5 °C Budapest
Ezek a főváros legdrágább utcái: térképen az arcpirító luxus

Ezek a főváros legdrágább utcái: térképen az arcpirító luxus

2017. november 15. 05:48

A lakáspiacon gyakran emlegetik a lokáció fontosságát, de a konkrét címek ezen túl is rejtett üzeneteket hordozhatnak - vallják az ingatlanos szakemberek. Az átlagokat tekintve megállapítható például, hogy Magyarországon is komoly árelőnye van a víz közelségét, illetve a beépítés típusát jelző névtábláknak, a prímet azonban mégsem ezek viszik. A Pénzcentrum valós tranzakciókon alapuló kutatása szerint megállapítható, hogy Budapesten jelenleg az V. kerületi Vigadó tér a legdrágább. Cikkünkben mutatjuk a 25 legdrágább fővárosi közterületet, illetve a kerületenkénti dobogót is.

Bő fél éve írtunk arról, hogy az ingatlan címe mennyi mindent elárul az értékről. Mint azt a "Lakáspiaci Mozaik - számok nyelvén a magyar ingatlanpiacról" c. kísérőkiadványban az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont szakértői megjegyzik:

Gyakran emlegetik persze a lokáció fontosságát, de a konkrét címek ezen túl is rejtett üzeneteket hordozhatnak. Egyes közterületek neve és típusa titkos értéktöbbletet rejt.

A hazai statisztikák alapján például megállapítható, hogy a víz közelségére utaló utcaneveknek ugyanúgy komoly árelőnye lehet, mint a beépítés során kialakított városrész jellegének. Így többek között nem meglepő, hogy Magyarországon

a rakpart címet viselő otthonoknak 77 százalékos; a fasorok lakásainak 46 százalékos; míg a sétányokon álló ingatlanoknak 14 százalékos az árelőnye a "sima" utcákhoz képest.

Mutatjuk Budapest legdrágább utcáit

Az egyes címek árelőnye kapcsán kíváncsiak lettünk, mi viszi a prímet a hazai lakáspiac gócpontjában, azaz Budapesten, így az ELTINGA segítségével a KSH legfrissebb statisztikáihoz nyúltunk. Az Ingatlanadattárban szereplő tranzakciók alapján megállapítható, hogy a fővárosban jelenleg az V. kerületi Vigadó tér a legdrágább, a bő 1,8 millió forintos négyzetméterár több mint 700 ezer forintot ver rá a 2. helyezett, amúgy szintén belvárosi Kossuth Lajos térre; illetve bő 750 ezer forintot a 3. helyezett Lánchíd utcára (I. kerület).

Ahogy az a fenti infografikánkon is látható, a fővárosi toplistán az V. kerületi címek vannak túlsúlyban (a top 25-ből 18), de jól teljesítettek a II. kerületi utcanevek is. Mivel azonban a fővárosi top 25-be mindössze 9 kerület fért be, így kíváncsiak voltunk arra is, mit mutat a kerületi bontás. Az adott városrészek top 3-as listája is alátámasztja, hogy komoly kilengések vannak a budapesti lakáspiacon. Hogy a végleteket említsük, a legdrágább fővárosi cím (V. ker., Vigadó tér), illetve a legdrágább XXIII. kerületi utca (Könyves utca) között, négyzetméterenként bő másfél millió forint a differencia.

Mivel felmérésünk valós tranzakciókon alapul, így az eredmények kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy a legdrágább fővárosi utcáknak csak egy metszetét jelentik. Piaci értéküket tekintve akadhatnak ezeknél jóval drágább helyek is a fővárosi lakáspiacon, a tranzakciószámok (felmérésünk küszöbértéke 3 tranzakció/év volt) alapján ugyanakkor ezekre nincs rálátásunk.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozást. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 4 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől az Erste Bank ajánlata (THM 14,28%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem konstrukcióját, illetve a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.
NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10