14 °C Budapest

Ügyes trükkel kaszálnak milliókat Budapesten lakáspiaci spekulánsok

2018. február 6. 12:03

Érdekes befektetési megoldással kaszálnak milliókat lakáspiaci spekulánsok a fővárosban. A trükk a következő: új építésű projekteknél befizetik a kezdő részletet, majd az előszerződést jelentős felárral értékesítik a piacon. Az ügylet legális, vannak azonban buktatói.

Érdekes befektetési módszer jelent meg a magyar, és főként a budapesti lakáspiacon - hívta fel a figyelmünket az egyik fővárosi fejlesztő. Mint azt korábban megjelent cikkünkben a Simona Ház projektcége, a Mantra Development nyilatkozta,

Nálunk a lakások vételára az első részlet függvényében változik. Minél nagyobb az első részlet, annál kedvezőbb a vételár. Ennek - többek között - az az oka, hogy mi azoknak szeretnénk a legkedvezőbb árat biztosítani, akik minimum pár évre megtartják a lakást. A 10-90 fizetési feltételnél ugyanis sokan már az átadás előtt eladják a lakást.

Ha ebből nem lenne egyértelmű, a befektetési módszer lényege az, hogy a lakáspiacot jól ismerő "spekulánsok" (a szó nem pejoratív értelmében - a szerk.) az első 10 százalékos vételárrészlettel lekötik az építés alatt álló (vagy csak tervasztalos) fejlesztéseket, majd - bízva az árszínvonal további erőteljes emelkedésében - az adott ingatlant, még az átadás előtt jelentős felárral továbbértékesítik. Csak a példa kedvéért, egy 50 millió forintos ingatlan esetében befizetik az 5 milliós induló részletet, majd 10 százalékos felárral tovább értékesítik. Azaz

az ügyleten így, 5 millió forintos befektetés mellett, simán kaszálhatnak akár 5 millió forintot is.

A megoldás ugyan pofon egyszerűnek tűnik, de számos buktatója van. Egyrészt képben kell lenni, sőt magabiztosan kell spekulálni a lakáspiaci trendekre; másrészt a jogi feltételek is bonyolítják az ügyletet. "Egy fejlesztés alatt álló lakóingatlan esetében az első vételárrészlet befizetésével ún. előszerződéses jogviszony köttetik a vevő és a fejlesztő között, a tulajdonjogot - amit a földhivatalban is bejegyeznek - pedig jellemzően az átadás magasságában, az utolsó vételárrészlet megfizetését követően ruházzák át" - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére dr. Ódor Dániel MRICS.

A Taylor Wessing Ügyvédi Iroda ügyvédje szerint nincs akadálya annak, hogy ezt az előszerződést, akár jelentős felárral átruházzák. Ódor szerint mivel a tulajdonjogot ebben az esetben még nem jegyezték be, a végfelhasználó így az új lakáshoz kapcsolódó kedvezményektől (pl.: CSOK) sem esik el. Az új építésű lakásokra vonatkozó, épületszerkezetenként jellemzően 3-5-10 éves jótállás pedig a manővertől függetlenül él, hiszen az a lakáshoz kapcsolódik. Ódor szerint ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

a szerződés átruházásához, a jogok és kötelezettségek továbbvitele miatt, a fejlesztőnek mindenképp hozzá kell járulnia!

A hozzájárulás kapcsán felmerül ugyanakkor a kérdés, ha a fejlesztőnek még van eladatlan lakása, miért rontaná a pozícióját azzal, hogy házon belül versenytársat kreál magának. Bár az is igaz, hogy az alacsonyabb árazás miatt jelentős előnyben lesz a spekulációval szemben (itt persze nem szabad megfeledkezni a fejlesztés során felmerülő esetleges kivitelezési többletköltségekről). De a leendő tulajdonosnak is résen kell lennie.

Szerződés átruházás esetén a végfelhasználónak nagyon meg kell néznie, hogy akitől veszi a pozícióját, az teljesítette-e az addig fennálló szerződéses kötelezettségeit, például kifizette-e az addig esedékes vételárrészleteket

- hívta fel a vásárlók figyelmét dr. Ódor Dániel MRICS.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem