16 °C Budapest
Háztartási trükkök: apró praktikákon múlik a hűs nappali

Háztartási trükkök: apró praktikákon múlik a hűs nappali

2017. június 16. 18:00

Otthonunk hűvösen tartásához mindössze néhány praktikát kell ismerni, és a nyári kánikula már nem is lesz olyan elviselhetetlen. A legfontosabbak a megfelelő árnyékolás, szellőztetés, hőszigetelés és a háztartási gépek energiahatékony használata.

A szellőztetés nemcsak a téli hónapokban fontos, hanem az év legmelegebb hónapjaiban is, amikor az a cél, hogy a lakásban hűvösebb legyen, mint az utcán vagy a kertben. Lehetőleg az éjszakai órákban szellőztessünk, amikor már lehűlt a kinti levegő, nappal pedig tartsuk csukva az ablakokat és használjunk ventillátort vagy légkondicionáló berendezést - írja közleményében a Magyar Energetikai
és Közmű-szabályozási Hivatal.

Hasonlóan fontos a megfelelő árnyékolás is. Ebben segítséget nyújthatnak a redőnyök, illetve a különböző mobil vagy fix rögzítésű árnyékolók, de még a falak színének megválasztása sem mindegy: a világosabb árnyalatok több fényt vernek vissza.

 Az igazán előrelátók speciális, hőterhelést csökkentő tetőcserepet és hőtükrös fóliát vásárolnak, a ház közelébe pedig fákat ültetnek, amelyek lombja megvédi a tetőt és a falakat a túlmelegedéstől. Hasonló eredményt érhetünk el, ha kúszónövényt futtatunk fel a ház falára. 

Az sem véletlen, hogy a régebben épült házak tornáca vagy verandája a napos oldalon kapott helyet, így azokat a falakat nem éri közvetlen napsütés.

A megfelelő hőszigetelés nemcsak a fűtési költségeket csökkenti, hanem a ház túlzott felmelegedését is megakadályozza.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?