Nagyot ment idén a lakáspiac: mutatjuk a számokat

Nagyot ment idén a lakáspiac: mutatjuk a számokat

2016. november 6. 11:30

Szeptember végig 21 414 darab lakásépítési engedélyt adtak ki idén, ez két és félszeres növekedés az előző évhez képest. Különösen kedvező, hogy az engedélyek számának emelkedése elkezdett fokozottan megjelenni a tényleges lakásépítésekben is. Az első kilenc hónap során összesen 5 307 lakás épült az országban, amely 14 százalékos bővülést jelent éves összehasonlításban.

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint a kedvező I-III. negyedéves adathoz számottevően hozzájárult a harmadik negyedév teljesítménye is - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében. A tárgynegyedévben összesen 7 275 darab lakásépítési engedélyt és új lakóépületek építésére vonatkozó egyszerű bejelentést regisztráltak, amely 140 százalékos emelkedést jelent a megelőző év azonos időszakához viszonyítva. 

A lakásépítések is erőteljesen, 20 százalékkal emelkedtek éves összevetésben.

A kínálati oldalt illetően kedvező fejlemény, hogy 2016 első három negyedévében a továbbértékesítésre szánt, vállalkozások által épített lakások aránya a korábbi 41 százalékról 51 százalékra emelkedett. A fővárosban és a megyei jogú városokban ennél is erősebb volt a vállalkozói kedv. Budapesten az összes lakás 71 százalékát építtették vállalkozók a tárgynegyedévben, ami számottevően felülmúlja az országos 51 százalékos átlagot.

Az év első kilenc hónapjában közel 20 ezer család nyújtotta be a kérelmét a CSOK iránt, amely összességében 56,5 milliárd forint értékű támogatást jelent.

Az alacsony kamatkörnyezet, valamint a lakosság foglalkoztatási és jövedelmi helyzetének javulása szintén támogatja a háztartások lakásberuházási döntéseit. A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján 2016 első három negyedévében megközelítőleg 40 százalékkal emelkedett az új lakáshitelek összértéke éves összevetésben.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?