Sorozatok, rajzfilmfigurák után nevezik el a magyarok a gyerekeiket

Sorozatok, rajzfilmfigurák után nevezik el a magyarok a gyerekeiket

2016. október 9. 09:32

A legnépszerűbb utónevek listáját még mindig az Anna és a Bence vezeti, azonban egyre több féle nevet jegyeztetnek be évente.

Még mindig az Anna és a Hanna, valamint a Bence és a Máté a legnépszerűbb utónév. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársa szerint nagyon sok megkeresést kapnak hetente új keresztnevek bejegyzése miatt, de ezeket csak akkor fogadják el, ha megfelelnek a szigorú jogszabályoknak.

Havonta bővül az adható utónevek listája, a legfrissebb megtalálható a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének honlapján. A szervezethez hetente 10-15 új kérvény érkezik, ami sokahhoz képest, hogy a születések száma csökken.

A megkeresések között gyakori, hogy a szülők egy becenévi alakot szeretnének a gyermeknek adni, meglévő nevet idegen helyesírással szeretnének leírni, és egy külföldi név alakváltozatát kívánják bejegyeztetni. Az elfogadásra szigorú szabályok vonatkoznak, például csak magyar helyesírással leírható nevek anyakönyveztethetők, lányoknak női, fiúknak férfi nevet lehet adni, emellett a Nyelvtudományi Intézet 14 alapelvet fogalmazott meg.

A közelmúltban jegyezték be a Lencsi nevet, valamint az Elkát, amely az Elke változata

- mondta Raátz Judit az MTA tudományos munkatársa. Ugyanakkor nem javasolták a Bolívia bejegyzését, mert uniszex név. Szintén nem fogadták el a Katta és az Ildiko neveket a rossz helyesírás miatt. A legnépszerűbb utónévnek a lányoknál az Anna, a Hanna és a Jázmin számít, míg a fiúknál évek óta a Bence és a Máté a legnépszerűbb. A szülők egyre gyakrabban választanának sorozatból, fantasyregényból vagy rajzfilmfigurák után nevet gyermekeiknek - tette hozzá a Nyelvtudományi Intézet tudományos munkatársa.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?