10 °C Budapest
CSOK 2.0: ezt kérdezi most mindenki, aki családi házban él

CSOK 2.0: ezt kérdezi most mindenki, aki családi házban él

2016. január 4. 16:29

Nem fognak örülni a CSOK-ban reménykedő  családiház-tulajdonosok, a jogalkotók ugyanis nem éppen azt értik tetőtér-beépítés alatt, mint azt a legtöbben gondolnák.

Bombaként robbant alig egy hete a hír, a CSOK 2.0-át már tetőtér beépítésére is igénybe lehet venni. Hiába csillan fel ugyanakkor a legtöbb családiház-tulajdonos szeme a lehetőségtől, mindjárt az elején érdemes tisztázni:

a törvényalkotók nem épp azt értik tetőtér-beépítés alatt, mint azt a legtöbben gondolnák.

A lakásépítési támogatásról szóló, december 29-én megjelent kormányrendelet ugyanis a következőképp fogalmaz:

Új lakás - a meglévő épület vagy épületrész átalakítása kivételével - az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, vagy emeletráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel megvalósuló, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység, amely elkészültét követően használatbavételi vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolandó használatbavétel tudomásulvételi eljárásra köteles.

Ahogy azt a fenti idézetben is kiemeltük, új lakásnak tehát az az önálló "lakóegység" minősül, amely "a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelel".

Mit mondanak a "vonatkozó jogszabályi követelmények"?

Nos, bár a CSOK kibővítéséről szóló rendelet lakóegységről beszél, ilyen fogalom azonban nem létezik. Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendeletben (OTÉK) ehhez a fogalomhoz (illetve annak rövid meghatározásához) a legközelebb az "önálló rendeltetési egység", illetve a "lakás" fogalmak állnak.

Mindazonáltal ezek alapján is egyértelmű, hogy mire gondolt a jogalkotó a tetőtér-beépítés kapcsán. De ne szaladjunk előre, nézzük, pontosan mit is jelentenek az OTÉK-ben listázott fogalmak:

Önálló rendeltetési egység: Meghatározott rendeltetés céljára önmagában alkalmas helyiség vagy helyiségcsoport, amelynek a szabadból vagy az épületen belüli közös közlekedőből nyíló önálló bejárata van.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 10+10 milliós CSOK szempontjából az újonnan kialakított tetőtér rendeltetése az önálló lakhatás feltételeinek biztosítása, tehát itt jön képbe az OTÉK-ben szereplő "lakás" fogalom.

Lakás:
Olyan huzamos tartózkodás céljára szolgáló önálló rendeltetési egység, melynek lakóhelyiségeit (lakószoba, étkező stb.), főzőhelyiségeit (konyha, főzőfülke), egészségügyi helyiségeit (fürdőszoba, mosdó, zuhanyozó, WC), közlekedő helyiségeit (előszoba, előtér, belépő, szélfogó, közlekedő, folyosó) és tároló helyiségeit (kamra, gardrób, lomkamra, háztartási helyiség stb.) úgy kell kialakítani, hogy azok együttesen tegyék lehetővé

  • a pihenést (az alvást) és az otthoni tevékenységek folytatását,
  • a főzést, mosogatást és az étkezést,
  • a tisztálkodást, a mosást, az illemhely-használatot,
  • az életvitelhez szükséges anyagok és tárgyak tárolását tervezési program szerint (pl. élelmiszer-tárolás, hűtőszekrény elhelyezési lehetősége, mosás céljára szolgáló berendezés, ruhanemű, lakáskarbantartás eszközeinek, egyéb szerszámoknak és sporteszközöknek az elhelyezése).

Mindemellett a lakásnak fűthetőnek kell lennie, lehetőleg minden helyiségben a rendeltetésének megfelelő szellőzést, természetes megvilágítást biztosítani kell.

Foglaljuk össze

Tetőtér beépítés esetén tehát nem csak önálló bejárattal kell rendelkeznie az új "lakóegységnek", hanem a 10+10 milliós állami támogatás megszerzéséhez még minden lakófunkciónak és nem mellesleg a külön mérhető közműveknek is rendelkezésre kell állniuk az újonnan kialakított házrészben. Tehát ahhoz nem jár a 10+10 milliós új CSOK, ha például egy család a 3 gyereknek a tetőtérben hozna létre új hálószobákat.

Ha kérdésed merül fel a CSOK-kal kapcsolatban, akkor küldd el a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. Az érdekes életszituációkra cikkben adunk majd választ. A támogatás alapvető szabályait pedig a ITT olvashatod el.

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 8. szombat
Koppány
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?