Horror, milyen drágák lehetnek idén a karácsonyfák: így tudsz mégis spórolni!

2018. november 16. 14:05

Drágul a luc-, és a nordmann fenyő is, de a szakértők kiszámolták, hogy mikor tudod mégis olcsóbban megvásárolni az idei karácsonyfádat. Mutatjuk a trükköt!

Hamarosan indul a szezon, kipakolnak a faárusok az áruházak parkolóiba és beindul a nyüzsgés. De mikor érdemes megvenni a hőn áhított fenyőfát, ha spórolni akarsz? Amerikai szakértők most kiszámolták, hogy miképpen spórolhatsz súlyos ezreket a fenyőn.

Kiderült, a legjobb, de legkockázatosabb trükk, ha kivársz! Karácsony napján ugyanis az árusok már szinte féláron adják a fákat - ugyanakkor benne van, hogy csak satnyábbak maradnak a végére. Nyilván nem mindenki tudja kivárni a karácsony napját, de így is érdemes halogatni a fenyő beszerzését, ugyanis a statisztikák szerint az ünnepek előtti héten is mintegy 22 százalékkal olcsóbban juthatsz karácsonyfához. Összességében az Egyesült Államokban, de világszinten is nagyjából 17 százalékkal emelkedtek meg az árak az utóbbi években, így pedig sokaknak kell trükközve spórolnia.

Nálunk is drágul

Megisszuk a levét a meleg, csapadékszegény nyárnak: a hazai lucfenyőkből kevesebb termett, mint tavaly, de az Észak-Európából beérkező nordmann fenyő is drágul a szárazság miatt. Bár az elmúlt években, nem változott a karácsonyi fenyők ára, de ennek most vége a Teol beszámolója szerint. Hazánkban is rossz a termés, Németországban és Ausztriában pedig kifejezetten pocsék: sok helyen a fenyők 20-30 százaléka kipusztult. Ez a magyar árakra is hatással van, mert minden évben több százezer - más források szerint egymillió - fát hozunk be külföldről, a magyar termelők pedig szintén több százezer fát visznek ki.

Hazánkban a lucfenyő a népszerűbb: olcsó és erőteljes az illata - mondjuk cserébe sokat kell porszívózni alatta, mert gyorsan hullik a levele. A luc métere tavaly 2-3 ezer forintba került,  idén akár 3500 forint is lehet. Így egy átlagos másfél-két méteres fáért 5-7 ezer forintot is fizethetünk. Érdemes tehát megfogadni a kutatók tanácsait, a jó árakat ki kell várni!

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?