30 °C Budapest
Tudtad? Ezért életveszélyes alufóliával főzni

Tudtad? Ezért életveszélyes alufóliával főzni

2016. április 22. 16:05

Az alumínium fólia mindenhol kapható, olcsó, és kényelmes vele főzni. Ugyanakkor sokan nem tudják, hogy grillezéskor, vagy sütéskor kioldódhatnak belőle bizonyos méreganyagok, amelyek az ételbe bekerülve mérgezik a szervezetünket. Mutatjuk, milyen káros hatásai lehetnek, és hogy lehet ezeket kivédeni.


Alumínium fóliát bárhol lehet kapni, ráadásul olcsó, és kényelmes vele főzni. Ugyanakkor grillezéskor, vagy sütéskor kioldódhatnak belőle bizonyos méreganyagok, amelyek az ételbe is bekerülhetnek, mérgezve ezzel a szervezetünket.

Az alumínium egy természetes anyag, az oxigén és a szilícium után a földkéreg harmadik leggyakoribb eleme. Minimális mennyiségben a szervezetünkben is megtalálható, de ennyit egy egészséges szervezet még viszonylag képes feldolgozni. A probléma akkor van, ha a megengedett mennyiségnél több halmozódik fel a szervezetben, és nem tud a méreganyagokkal kiürülni.

A túl sok alumínium veszélyes lehet

Ha a szervezetben lévő alumínium szintje magasabb a megengedett mennyiségnél, akkor súlyos esetben akár alumíniummérgezést is lehet kapni. Ennek tipikus tünetei vannak, például

  • felfúvódás
  • fejfájás
  • bőrszárazság
  • a nyálkahártya kiszáradása
  • megfázásra való hajlam
  • gyomorégés
  • emlékezetvesztés
  • izombénulás
  • zavartság

Ráadásul több hivatalos kutatás van arról, hogy az alumíniummérgezésnek köze lehet az Alzheimer-kór kialakulásához is.

Miért okozhat problémát, ha alufóliával főzünk?

Abban az esetben, ha az alufóliába csomagolt ételt hő éri (például grillezésnél, vagy sütésnél), a tartós hő hatására az alumínium kioldódhat az alufóliából, bekerülve az ételbe. Kutatások szerint az is előfordulhat, hogy az így készített ételek alumínium mennyisége az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott maximális napi beviteli értéket jelentősen meghaladja.

Az alumínium kioldódásának mértéke több szemponttól is függ: minél savasabb az adott étel, minél több ideig fő, és minél nagyobb a hőfok, annál magasabb lesz az alumínium szintje.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hogyan csökkenthetjük az alumínium bevitelt?

Bár teljesen nem lehet kiiktatni az alumíniumot, - hiszen nap mint nap érintkezünk vele valamilyen formában - a legjobb, ha alufólia helyett mással főzünk. Számtalan alternatíva van az alufólia helyett is: a tűzálló táltól kezdve a wok-on át az öntöttvas edényekig sok egyéb lehetőség akad.

Ezen felül alumíniumtárolók helyett inkább üveg és műanyag edényeket érdemes a tárolásra használni, és kerülni kell az olyan higiéniai termékek (dezodorok, fogkrém stb.) használatát, ami alumínium-kloridot, alumínium-hidroxidot vagy alumínium-cirkónium vegyületeket tartalmaznak.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 24. szombat
Kinga, Kincső
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?