28 °C Budapest
Szakadék szélén billeg a magyarok negyede: karnyújtásnyira a szegénysortól

Szakadék szélén billeg a magyarok negyede: karnyújtásnyira a szegénysortól

2017. december 1. 11:03

Egy év alatt 4,2 százalékkal nőttek a nettó jövedelmek, a reálbérek azonban csak 3,8 százalékkal. A KSH legfrissebb jelentése szerint a teljes lakosság 25,6 százaléka, vagyis 2 millió 465 ezer embert érint a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázata.

Ma mutatta be a Központi Statisztikai Hivatal A háztartások életszínvonala, 2016 című kiadványát, amelyből kiderül a magyar lakosság jövedelmi helyzete, hogy hány főt érint a szegénység kockázata, mennyit fogyasztottak a háztartások, és hányan érzik úgy, hogy jólétben élnek.

A jövedelmeket nézve némi változás látható a tavalyi évhez képest: az egy főre jutó éves nettó jövedelem 1 millió 199 ezer forint volt, ami 4,2 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A reáljövedelem 3,8 százalékkal nőtt, közben a fogyasztói árak csak 0,4 százalékkal. Egyre nagyobb az aránya a munkajövedelemnek: tavaly a bevételek 70,1 százalékát bérként kapta a lakosság, a társadalmi jövedelmeké pedig a tavalyi 29 százalékról 28,3 százalékra mérséklődött.

Még mindig nagyon sok embert érint a szegénység kockázata, bár csökken az arányuk: a teljes lakosság 25,6 százaléka, 2 millió 465 fő érintett, ami 76 ezer fővel kevesebb, mint tavaly.

A teljes lakosságnak a 13,4 százaléka, vagyis 1 millió 293 ezer ember élt tavaly a szegénységi küszöb alatti jövedelemből, tehát 77 680 forintból. Csökkent a munkaszegénység aránya is, a teljes népességnek a 4,9 százalékát érintette csak tavaly, ami 468 ezer főt jelent.

Többet vásároltunk

Az egy főre jutó éves átlagos fogyasztási kiadás  1 millió 22 ezer forint volt, ami 4,4 százalékkal több mint egy évvel korábban, de mivel az árak növekedtek 0,4 százalékkal, ezért valójában csak 4 százalékos a növekedés. A legnagyobb kiadást továbbra is az élelmiszerek jelentik (246 500 forint), lakásfenntartás és háztartási energia (215 700 forint), valamint a közlekedés (117 500 forint). Az ezekre fordított kiadások 56,7 százalékát tették ki a teljes fogyasztásnak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az élettel való elégedettséget, vagyis a szubjektív jólétet is vizsgálták, a válaszadóknak 0-10-es skálán kellett megadnia, mennyire elégedett az életével. Ez az érték nem változott a tavalyihoz képest, a magyarok átlagos elégedettsége 6,10 pont. Az eredmények alapján a 24 évnél fiatalabbak a legelégedettebbek, és a 75 évnél idősebbek a legkevésbé. Valamint az is jól látható, hogy minél magasabb az egyén iskolai végzettsége, annál nagyobb bizalommal fordul az emberek felé. A biztonságérzet azonban folyamatosan javul.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?