12 °C Budapest
Ajándékpénzből újíthatod fel a házad, lakásod: ez az igazi rezsicsökkentés

Ajándékpénzből újíthatod fel a házad, lakásod: ez az igazi rezsicsökkentés

2017. október 26. 15:03

Beindult a fűtési szezon, ez pedig havonta több tízezres plusz kiadást is jelenthet a családoknak. Némi befektetéssel viszont lefaraghatjuk a fűtésszámlát: a nyílászárók cseréje vagy a hőszigetelés csökkenthetné a költségeket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint jövő hét elején már nulla fok alá csökkenhet a hőmérséklet a leghidegebb órákban. Vagyis, aki eddig valamiért még nem fűtött, most az is biztosan be fog gyújtani.

A Fundamenta készített egy felmérést, arra voltak kíváncsiak, mennyi az átlagos fűtésszámlája a magyaroknak. A 25-35 évesek körében végzett reprezentatív kutatás alapján hatalmas a szakadék a főváros és a vidék között.

23 ezer forint az átlagos fűtésszámla, de a fővárosban fizetik a legkevesebbet, körülbelül 17 ezer forintot, ezzel szemben falun a 30 ezer forintot is átlépheti a havi számla.

Szakértők szerint azonban jelentősen le lehet faragni a költségekből, ha odafigyelünk otthonunk energiahatékonyságára.

Így csökkenthetjük a kiadásainkat

A kutatásban megkérdezettek szinte kivétel nélkül a hőszigetelésben és a nyílászáró cserében látják ennek megoldását: a vidéken élő fiatalok 97 százaléka említette ezt a beruházást legfontosabbként, de a fővárosiak és a kisebb városban élők is egyértelműen ablakcserével karcsúsítanák kiadásaikat.

Redőnnyel és egyéb árnyékolástechnikával a nagyobb városok lakói és a fővárosiak több mint fele segítené a hideg elleni védekezést, fűtéskorszerűsítéssel pedig a fővárosiak 45 százaléka, a kisebb városok, falvak lakóinak pedig harmada könnyítene így az anyagi terheken. A megújuló energiaforrások is egyre népszerűbbek, főleg a városiak körében.

A megkérdezettek több mint fele telepítene napelemet, a kistelepülések lakóinak viszont mindösszesen 16 százaléka hasznosítaná a nap sugarait, a klímaberendezéseket pedig még kevesebben vennék igénybe az energiahatékonyság növelésére, a falun élőknek csupán 5 százaléka, míg a fővárosiak 25 százaléka lát ebben fantáziát.

Érdemes tudatosan félretenni

Akár fűtéskorszerűsítésre, akár hőszigetelésre szánjuk el magunkat, nem árt előre tervezni. Érdemes például lakáscélú megtakarítást indítani. Az állami támogatás kihasználásával ugyanis már havi néhány ezer forintos ráfordítással a futamidő végén kompromisszumok nélkül vághatunk bele otthonunk korszerűsítésébe, amely alacsonyabb rezsicsekkek formájában vissza is hozhatja az árát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyen összehasonlíthatjuk a különböző lakástakarékok ajánlatait. Abban az esetben például, ha havonta 20 ezer forintot tennénk félre, a Fundamenta Lakáskasszával 4 év alatt 1 311 587 forinttal leszünk gazdagabbak. Ha az Erste banknálnyitnánk lakástakarék számlát, akkor négy év alatt 1 250 520 forint lesz a megtakarításunk. AzOTP-nél ugyanennyi idő alatt 1 198 204 forintot gyűjthetünk össze, az Aegoonnál pedig szintén havi 20 ezres utalással négy év múlva 1 198 388 forinttal lennénk gazdagabbak.

Elavult házakban élünk

A lakóépületek 80 százaléka, azaz közel 2,5 millió családi ház energetikai szempontból korszerűtlen a nem megfelelő vagy hiányzó szigetelésnek, a korszerűtlen fűtőberendezéseknek és az elavult nyílászáróknak köszönhetően. Egy átlagos magyar családi ház fűtési energiafogyasztása 300 kWh/év/m2, ami 19 százalékkal haladja meg egy lengyel otthon energiafogyasztását, de közel 38 százalékkal több mint egy osztrák és 64 százalékkal magasabb egy svéd családi ház energiafogyasztásánál.

A Knauf Insulation adatai szerint a magyar lakosság 69 százaléka, azaz csaknem 7 millió ember él családi házakban. Ezeknek az ingatlanoknak a háromnegyede, mintegy kétmillió családi ház épült 1980 előtt, az akkori, sokkal megengedőbb energiahatékonysági szabályoknak megfelelően. Ennek az ingatlanállománynak a felújítása egyre sürgetőbbé válik.

Az egyik leghatékonyabb, a lakosság számára is elérhető eszköz a szigetelés, amely révén - korszerű nyílászárók és a megváltozott hőigényeket lekövetni képes kazán megléte esetén - akár 40-50 százalékkal is csökkenthető egy 60-as, 70-es években épült magyar családi ház energiafelhasználása"

- mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója.

Egy 100 négyzetméteres otthont nagyjából 1,8 millió forintból lehet szigetelni korszerű hőszigetelő anyagok felhasználásával, a 2018-tól az energetikai felújításokra vonatkozó előírásoknak megfelelően.

Egy ilyen mértékű beruházásba még akkor is érdemes belevágni, ha nem rendelkezik az ehhez szükséges önerővel az ember. Főként, hogy komplex energetikai korszerűsítéssel akár annyit is meg lehet spórolni a rezsiszámlákon (felmérések szerint bizonyos esetekben 65-80 százalékot is foghatunk jelenlegi lakásfenntartási kiadásainkon), hogy simán megérheti kölcsönből belevágni a munkálatokba. Azaz az energetikai számítással alátámasztott beruházást követően a havi átalányon megtakarított összeg nagyobb, vagy legalább akkora lesz, mint a megvalósításhoz igénybe vett hitel törlesztőrészlete.

Persze fontos, hogy a lehető legjobb konstrukciót válaszd. Ebben segíthet aPénzcentrum kalkulátora. Hogy jól válassz, ellvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 5 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja, de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem konstrukcióját, illetve a Budapest Bank személyi kölcsönét is.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?