19 °C Budapest
Ilyen luxusvillákat vesznek a magyar milliárdosok a CSOK-ból

Ilyen luxusvillákat vesznek a magyar milliárdosok a CSOK-ból

2016. február 13. 07:02

Aligha lehet a kormányt a CSOK kapcsán diszkriminációval vádolni: a legfrissebb módosítás nyomán ugyanis azok a családok is jogosultak lettek a támogatásra, akik a több száz milliós kategóriában keresgélnek, és legyünk őszinték, igazából semmi szükségük nincs az "alamizsnára".

Aligha lehet a kormányt a CSOK kapcsán diszkriminációval vádolni, hiszen már nemcsak az új lakások építéséhez, vásárlásához igényelhető 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás vehető fel gyakorlatilag bármilyen értékű ingatlanra, hanem a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent módosítás szerint már a 10 millió forintos, 3 százalékos kamatozású hitelnél is eltörölték a 30 millió forintos felső határt.

KATTINTS! Ennyiért árulja villáját Oszkó Péter: égnek áll a hajad!

Nem véletlenül történt egyébként a módosítás. Ahogy arra a Pénzcentrum is felhívta korábban a figyelmet, bőven akadtak ugyanis a hazai lakáspiacon olyan lokációk (például Budapest java része, illetve kisebb részpiacok szerte az országban), ahol a jelenlegi árszínvonal mellett aligha lehetett volna kihasználni a teljes otthonteremtési támogatást.

A módosítás viszont egyben azt is jelenti, hogy azok a jómódú családok is jogosultak lettek a támogatásra, akik - egyébként jellemzően teljes egészében önerőből - a több száz milliós kategóriában keresgélnek - és legyünk őszinték, semmi de semmi szükségük nincs az "alamizsnára".

Arról nem is beszélve, hogy ezeknél a családoknál a gyerekcél teljesítése sem anyagi kérdés. Míg az átlag magyaroknak többnyire komoly terhet - de mindenképp tudatos pénzügyi tervezést - jelent egy gyermek felnevelése, amely korábbi számításaink szerint a gyermek születésétől az egyetem vagy főiskola elvégzéséig átlagosan 13-15 millió forint is lehet; addig a leggazdagabb famíliáknál lassan státuszszimbólum a gyermekvállalás.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az Otthontérképen elérhető ajánlatokat górcső alá véve egyébként nincs is nagy meglepetés: amíg a 10+10-es támogatásból, némi önerővel már a legtöbb nagycsalád találhat igényeinek megfelelő új otthont (bár ennek mérete országrészenként nagyon változó), addig a luxuskategóriában a 20 millió forint alig fedezi az ingatlan értékének néhány százalékát. De ne is ragozzuk tovább, nézzünk néhány példát arra, milyen CSOK-os ingatlanokból is választhatnak jelenleg a leggazdagabb magyarok (kattints alábbi galériánkra).

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?