Sorozatok, rajzfilmfigurák után nevezik el a magyarok a gyerekeiket

Sorozatok, rajzfilmfigurák után nevezik el a magyarok a gyerekeiket

2016. október 9. 09:32

A legnépszerűbb utónevek listáját még mindig az Anna és a Bence vezeti, azonban egyre több féle nevet jegyeztetnek be évente.

Még mindig az Anna és a Hanna, valamint a Bence és a Máté a legnépszerűbb utónév. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársa szerint nagyon sok megkeresést kapnak hetente új keresztnevek bejegyzése miatt, de ezeket csak akkor fogadják el, ha megfelelnek a szigorú jogszabályoknak.

Havonta bővül az adható utónevek listája, a legfrissebb megtalálható a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének honlapján. A szervezethez hetente 10-15 új kérvény érkezik, ami sokahhoz képest, hogy a születések száma csökken.

A megkeresések között gyakori, hogy a szülők egy becenévi alakot szeretnének a gyermeknek adni, meglévő nevet idegen helyesírással szeretnének leírni, és egy külföldi név alakváltozatát kívánják bejegyeztetni. Az elfogadásra szigorú szabályok vonatkoznak, például csak magyar helyesírással leírható nevek anyakönyveztethetők, lányoknak női, fiúknak férfi nevet lehet adni, emellett a Nyelvtudományi Intézet 14 alapelvet fogalmazott meg.

A közelmúltban jegyezték be a Lencsi nevet, valamint az Elkát, amely az Elke változata

- mondta Raátz Judit az MTA tudományos munkatársa. Ugyanakkor nem javasolták a Bolívia bejegyzését, mert uniszex név. Szintén nem fogadták el a Katta és az Ildiko neveket a rossz helyesírás miatt. A legnépszerűbb utónévnek a lányoknál az Anna, a Hanna és a Jázmin számít, míg a fiúknál évek óta a Bence és a Máté a legnépszerűbb. A szülők egyre gyakrabban választanának sorozatból, fantasyregényból vagy rajzfilmfigurák után nevet gyermekeiknek - tette hozzá a Nyelvtudományi Intézet tudományos munkatársa.

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?