17 °C Budapest
Megváltozott a lakcímed? Ennyibe kerül, ha mindent el akarsz intézni

Megváltozott a lakcímed? Ennyibe kerül, ha mindent el akarsz intézni

2015. november 17. 13:52

Mennyibe kerül valójában egy ügyintézés? Lehet forintosítani, hogy mennyibe kerül nekem az, hogy megváltozott a lakcímem, vagy hogy a lánykori nevem mellé felvettem férjem családnevét? És mennyi idő mindez?

Tavaly összesen 515 ezren jelentették be, hogy megváltozott a lakóhelyük (ebbe a hatalmas számba beletartoznak azok is, akik többször költöztek egy év alatt). 2014-ben 38 700-an házasodtak össze, sokaknak ezzel megváltozott a nevük is.

Bár sok mindent el lehet intézni online vagy telefonos ügyfélszolgálaton keresztül, az adatváltozás még mindig sok macerával jár. Például egy csomó szolgáltatónál - például a közműcégeknél - be kell jelenteni az új nevet, vagy az új lakhelyet. Számítások szerint a lakossági oldalon évente mintegy

150-200 milliárd forint

társadalmi költség keletkezik abból, hogy az emberek bejelentik a különféle szolgáltatók felé az életviszonyaikban bekövetkezett változásokat (születés, halál, névváltozás, címváltozás, telefonszám/e-mail változás, gépjárműcsere).

Szolgáltatói oldalon évente mintegy 35-50 milliárd forint ez az ügyfélszolgálati költség. Azaz ennyibe kerül a rezsiszolgáltatóknak, hogy fogadják és feldolgozzák az ügyfelek életviszonyaiban bekövetkezett változásokat.

Számítások szerint egy ügyintézés átlagosan két óra - az átlagjövedelemből és a munkaórákból számítva -, ez összesen 2700 forintot jelent (és ebbe még nincs beleszámolva az utazási költség).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Már vállalkozást is építenek rá

A közigazgatásban elvileg gyorsult az ügymenet az elmúlt évek reformjainak következményeként, azonban még mindig sok olyan ügyintézés van, amit csak nehezen, sok idő alatt lehet elintézni - mondta el egy keddi sajtótájékoztatón Sántha György, a Sántha György, a Változásbejelentő.hu-t üzemeltető cég, a DeltaRegister Kft. tulajdonosa.

A frissen elindult vállalkozás ezt a piaci helyzetet használja ki: lehetővé teszi, hogy az ügyintézést otthonról, egy felületen tudjuk elintézni. Az űrlapkitöltő alkalmazás lehetővé teszi az ügyfeleknek, hogy elektronikus formában elintézzék a velük szerződésben álló szolgáltatókkal a szerződésben rögzített, illetve az egyéb személyes változások kezelését. A szolgáltatás jelenleg közműcégek (díjbeszedők, gázszolgáltatók, hulladékkezelők, távhőszolgáltatók, stb.) ügyfelei számára elérhető, de a későbbiekben a nyugdíjpénztárak, egészségpénztárak, lakástakarék-pénztárak, sőt, biztosítók és bankok ügyfeleinek adatát is tudja kezelni.

Az oldalon egy közmű átírása alapáron 1 795 forintba kerül, az adatváltozások bejelentése 295 forint. Szabó Péter, az üzemeltető DeltaRegister Kft. ügyvezetője elmondta, hogy eddig mintegy 100 szolgáltató érhető el a rendszerben. A felhasználók között hangsúlyosan megjelenhetnek a külföldre költöző magyarok is, akiknek komoly költséget jelent egy-egy ügyintézés, pontosabban az ahhoz szükséges hazautazás.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?