15 °C Budapest

Többezer lakást zúdítanak a budapesti piacra: meg is lesz az eredménye

2017. október 10. 16:00

Többezer új építésű társasházi lakás kerül a budapesti piacra a következő hat hónapban. A fejlesztők csábító konstrukciókkal és az állami támogatás reményével akarják megragadni a vásárlók figyelmét. Egyre több jel mutatja azonban, hogy nem minden beruházás lesz akkora, mint hirdetik, sok pedig akár féléves késéssel is indul a munkaerőhiány miatt.

Az Otthontérkép adatai szerint Budapesten összesen 18 darab, 200 vagy ennél több lakást tartalmazó új társasházi projekt van épülőben vagy az építkezés megkezdése előtti utolsó szakaszban. Az ezeket vizsgáló felmérés szerint a pesti oldal kedveltebb az építés szempontjából, az említett nagyobb volumenű beruházások 61 százaléka található itt, de Budán is jelentős építkezések zajlanak és mindkét városrészen gőzerővel tart az értékesítés.

Pesten a legnagyobb lakásszámmal az Allure Residence bír, itt 534 otthont alakítanak ki, ezt követi a Corvin Átrium 531 otthonnal a VIII. kerületben és a Levendula Lakópark 439 lakással Zuglóban.

 A pesti oldal talán legkedveltebb kerülete a XIII., mely átlag négyzetméterár szempontjából is előkelő helyen jár a maga 521 ezer Ft/négyzetméteres árával. Nagy kedvenc még a feltörekvő XIV. kerület is, ott 409 ezer forintos négyzetméterárral lehet kalkulálni és a VIII. kerület is, ahol szintén 409 ezer Ft/négyzetméterért juthatunk új saját otthonhoz.

Találd meg a legjobb lakástakarékot a Pénzcentrum kalkulárotával!

A főváros budai oldala sem szűkölködik épülő új lakásokban, összesen több mint 2400 otthont építenek itt (és most kizárólag azokat vettük számításba, melyek 200 lakásos vagy annál nagyobb projektek). Budapest ezen részén épül a két legnagyobb lakóprojekt, a Budai Bolero (905 lakás) és az Elite Park (706 lakás), mindkettőnél javában tart a kivitelezés. Budán a XI. kerület az abszolút kedvenc a fejlesztők körében. A két gigaprojekten kívül a BudaPart, a Tetris ház, a Savoya ház és a Sasad Liget is sok érdeklődőt vonz. A BudaPartnál az eredeti közlés szerint több mint 1000 lakás lesz, jelenleg az első ütem 265 lakásának kivitelezése zajlik, a Tetris Ház első ütemében 267 lakást adnak át.

Intő jel, hogy az értékesítés lassabb, mint az év elején, hiába áramlik egyre több pénz a bankok és lakástakarék pénztárak felől a szektorba. A még mindig növekvő ár nem ellensúlyozható a rendelkezésre álló pénzzel. A fejlesztő kénytelen kifizetni a rohamosan dráguló kivitelezést (anyag és munkaerő) és az emelkedés egy részét a vevőre hárítani"

- figyelmeztetett Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. A szakértő szerint a vevőjelöltek jelentős része, kb. 30-40 százaléka választás elé kerül: inkább kisebb méretű lakást, de újat vesz, netán feladja a kedvenc körzetet és az olcsóbb kerületben épülő társasházra szavaz, vagy maga vág bele az építkezésbe, esetleg lemond az újról és vesz egy újszerű használtat - 15-20 százalékkal olcsóbban.

Az árak főleg Budán kényszeríthetik erre az érdeklődőket. A legtöbb lakóparki beruházásnak helyet adó Újbudán 531 ezer forintos átlagos négyzetméterárral lehet számolni, habár tény, hogy a kerület sokszínűsége miatt az ár tekintetében nagy az ingadozás. A legdrágább újbudai körzet a lágymányosi, a sasadi, valamint Gellérthegy, Hosszúrét és Kőérberek, ahol 530-630 ezer Ft/négyzetméterár az átlag, de Albertfalván és Kelenvölgyben akár 500 ezer Ft/négyzetméteres ár alatt is vásárolhatunk. Összességében azonban igaz, hogy a budai oldalon mélyebben kell a zsebbe nyúlni, ha valaki új építésű lakást akar vásárolni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

KATTINTS! A Pénzcentrum kalkulátora szerint ezek most a legjobb lakáshitelek.

Ez egyébként az összehasonlításon túlmenően általánosságban is igaz. A kivitelezési költségek megemelkedése ugyanis a lakásárakban is megjelenik, nem beszélve a külföldi befektetők árfelhajtó erejéről, akik olykor egész emeleteket vásárolnak meg azzal a céllal, hogy később kiadják a lakásokat.

A verseny azonban nemcsak a vásárlók, hanem a fejlesztők között is igen szoros, hiszen jól látható, hogy egyes sztárkerületekben tucatjával vannak jelen ezek a szereplők. Az igazi kihívás lassan az lesz a projektgazdák számára, hogy miként tudják megkülönböztetni saját projektjüket a többitől, vagyis, hogy miként tudják megnyerni maguknak a vásárlókat.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem