5 °C Budapest

Ajándékpénzt kapnak a magyar családok: százezrek üthetik a markodat

2018. február 9. 11:00

2018-ban nőtt a minimálbér, ennek következtében változott néhány szociális támogatás összege is, más juttatások azonban már 10 éve szemernyit sem változtak. Ráadásul ha megnézzük, mennyi pénzt kapnak a magyar családok, kiderül, hogy óriási különbségek vannak, és a tehetősebbek jóval több pénzt kapnak az államtól, mint a nehéz anyagi helyzetű, rászoruló családok.

A jobb helyzetben élők több pénzt kapnak az államtól, míg a szegényebb családok még inkább leszakadnak, nekik egyre kevesebb jut a támogatásokból

 - mondta a Pénzcentrumnak idén januárban Szikra Dorottya, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa.

A kétgyermekes családoknál már megvizsgáltuk, hogyan alakulnak a különböző szociális juttatások, ha a szülők munkanélküliek, ha a szülők minimálbérre vannak bejelentve, valamint azt az esetet is megvizsgáltuk, mennyi pénzben részesülnek a családok, ha a szülők a 2017. novemberi átlagkeresetet, vagyis bruttó 323 ezer forintot visznek haza, vagy ha annál többet, bruttó 500 ezret keresnek.

Az első esetben a család kap családi pótlékot, aminek összege egy két gyermekes család esetén gyerekenként bruttó 13300 forint, valamint az anyuka kap GYES-t, aminek összege az öregségi nyugdíminimum összege, vagyis 28500 forint. GYED-et nem kaphat, hiszen nincs munkája, és így a családi adókedvezmény sem illeti meg őket. Összesen havonta bruttó 55100 forint támogatást kapnak.

A minimálbéres családnál szintén számolhatnak a családi pótlékkal, itt már jár GYED is (GYES viszont nem), valamint igényelhetnek családi adókedvezményt. Összesen havonta bruttó 158 200 forint szociális juttatást kapnak, és igényelhetnek CSED-et is. Ezt azok kaphatják meg, akik a szülést megelőző két évben legalább 365 napnyi munkaviszonnyal rendelkeznek, összege a napi átlagkereset 70 százaléka. Ezt a juttatást a GYED előtt kaphatják a kismamák, már a szülés előtt 28 nappal megkezdhető a folyósítása.

Ha a bruttó 323 ezret és a bruttó 500 ezret kereső családokat vesszük szemügyre, azt találjuk, hogy mind a két esetben bruttó 254800 forintnyi támogatást kapnak a családok, plusz ebben az esetben is igényelhetik a csecsemőgondozási díj kifizetését is.

A jó helyzetű család tehát mintegy 200 ezer forinttal többet kap az államtól havonta a gyerekei felnevelésére, mint a szegény család, de a minimálbéres is 100 ezer forinttal kevesebb támogatásban részesül, mint a magasabb keresetű.

Ha hasonló körülmények között a háromgyerekes családokat nézzük meg, a különbség még szembetűnőbb. 

A háromgyerekes családoknál látszik csak igazán a különbség

A munkanélküli szülők esetén a család kap GYES-t, aminek összege bruttó 28500 forint, valamint családi pótlékot is, aminek összege bruttó 48 ezer forint (három vagy többgyermekes család esetén gyereknként 16 ezer forint). Családi adókedvezményről ezek a családok nem is álmodhatnak. Vagyis bruttó 76 500 forint szociális támogatásban részesülnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A minimálbért kereső szülők esetén bruttó 96 600 forint a GYED, a családi pótlék bruttó 48 ezer, a családi adókedvezmény pedig bruttó 99 000 forint. Szikra Dorottya ugyanakkor emlékeztetett, hogy a minimálbéres 3 gyerekes család távolról sem tudja igénybevenni a teljes, 99 ezer forintos adókedvezményt, mivel a minimálbér 2011 óta adóköteles. Vagyis ők akkor jártak volna a családi adókedvezménynel igazán jól, ha még mindig 0 kulcsos adót alkalmaznának a minimálbér után.

Aki bruttó 323 ezres keres, annak jár a GYED, ennek összege bruttó 193 200, a családi pótlék bruttó 48 ezer, és a családi adókedvezményt is igénybe tudják venni, méghozzá 99 ezer forinttal lesz magasabb a nettó bér az adókedvezmény miat. Ugyanez a helyzet a bruttó 500 ezret keresők esetén is.

Érdemes megjegyezni, hogy anyasági támogatásban minden édesanya részesül, egy gyermek esetén az összeg a nyugdíjminimum 225 százalékával egyenlő, vagyis 64 125 forint. Ugyanakkor CSED-et, vagyis csecsemőgondozási díjat azok kaphatják meg, akik a szülést megelőző két évben legalább 365 napnyi munkaviszonnyal rendelkeznek, összege pedig a napi átlagkereset 70 százaléka. Ezt a juttatást a GYED előtt kaphatják a kismamák, már a szülés előtt 28 nappal megkezdhető a folyósítása.

A legnehezebb helyzetben az egyedülálló szülők vannak

A KSH adatai szerint 2016-ban a családok száma  2 millió 743 ezer volt, 503 ezer családban élt egy szülő a gyermekével vagy gyermekeivel. Ha megnézzük, hogy mennyi pénzzel segíti az egyedülálló szülőket a kormány, láthatjuk, hogy emelt családi pótlékot kapnak, ami azt jelenti, hogy kétgyermek esetén gyerekenként bruttó 14 800 forintot (1500 forinttal többet, mint ahol két szülő van), három gyermek esetén pedig gyerekenként bruttó 17 ezer forintot (ezer forinttal többet, mint ahol két szülő van) kapnak. Azonban a többi juttatást tekintve nincs különbség aközött, mennyi pénzt kapnak az államtól a gyermeküket egyedül vagy a gyereküket együtt nevelő házaspárok.

A gyermeküket egyedül nevelő szülők is igénybe vehetik a családi adókedvezményt, csak úgy, mint a gyermeküket együtt nevelő házaspárok,és aA GYED szempontjából sincs különbség. Akik pedig legalább három gyereket nevelnek, legyen az akár egyedülálló szülő, akár gyermeküket együtt nevelő pár, részesülhetnek gyermeknevelési támogatásban, aminek összege megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, vagyis ez havi 28500 forintot jelent.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm