Kiadó belvárosi lakást szeretnél? Kettőt, de könnyebbet

2016. augusztus 30. 12:00

Az már nem hír, hogy óriási a kereslet a bérlakások iránt, különösen az egyetemisták nyár végi rohama miatt. Ami érdekesebb, hogy sokan a belvárosban egyáltalán nem találnak lakást, de a külső kerületekben is jóval drágábban, mint két-három éve.

Nem mondható, hogy enyhült volna a helyzet a budapesti bérlakás-piacon a tavalyi év óta. A rövid távú kiadásban érdekelt tulajdonosok miatt a lakások több mint fele kiesett a belső kerületekben, a külső kerületekben pedig kúsznak fel az árak. Az egyetemisták nyár végi megjelenése szokás szerint még inkább felfelé hajtja őket.

Kiszorulnak a belvárosból a hosszú távú bérlők

A budapesti belvárosban rendkívül kevés az üresen álló bérlakás. Rengetegen keresnek kiadó ingatlanokat, és egyszerűen nem találnak

- jelezte Schneider Zoltán, a Balla Ingatlanirodák belvárosi irodájának szakmai vezetője. Ennek fő oka az, hogy azon tulajdonosok jelentős része, akik korábban hosszú távra adták ki lakásukat, most már inkább rövid távú lakáskiadásban hasznosítják ingatlanukat. Így azoknak a lakásoknak a 60 százaléka, melyeket néhány évvel korábban egy vagy több évre lehetett bérelni, most hiányzik erről a piacról - mondta az ingatlanközvetítő.

Ennek másik következménye az, hogy irreálisan magasra emelkedtek az árak. A belvárosban egészen apró garzonokat sem lehet találni 100 ezer forint plusz rezsi bérleti díj alatt. A legfőbb probléma azonban nem az ár, hanem, hogy nincs kiadó lakás. A kiadó lakást keresők egyre inkább a külsőbb kerületekben próbálnak bérlakást találni a szakmai vezető szerint.

A külvárosban is masszív a kereslet

Folyamatosan nagyon erős volt a kereslet az elmúlt két-három évben a IV. és a XV. kerület, vagyis két külső budapesti kerület kiadó lakásai iránt - jelezte Balla Frigyes, a Balla Ingatlanirodák kerületi irodájának szakmai vezetője. Sokkal nagyobb a kereslet, mint a kínálat, ezért az ingatlanosok nem is tudják kiszolgálni az ügyfeleket.

Az irodába naponta legalább ketten-hárman bejönnek, akik albérletet keresnek, de nincs akkora kínálat egyik kerületben sem, hogy az igényeiket ki tudjuk elégíteni

- jelezte az ingatlanközvetítő.

Balla Frigyes szerint az emberek most örülnek, ha bárhol, bármilyen kiadó lakást találnak, így nem ragaszkodnak még ahhoz sem, hogy öt vagy tíz percre legyen a metró. Pedig mint Hart Erzsébet, a Balla Ingatlanirodák VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője elmondta: a központi elhelyezkés és a közlekedés nagyon fontos szempont a bérlőknek. Ez azt jelenti, hogy az ideális lakás közel található valamely metrómegállóhoz, vagy legalábbis egy tömegközlekedési eszközzel könnyen és gyorsan elérhető az a metrómegálló. Különösen a felsőoktatási intézményekben tanulók ragaszkodnak ehhez.

Az egyetemisták felhajtották az árakat

Az egyetemisták nyár végi rohama miatt most annyi változott a bérlakáspiacon, hogy a tulajdonosok között többen vannak olyanok, akik még többet kérhetnek kiadó lakásaikért, mint két hónappal ezelőtt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Persze a diákok azt szeretik, ha az egyetem közelében találnak maguknak lakást, ezek a lakások azonban egyrészt magasabb áron érhetők csak el, másrészt nem igazán van kínálat. Schneider Zoltán tapasztalatai szerint az egyetemisták is egyre inkább kiszorulnak a belső kerületekből, kifelé tartanak a belvárosból, és már azzal is elégedettek, ha valamely metróvonal közelében találnak maguknak lakást.

A bérlakáspiaci helyzet egyébként annyira feszítő a diákok számára, hogy most a nyár legvégén már akadnak olyan egyetemisták, akiknek a szülei a bérlés helyett akár egy kis lakás vásárlására is hajlandóak. De itt ugyanabba az akadályba ütköznek, mint bérlésnél: nincs kisméretű lakás a piacon, vagy csak irreálisan drágán - magyarázta Schneider Zoltán, aki szerint az is jellemző, hogy a szeptemberhez közeledve bármilyen drága ingatlant kivesznek, csak hogy legyen megoldás. És persze úgy tervezik, hogy majd év közben, folyamatos kereséssel találnak egy olcsóbb lakást.

A másfél-kétszobás a sláger

Ami a méreteket illeti, a bérlők leginkább a másfél-kétszobás lakásokat keresik, és ezek között is a leginkább a különnyíló szobájú elrendezést, hiszen azt hatékonyabban tudják hasznosítani - mondta Hart Erzsébet, de Balla Frigyes is ezt az elosztást említette elsőként. Emellett persze egyre jobban mennek a kis, akár 27 négyzetméteres garzonok is. Ezekre van tehát igény, és így ezekből számíthatunk a legkisebb a kínálatra.

A nagyobb, több mint 70 négyzetméteres lakásokra, panellakásokra vagy éppen családi házakra kisebb a kereslet. A külső kerületekben még kevésbé keresettek, mert ezekben nincsenek együtt költöző egyetemisták, vagyis azok a bérlők, akik többen összeállva vesznek ki egy nagy szobaszámú lakást - mondta Balla Frigyes. Velük inkább csak a belvárosban találkozhatunk.

Van megoldás?

Schneider Zoltán szerint a legnagyobb problémát jelentő szűkös belvárosi kínálatra nem várható megoldás egészen addig, amíg a tulajdonosok rövid távú lakáskiadásban gondolkodnak. A változás pedig egy-két éven belül nem valószínű. Annak ellenére, hogy tapasztalatai szerint egyre többen vannak olyanok, akik korábban ugyan belevágtak, de már kevésbé látnak fantáziát a rövid távú kiadásban. Ennek oka, hogy ebben a szegmensben mára sokkal nagyobb a kínálat Budapesten, mint a külföldi turisták által támasztott kereslet.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem