18 °C Budapest
Ezek a legdrágább utcanevek Magyarországon: itt élnek a gazdagok

Ezek a legdrágább utcanevek Magyarországon: itt élnek a gazdagok

2017. április 23. 13:01

Vajon lakáspiaci szempontból van-e jelentősége az utcaneveknek Magyarországon? Lehet-e például árelőnye a víz közelségét jelző névtábláknak, vagy az olyan, a beépítés jellegére utaló közterületeknek, mint például a fasor vagy a sétány - keresték a választ egy friss elemzésben.

Nem is gondonánk, hogy az ingatlan címe mennyi mindent elárul az értékről. Gyakran emlegetik persze a lokáció fontosságát, de a konkrét címek ezen túl is rejtett üzeneteket hordozhatnak. Egyes közterületek neve és típusa titkos értéktöbbletet rejt

 - fejtegeti "Lakáspiaci Mozaik - számok nyelvén a magyar ingatlanpiacról" c. kísérőkiadványában az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont.

Könnyen megfejthető a ZILLOWSZTORIK, "Mit rejt az utcanév?" c. fejezetének példája a víz közelségére utaló utcanevekről. Amerikában a víz közelségét jelző utcanevek - mint például az "Ocen" (óceán) vagy a "Lake-shore" (tópart) - tényleg megjelenítik a vízparti ártöbbletet. Hasonlóképpen gondolhatjuk, hogy a víz közelségéből eredeztethető Magyarországon is a rakpartok 77 százalékos árelőnye az utcákhoz képest.

A közterületek típusa jelezheti a beépítés során kialakított városrész jellegét is, így Amerikában az elit környéket sejtető "way" (sor) vagy "place" címen elhelyezkedő ingatlanok több százalékkal drágábbak a közhelyes "street"-hez (utca) képest. Csakúgy, mint

itthon a fasorok és sétányok lakásai, amelyek 46, illetve 14 százalékos felárral vásárolhatók meg az utcákhoz képest.

Számos olyan összefüggés akad azonban, amelyre nem nyújt kézenfekvő magyarázatot az elnevezés története - állapítják meg a hazai kutatók. Eleve rejtélyes, hogy miért ritka a Kond és Töhötöm nevű utca, a hét vezér többi tagjáról elnevezett utcákhoz képest. A többiek árait összehasonlítva viszont talán nem meglepetés, hogy a fejedelem nemcsak a csatában, hanem az ingatlanárakban is az élen áll: Álmos vezér utcái 37 százalékkal drágábbak, mint a többi vezéré.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vezérek közül Huba és Tas utcájában lehet legolcsóbban otthont venni.

Kártyavárként omlik össze azonban a hősök jelentőségével való összefüggésről alkotott elmélet, amikor a királyok neveit viselő utcákat vesszük górcső alá. Szent László 32, Nagy Lajos 21, Károly Róbert pedig 11 százalékkal drágább fontosságában verhetetlen első királyunknál, Szent Istvánnál.Hunyadi Mátyás és Könyves Kálmán neve szintén jól cseng a történelemben, de amikor a lakáspiacontalálkozunk velük, óvatosságra int, hogy az államalapítóhoz képest 25 százalékos diszkottal forognak a róluk elnevezett utcák otthonai.

De elgondolkodtató az is, vajon mitől drágábbak a Nárcisz, Viola, Liliom nevű utcákban a lakások, mint a Rózsa, Szegfű és Ibolya utcákban? És ha már április végén járunk, akkor megfejtésre vár az a kérdés is, vajon a Tavasz utcák miért olcsóbbak 37 százalékkal a másik három évszakhoz képest?

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?