2 °C Budapest

Balatoni nyaralót 5 millió alatt? Nem lehetetlen, itt a lista

2018. május 12. 07:01

Általában mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki nyaraló vásárlásra adja a fejét - főként a Balatonnál. Aki viszont bírja a kompromisszumokat, igazi kincsekre bukkanhat, akár az 5 millió forint alatti árszegmensben is. Szubjektív körkép következik a filléres balatoni nyaralók piacáról.

Nincs mese, a friss lakáspiaci jelentések szerint a Balatonnál is felpörgött a piac, és - részben - elszabadultak az ingatlanárak. Mint arról néhány napja beszámoltunk, igencsak élénk az érdeklődés például a Balaton keleti medencéjében lévő központi településeken, azaz Balatonfüreden és Siófokon - itt az árak is meglehetősen borsosak. A vízparti nyaralók itt 1 millió forintos négyzetméteráron, míg a tőle távolabbi helyeken 500-600 ezer forintos négyzetméteráron pörögnek. Valamivel kisebb az érdeklődés viszont a nyugati medencében, de ez jó hír a kevésbé tehetőseknek. A déli parton például Balatonlellén és a szomszédos településeken akár 30 százalékkal olcsóbban lehet vásárolni a felkapott üdülőövezetekhez képest.

A vásárlók túlnyomórészt továbbra is belföldiek , a Balaton ismertsége, kedveltsége szinte az egész országot megmozgatja ingatlanvásárlás szempontjából is

- írják a lakáspiaci elemzők.

A Pénzcentrum ezúttal viszont nem a legfelkapottabb, alaphangon is 20-25 millió forintos nyaralóingatlanokra fúkuszált. Kíváncsiak voltunk, mit kaphatunk 5 millió forint alatt a Balatonnál. Színes-szagos körképünk elkészítéséhez az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portál adatbázisát hívtuk segítségül. A szűrés során a "ház", illetve "nyaraló" kategóriába sorolt hirdetéseket vettük figyelembe.

A portálon 5 millió forint alatt 190 ház kategóriába sorolt, és 147 nyaralóingatlant találtunk.

Bár a körkép elkészítéséhez használt portálon a teljes hazai kínálatnak csak egy része jelenik meg, azonban ezek alapján is lehet érdekes következtetéseket levonni. A filléres balatoni nyaralók javarészt a tótól távolabb, kevésbé felkapott helyen fekszenek, s minőségük is hagy kívánni valót maga után. Akadnak azonban kivételek. Íme, az 5 kedvencünk:

5. Siójut, Szőlőhegy - 4,9 millió forint

Mindössze 4,9 millió forintot kérnek ezért a Siójut szőlőhegyén található 2318 négyzetméteres telekért, amelynek egyharmadán relepített szőlő kapott helyet. A hirdetés tanúsága szerint közel 200 liternyi borhozammal számolhat az új tulajdonos, amelyet saját pincéjében tárolhat majd; a fárasztó szüret után pedig egy kisebb család könnyedén megpihenhet (némi felújítás után) a felső szinten lévő kétszoba, konyhás lakórészben. Annak pedig, aki pedig a strandra vágyna, jó hír, hogy Siófok mindössze 7 kilométer.

CSODÁLATOS PANORÁMA.CSEND NYUGALOM BÉKE!!!!!!

- fogalmaznak a hirdetésben.

4. Várvölgy (Zala megye) - 4,9 millió forint

4,9 millió forintért kínálják megvételre ezt a balatonedericsi strandtól mindössze 6 kilométerre található várvölgyi nyaralót. Az alacsony irányár és így minimális jutalék (3 százalék esetén 147 ezer forint) sem szegte ugyanakkor az ingatlanos kedvét, hogy már-már palahniuki magaslatokba emelkdeve méltassa ezt a "pazar domboldalon", a 70-es években épült kétszintes házikót.

Ennél a csodálatos teleknél csak az képezheti némi vita tárgyát, hogy a lélegzetelállítóan szép panoráma legszebb része vajon a mélyzöld zalai erdő szemben a szemérmesen kíváncsiskodó Keszthelyi hegység oldalában, vagy a Balaton vize az edericsi part mögött, ahol ha jól odanézünk, még őskori delfinek küldenek csókot a parti hegy szikláinak, mintha mi sem történt volna százezer évek óta ebben a pompás vadonban

- fogalmaz a közvetítő a hirdetésben, amiből az is kiderül, hogy a domboldalon nemcsak magyar, de német, osztrák és svájci családok is vásároltak már nyaralókat. "Minden épül és szépül, a természet pedig olyan kerek, hogy az utolsó mammut és kardfogú tigris is azonnal menedékjogot kérne, ha véletlenül kisétálna az erdőből és lenézne a völgybe" - teszi hozzá a megbízott ingatlanos szakember.

3. Balatonendréd (Somogy megye) - 4,1 millió forint

Igazi mázlista, aki egy Balatonra panorámás ingatlanban pihenheti ki a dolgos hétköznapokat, 4,1 milló forintért meg pláne. A rövidke, de annál korrektebb hirdetéshez nem nagyon tudunk mit hozzátenni, talán csak annyit, tényleg dícséret illeti az ingatlanost.

A festői kis község csendes, nyugodt atmoszférájával az elmúlt évtizedekben nem csak a turisták, hanem az ingatlant keresők figyelmét is felkeltette dimbes-dombos tájjellegével, Balaton közelségével, illetve egyszerű megközelíthetőségével. Az épület 3 szintes. A borospince jó állapotú, a földszinten lakóegység található, a tetőtér beépíthető (vasbeton födém). A területen szőlőtelepítés található. Közművek jelenleg nem kiépítettek

- fogalmaz szűkszavúan, de teljes körően a közvetítő.

2. Lesencetomaj (Veszprém megye) - 3,3 millió forint

Művelés alól kivett, zárkerti ingatlant árulnak 3,3 millió forintért a Veszprém megyei Lesencetomajon. Mint a hirdetésben fogalmaznak, a kétszintes "házikó" egy 1600 négyzetméteres telken áll, és a Balaton mindössze 15 kilométer!

Nyugodt csendes hely, szép PANORÁMA!

- szögezik le a pihenni vágyóknak a hirdetésben.

1. Nemesgulács, Köbölkúthegy - 2,9 millió forint

2,9 millió forint, pedig csak 3 kilométerre van Balatontól ez a Nemesgulácson, Badacsonytomaj szélében található, 1877 négyzetméteres zártkerti, és nem utolsó sorban körpanorámás ingatlan. A 10 négyzetméteres faházba a villanyt már bevezették, de a vezetékes víz is megtalálható a telek előtt. Azon viszont ne nagyon lepődjünk meg, hogy a zuhanyozó ugyanúgy a kertben található, mint az angol WC - az is csoda, hogy van. Az új tulajdonosok viszont kedvüket lelhetik a telek 1/3-án telepített olaszrizling fürtjeiben, illetve a rengeteg gyümölcsfa termésében. 

Lakáshitel vagy személyi kölcsön?

Bár a találati listában találhatunk takaros portával rendelkező nyaralókat is, azonban - mint ahogy a fenti példák is mutatják - a legolcsóbb balatoni ingatlanok többsége komfort nélküli, elhanyagolt, felújításra szoruló, sok esetben lebontásra ítélt épület. A tapasztalatok ezért azt mutatják, hogy ebben a kategóriában többnyire a készpénzes vásárlás a jellemző.

Ettől függetlenül sokakat érdekelhet, hogy a padlón lévő lakáshitel-kamatok mellett, milyen feltételekkel találhatunk finanszírozást a hitelintézeteknél. Nos, a Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával rögvest kiderül, hogy 3 millió forintot 5 éves futamidő mellett már 2,36 százalékos THM-mel felvehetünk, ami a K&H Banknál 53018 forintos havi törlesztőt jelent. De nem sokkal marad el ettől a Gránit Bank, az ERSTE Bank, és a Budapest Bank ajánlata sem.

Na persze nem árt tudni, hogy az ilyen ingatlanok jelzálog alapú hitelezése nem minden banknál megoldható, mivel a hitelintézetek többsége korlátozottan forgalomképesnek minősíti a kis falvakban található, alacsony piaci és hitelbiztosítéki értékkel rendelkező ingatlanokat. Az alacsony irányár viszont felveti a szabadon felhasználható személyi kölcsön igénybevételének lehetőségét is, főként, hogy a kamtszint ezek esetében is meglehetősen baráti (legalábbis az elmúlt évek viszonylatában)

De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: személyi kölcsön kalkulátorunkban 2,5 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg, emelett bepipáltuk a "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem" és a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" funkciókat. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja (THM 8,16%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank (THM 8,17%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Raiffeisen Bank, a Budapest Bank, valamint az ERSTE Bank konstrukcióját is.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem