1 °C Budapest
Jó, ha egy átlagos családi házat fel lehet húzni a CSOK-ból

Jó, ha egy átlagos családi házat fel lehet húzni a CSOK-ból

2016. július 9. 11:32

Tavaly év végi bevezetése óta a lakosság csaknem 94 százaléka értesült a Családok Otthonteremtési Kedvezményéről. A magyar háztartások 40 százaléka, vagyis 1,6 millió család jogosult a CSOK-ra, közülük mintegy 17 százalékuk tervezi, hogy élni fog a lehetőséggel. Bár a lakáscélú támogatás népszerű a családok körében, egyelőre a használt lakások vétele iránt érdeklődők vannak túlsúlyban, új lakás építését pedig csak mintegy 25 ezer CSOK-jogosult tervezi - derül ki egy friss publikációból. Szakemberek szerint a 2015-ben bevezetett intézkedés jelentősen javíthat a családok lakhatási körülményein. De a CSOK-lakásokat fel is kell építeni, és az egyes családoknak még mindig nagy fejtörést okoz, hogy pontosan hol, mekkora alapterületű, milyen elosztású, és az állagmegóvás szempontjából milyen minőségű ingatlanra futhatja a legmagasabb, 10+10 millió forintos támogatásból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Annak érdekében, hogy a ma hatályos energetikai-, építésügyi jogszabályoknak és az elvárt 50-100 éves állagmegóvási időtartamnak megfeleljenek a felépült lakások, érdemes átgondolni a lehetőségeket az építkezés előtt. A beruházás során kulcsfontosságú, hogy olyan alapanyagokkal dolgozzanak az építkező családok, amelyek akár hőtechnikai szempontból is megfelelnek majd a 2018 utáni előírásoknak.

Egy háromgyermekes család esetében a 10+10 millió forintos otthonteremtési csomagból egy "A" kategóriás, közép árfekvésű alap-és burkolóanyagokból felhúzott, szabványos méretű nyilászárókkal felépített ház képzelhető el. A fenti keretbe természetesen beleférhet még egy turbó kazános gázfűtés, és futhatja egy használható méretű teraszra is. De az olyan innovatív megoldások, mint a napelem, a földhő hasznosítása, árnyékolás technika, vagy éppen egy garázs kialakítása már biztosan nem

- hangsúlyozza Juhász Attila, az újHÁZ Centrum igazgatótanácsának elnöke.

A szakértő arra is rámutat, hogy az épületszerkezetek esetében az egyszerű formák és a "szabványos méretek" alkalmazásával, racionális elrendezéssel - kevesebb közlekedő, több természetes szellőzés - sokat lehet spórolni. A "látszó" felületek esetében pedig már pénztárca kímélő megoldásokat is lehet találni, ha jó szakember segít ebben.

A vidéken építkezőknek lehet könnyebb

Tavaly év végi bevezetése óta a lakosság csaknem 94 százaléka értesült a Családok Otthonteremtési Kedvezményéről. Bár a program népszerű a családok körében, még mindig sok a megválaszolatlan kérdés. Fejtörést okoz, hogy pontosan hol, mekkora alapterületű, és milyen elosztású lakásra futja a támogatásból, továbbá, hogy mindehhez mekkora önerő biztosítása szükséges.

Juhász Attila úgy véli, a jelenlegi gazdasági helyzetben, a vidéken építkezők vannak kedvezőbb helyzetben. Egy, a 2012-es és 2013-as eladásokat vizsgáló tanulmány szerint, megyei szinten 8,5-szeres különbség tapasztalható az eladott telkek átlagárai között. Vidéken átlagosan 3 600 forintot kell szánni egy négyzetméter telek megvásárlására, míg ez Budapesten közel 28 ezer forintos négyzetméter árat is jelenthet.

A vidéki és fővárosi telekárak közti különbséget figyelembe véve, leginkább a vidéki környezetben képzelhető el, hogy a CSOK kapcsán igényelhető, legmagasabb támogatási összegből megépüljön a minimálisan elvárt 90 m2-es alapterületű ház.

A szakember szerint ebbe a keretbe egy két-három kisebb, 10-12m2-es szobával, egy 30-35m2-re tervezett nappalival és konyhával, egy 6-7 m2-es nagyságú fürdőszobával, mellékhelyiséggel és egy kisebb, 1,5-2 m2-es kamrával tervezett újépítésű ház férhet bele egy 6-7m2-es közlekedővel együtt.

Már idén javulhat a lakásállomány minősége

A lakásállomány minősége elsősorban a népesség lakhatási feltételeit, így az életminőségének egy jelentős szeletét határozza meg, a lakásállomány minőségi javítása tehát szociális szempontból is fontos.

Újépítésű ház esetében a 27 százalékról 5 százalékra csökkentett áfa ott segíthet először, amikor egy műszaki ütemhez kötött részelszámoláskor a támogatást folyósító bankon keresztül vissza lehet igényelni az építési számlák áfa összegét. Vásárlás esetén pedig a vételárban jelenhet meg, tehát kevesebb önerő, vagy hitel szükséges

- erre már Dr. Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum cégvezetője hívja fel a figyelmet.

A cégvezető azt is hangsúlyozza, hogy az otthonteremtést célzó intézkedések hosszú távon jelentősen javíthatnak a családok lakhatási körülményein, és alapjaiban élénkíthetik a már javulóban lévő lakásépítési piacot.

A kormányzati intézkedések, illetve a pályázati lehetőségek közül, az eddig is jól bevált Otthon Melege Program, bizakodásra adnak okot. Dr. Rázsóné Szórády Csilla arra is rámutatott, hogy 2016. július 1-jétől a családi házak felújításával folytatódik a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezése.

Az intézkedés 5 milliárd forintos keretösszeggel induló, vissza nem térítendő támogatást biztosít a családi házak energetikai korszerűsítésére és felújítására. A szakemberek úgy vélik, ha hosszútávon biztosítottá válnak az otthonteremtési kedvezmények, az elhalasztott beruházások realizálódására is számítani lehet, így a már kiadott engedélyek száma alapján az idei évben elérhetjük közel tízezer új lakás felépülését.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2022. január 16. vasárnap
Gusztáv
2. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?