CSOK 2.0: ezt kérdezi most mindenki, aki családi házban él

2016. január 4. 16:29

Nem fognak örülni a CSOK-ban reménykedő  családiház-tulajdonosok, a jogalkotók ugyanis nem éppen azt értik tetőtér-beépítés alatt, mint azt a legtöbben gondolnák.

Bombaként robbant alig egy hete a hír, a CSOK 2.0-át már tetőtér beépítésére is igénybe lehet venni. Hiába csillan fel ugyanakkor a legtöbb családiház-tulajdonos szeme a lehetőségtől, mindjárt az elején érdemes tisztázni:

a törvényalkotók nem épp azt értik tetőtér-beépítés alatt, mint azt a legtöbben gondolnák.

A lakásépítési támogatásról szóló, december 29-én megjelent kormányrendelet ugyanis a következőképp fogalmaz:

Új lakás - a meglévő épület vagy épületrész átalakítása kivételével - az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, vagy emeletráépítéssel vagy tetőtér-beépítéssel megvalósuló, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység, amely elkészültét követően használatbavételi vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolandó használatbavétel tudomásulvételi eljárásra köteles.

Ahogy azt a fenti idézetben is kiemeltük, új lakásnak tehát az az önálló "lakóegység" minősül, amely "a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelel".

Mit mondanak a "vonatkozó jogszabályi követelmények"?

Nos, bár a CSOK kibővítéséről szóló rendelet lakóegységről beszél, ilyen fogalom azonban nem létezik. Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendeletben (OTÉK) ehhez a fogalomhoz (illetve annak rövid meghatározásához) a legközelebb az "önálló rendeltetési egység", illetve a "lakás" fogalmak állnak.

Mindazonáltal ezek alapján is egyértelmű, hogy mire gondolt a jogalkotó a tetőtér-beépítés kapcsán. De ne szaladjunk előre, nézzük, pontosan mit is jelentenek az OTÉK-ben listázott fogalmak:

Önálló rendeltetési egység: Meghatározott rendeltetés céljára önmagában alkalmas helyiség vagy helyiségcsoport, amelynek a szabadból vagy az épületen belüli közös közlekedőből nyíló önálló bejárata van.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A 10+10 milliós CSOK szempontjából az újonnan kialakított tetőtér rendeltetése az önálló lakhatás feltételeinek biztosítása, tehát itt jön képbe az OTÉK-ben szereplő "lakás" fogalom.

Lakás:
Olyan huzamos tartózkodás céljára szolgáló önálló rendeltetési egység, melynek lakóhelyiségeit (lakószoba, étkező stb.), főzőhelyiségeit (konyha, főzőfülke), egészségügyi helyiségeit (fürdőszoba, mosdó, zuhanyozó, WC), közlekedő helyiségeit (előszoba, előtér, belépő, szélfogó, közlekedő, folyosó) és tároló helyiségeit (kamra, gardrób, lomkamra, háztartási helyiség stb.) úgy kell kialakítani, hogy azok együttesen tegyék lehetővé

  • a pihenést (az alvást) és az otthoni tevékenységek folytatását,
  • a főzést, mosogatást és az étkezést,
  • a tisztálkodást, a mosást, az illemhely-használatot,
  • az életvitelhez szükséges anyagok és tárgyak tárolását tervezési program szerint (pl. élelmiszer-tárolás, hűtőszekrény elhelyezési lehetősége, mosás céljára szolgáló berendezés, ruhanemű, lakáskarbantartás eszközeinek, egyéb szerszámoknak és sporteszközöknek az elhelyezése).

Mindemellett a lakásnak fűthetőnek kell lennie, lehetőleg minden helyiségben a rendeltetésének megfelelő szellőzést, természetes megvilágítást biztosítani kell.

Foglaljuk össze

Tetőtér beépítés esetén tehát nem csak önálló bejárattal kell rendelkeznie az új "lakóegységnek", hanem a 10+10 milliós állami támogatás megszerzéséhez még minden lakófunkciónak és nem mellesleg a külön mérhető közműveknek is rendelkezésre kell állniuk az újonnan kialakított házrészben. Tehát ahhoz nem jár a 10+10 milliós új CSOK, ha például egy család a 3 gyereknek a tetőtérben hozna létre új hálószobákat.

Ha kérdésed merül fel a CSOK-kal kapcsolatban, akkor küldd el a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. Az érdekes életszituációkra cikkben adunk majd választ. A támogatás alapvető szabályait pedig a ITT olvashatod el.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05