Fénysebességgel emelkedtek a négyzetméterárak

2018. február 2. 12:30

A hazai ingatlanárak immár ötödik éve folyamatosan nőnek, az építkezési kedv és az új beruházások rekordokat döntenek. 2017 egyértelműen az újlakás építések éve volt, az első kilenc hónapban mintegy 8000 új lakás épült és további 28 ezerre adtak ki építési engedélyt. Az árak is dinamikusan emelkedtek, a legdrágább területen, a főváros V. kerületében megközelítették a 700 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagárat, de az ország minden pontján erőteljes emelkedés tapasztalható. A tendencia folytatódni látszik, de mégis mit hozhat 2018 az ingatlanpiac számára?

A tavalyi év minden kétséget kizáróan az ingatlanpiac éve volt, amely megmutatkozik az építkezések számában és az ingatlanárak emelkedésében is. Az újépítésű lakások iránti keresletet alig győzik kielégíteni a beruházók. Még úgy is, hogy 2016 azonos időszakához képest 51 százalékkal több új ingatlant adtak át és a kiadott építési engedélyek száma is 33 százalékkal haladta meg az előző évét.

A négyzetméterárak is fénysebességgel emelkedtek, egy év alatt az ebben a mutatóban aktuális rekorder Budapest XXIII. kerületében például 33 százalékos, Zalaegerszegen 23 százalékos volt a növekedés egy év alatt. Az utóbbi négy évben inkább csak a főváros és a vidéki nagyvárosok - főleg Nyugat-Magyarországon - piaca fejlődött rohamosan, de 2017 változást hozott: az ország minden pontján pozitív tendenciák tapasztalhatóak és egyfajta területi kiegyenlítődés körvonalazódik, azaz az alacsonyabb árfekvésű térségek nagyobb ütemű drágulása látható.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Az ingatlanok iránti kereslet bővülése nagy szerepet kapott a fellendülésben. Emellett számos más tényező is kedvezően hatott a piacra. A CSOK felhasználási lehetőségeinek bővítése, a kedvező hitelkörnyezet, illetve a fogyasztóbarát, fix kamatozású lakáshitelek a vásárlási kedvet növelték, az egyszerű bejelentés, az áfa visszaigénylés és a kedvezményes 5 százalékos áfakulcs pedig a beruházókat ösztönözte építkezésre. Az eredmény látványos: rég nem látott aktivitás tapasztalható az ingatlanpiacon.

Mit hoz 2018?

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint, minden bizonnyal az ingatlanpiac további bővülését hozza az idei év. A 2016-ban bejelentett, építkezést ösztönző lépések hatására megkezdett beruházások közül sokat idén fognak átadni, csak Budapesten közel kilencezer új társasházi lakás épülhet meg - s ezek egy része a tervezőasztalról, akár már két éve elkelt. A befektetési célú lakásvásárlás továbbra is igen népszerű marad, de a magas árak miatt a magánbefektetők aránya nem valószínű, hogy növekedne, annak ellenére, hogy a piacon kevés olyan befektetési lehetőség van, melynek hozama ilyen magas lenne. Sokak várakozásával ellentétben nem biztos, hogy a kedvezményes 5 százalékos építési áfa határidejét 2019 után is meghosszabbítják, így a beruházóknak nagyon igyekezniük kell, hogy az elkövetkezendő szűk két évben - kedvező adózás mellett - megépüljenek és eladásra kerüljenek a projektek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nincs kizárva, hogy a későbbiekben bejelentenek olyan intézkedéseket, amelyek továbbra is építkezésre ösztönzik a beruházókat, de ha mégsem, akkor 2019 után további áremelkedés következhet, amelynek a lakáskiadók örülhetnek a legjobban, hiszen a lakosság egyre inkább a lakásbérlés felé fordulhat. "Az elmúlt három évben országos átlagban kétszámjegyű reálár-növekedésben kisebb lassulás várható, s középtávon az általános gazdasági bővülés szintjét veheti fel az árak változása. Tartjuk korábbi becslésünket, mely szerint a tavalyi nagyjából 160 ezer után a lakáspiaci forgalom rövidtávon beállhat a válság előtti évek átlagát jelentő 170-190 ezres sávba. 2018-ban és 2019-ben az építési volumen elérheti, illetve meghaladhatja a 30 ezres szintet, ám hosszabb távon 25 ezer lakás megépülése lehet egyensúlyban a kereslettel" - teszi hozzá a szakértő.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm