1 °C Budapest

Pofonegyszerű megoldás a brutális ingatlanárakra: 40 százalékot spórolhatsz

2017. augusztus 17. 05:30

Az iskolakezdés nemcsak az általános- és középiskolás korú gyerekek szüleinek jelentős kiadás, hanem azoknál a családoknál is, ahol egyetemre megy a gyerek. Nekik nem a tanszerek jelentik a nagy kiadást, hanem a lakhatás, hiszen sokan másik városba mennek tanulni. Akár a bérlés, akár a lakásvásárlás mellett döntesz, mindenképp nagy kiadás, nem beszélve arról, ha bútorokat is kell venni. Adunk néhány tippet, hogy hogyan lehet spórolni a lakhatáson akkor is, ha a gyerek nem kap kollégiumot.

Július 26-án kiderültek az egyetemi felvételi ponthatárok, és ezzel megkezdődött a lakáskeresési hajrá a frissen felvettek körében. Beköltözni egy új helyre, és otthont teremteni - akár csak néhány évre is - nem egyszerű dolog. Ráadásul már az egyetemisták által kedvelt környékeken is jelentősen megugrottak a lakásbérleti díjak és lakásárak. De még így is van lehetőség arra, hogy a lehető legkisebb költséggel ússza meg az ember.

Itt lakik a legtöbb egyetemista

Magyarországon évek óta igaz, hogy a legtöbb diák Budapesten tanul, így nem meglepő, hogy az általuk egyetemhez közeli városrészeket részesítik előnyben, ahol azonban 20-30 százalékos áremelkedés történt a lakásárakban csupán egy év alatt.

Ezért egyre inkább kiszorulnak a belvárosból, bár az olyan külső kerületekbe még csak kevesen jutnak el, mint például a IV. és a XV.  Budapest mellett Debrecent, Szegedet, Pécset és Győrt is sok továbbtanuló választja, ahol szintén megugrottak a lakásárak az elmúlt évben.

Július végén már több mint 2500 kiadásra kínált lakás volt az ingatlan.com adatbázisában. A fővárosban ezek alapján az átlagos havi bérleti díj 150 ezer forint a kínálati piacon, de továbbra is jelentősek az eltérések. A legdrágább vidéki egyetemváros Győr, ahol 100 ezer forint körül alakul a havi díj, ezt követi valamivel alacsonyabb bérleti díjakkal Veszprém, Debrecen és Szeged. A skála másik végén Nyíregyháza és Miskolc helyezkedik el, ahol már 70 ezer forint környékén ki lehet bérelni egy egyetemi hajlékot.

Venni vagy bérelni érdemes?

Hazánkban a kollégiumi férőhelyek száma nem teszi lehetővé minden távolabbi városból érkező diák elhelyezését, így sokan bérlésre kényszerülnek. A másik lehetőség, hogy a család lakást vásárol az adott városban, ekkor azonban fontos tényező, hogy a család mennyi ideig tervezi hasznosítani a megvásárolt ingatlant - derül ki az FHB elemzéséből. Az egyetemista gyermekeknek történő lakásvásárlást azért is érdemes átgondolni, mert a diákok az alapdiploma megszerzéséhez általában csak 3-4 évet tanulnak egy adott intézményben, aztán lehet, hogy másik városba vagy országba kerülnek.

A bérleti díjak emelkedése miatt jelentősen nőtt az egyetemi évek alatt bérlakásban lakók költsége, ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy az elmúlt években a lakások árai is jelentősen emelkedtek.

Futó Péter, a Portfolio Ingatlan szakértője szerint a diákok általában többen összeállva, nagyobb, körülbelül 100-120 négyzetméteres lakásokat bérelnek, mert így az egy szobára jutó bérleti díj és a rezsiköltség is alacsonyabb, mint ha külön-külön bérelnének garzonokat.

Emellett az egyetemek közelében jellemző magasabb bérleti díjak miatt sokan döntenek úgy, hogy a jó közlekedési kapcsolatokkal rendelkező külsőbb városrészekben keresnek lakást. Tipikusan ilyen a metróvonalak végállomásainak környéke, ahol az egyetem mellettihez képest 30-40 százalékkal is olcsóbbak lehetnek az albérleti díjak

 - mondta a szakértő a Pénzcentrumnak.

Egyébként egy - még gyerekcipőben járó - új trend a piaci alapon működő magánkollégiumok építése: most szeptemberben készül el a SOTE épületei mellett egy 400 férőhelyes intézmény, ahol szinte luxuskörülmények között lakhatnak majd a diákok. A magasabb bérleti díjak miatt viszont ezt elsősorban a Magyarországon tanuló külföldi hallgatók engedhetik csak meg maguknak.

Így spórolj a berendezésen

Albérlet vagy saját lakás esetén is szükség lehet bútorokra, még egy berendezett lakás esetében is. Ha bútorvásárlásról van szó, a fiatal, egyetemista korosztálynál általában egészen máson van a hangsúly, mint például a 30 éven felülieknél.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mivel ebben a korban rengetegen bérelnek lakást, gyakoribbak a költözések, az elsődleges szempont legtöbbször a mobilitás: könnyen mozdítható, praktikus bútorokat keresnek, minél kedvezőbb áron

- vélik a KIKA bútorlánc szakértői.

A spórolás érdekében a többfunkciós bútorok választása a legkézenfekvőbb megoldás: a franciaágy például könnyen helyettesíthető egy kényelmes, ággyá alakítható kanapéval. A polcos, fiókos dohányzóasztalok is praktikusak, hiszen amellett, hogy a nappaliban fontos részei a baráti összejöveteleknek, tárolóhelyként is használhatóak. A térelválasztó polcok szintén sokat dobnak a lakás összképén: tágítják a teret, emellett meg is pakolhatod könyvekkel és apróságokkal.

Kiegészítők terén érdemes a kedvező árú, mégis hatásos darabok között nézelődni: egy-egy növény, kisebb lámpa, vagy fali kép nem jelent nagy kiadást, mégis otthonossá, egyedivé teszi a lakást.

Sokan igyekeznek ilyenkor kihasználni az akciókat, számos áruházláncban és bútorláncnál lesznek iskolakezdési kedvezmények, amelyekre érdemes figyelni: a KIKA-ban például forgószékre, íróasztalokra és lámpákra is lesznek akciók huzamosabb ideig augusztusban.

Ezeknek köszönhetően egészen alacsony áron szerezhetünk be alapbútorokat: például íróasztalt 15 ezer forint alatt, forgószéket akár 10 ezer forint alatt is, polcokat 8 ezer forintért több színben és anyagból, komódokat pedig 6900 forintért.

Olcsó és stílusos megoldás lehet még a használt bútorok választása — legyen szó akár nagymamai örökségről, akár vaterázott, bolhapiacon beszerzett kincsről. A testreszabás nagyon is jó lehetőség ezeknél a daraboknál: kicseréljük a gombokat, lecsiszoljuk és átfestjük, újrakárpitozzuk, és máris olyan, mint amilyennek megálmodtuk. A bútorboltokban a régebbi berendezések újragondolásához, átalakításához is találunk kellékeket.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?