Kiderült: ezért kevés a gyerek Magyarországon

2015. december 29. 09:00

A bátrabb gyermekvállalást a részmunkaidő alacsony elterjedtsége, a kevés bölcsőde és családi napközi, illetve az elérhető támogatások alacsony összege is gátolja - írja a Világgazdaság.

A kisgyermekes szülőknek legfőképpen az a problémájuk, hogy nincs elég bölcsőde és családi napközi, ráadásul a munkaadók nem képesek őket részmunkaidőben foglalkoztatni. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) anyák körében készült, a napokban publikált felméréséből az is kiderült, hogy a nők szeretnék, ha a háromévi gondozási időt rugalmasan igénybe vehetnék a gyermek tízéves koráig, és adókedvezményt is kapnának, ha fizetett segítséget vesznek igénybe a gyermekgondozáshoz.

Ezen felül azzal a pénzzel sincsenek megelégedve a szülők, amit a kormány a gyermekvállalás után nyújt (a gyed összege a napi átlagkereset 70 százaléka, maximum 142 100 forint havonta), de nem közvetlenül a szülés után van gond, hanem a kétévi gyed után a harmadik évben folyósított 28 500 forintos gyes összege az alacsony. A családi pótlékkal - ami évek óta nem változott - a megkérdezettek kétharmada elégedetlen. Az ellátást igénybe vevő 252 ezer nő közül 166 ezren (a válaszolók kétharmada) azt mondta, hogy nem vállalna több gyermeket.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?