0 °C Budapest

Akár 1 millió forintunkba is kerülhet a kazáncsere

2015. szeptember 28. 09:01

A már nem javítható hagyományos gázkazánok kondenzációsra történő cseréje a járulékos költségekkel akár egymillió forintba is kerülhet, miközben az ilyen készülékek nem fogyasztanak annyival kevesebbet, hogy belátható időn belül megtérüljön a beruházás - írja a Napi.hu.

A sima készülékcseréhez mérhető több százezer forintos felár belátható időn belül nem is térül meg, sőt, ahhoz is kell szerencse, hogy a kazán várható élettartama alatt behozza a pluszköltséget. Lássunk egy példát: egy sima kazáncsere 200 ezer forintból megúszható, míg a kondenzációs készülékre a járulékos tételekkel együtt egymilliót kell költenünk. Ezzel a 800 ezer forintos plusszal szemben áll a 10-30 százalékkal alacsonyabb gázfogyasztás jelentette nyereség. (Ez a megtakarítás sok mindentől függ: a régi és az új rendszer karbantartottságától, a régi készülék hatásfokától, a szabályozás milyenségétől.) Egy évi 250 ezer forintos gázszámlánál a megtakarítás tehát 25-75 ezer forint, vagyis - igen leegyszerűsített matematikát használva - 10-30 év közötti megtérülési idő várható.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?