18 °C Budapest
Van, aki még vásárolhat hagyományos gázkazánt

Van, aki még vásárolhat hagyományos gázkazánt

MTI
2015. szeptember 17. 17:02

A kereskedők az uniós rendeletben megszabott szeptember 26. után is tovább értékesíthetik a hagyományos gázkazánokat a lakosság részére, amelyeket legkésőbb 2016. július elsejéig üzembe kell helyezni - jelentette be Marczinkó Zoltán István, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten.

A Világgazdaság című lap által rendezett szakmai konferencián a helyettes államtitkár jelezte azt is: a lakosságon kívüli szférában tartani kell az uniós rendeletben meghatározott határidőt, vagyis 2015. szeptember 26. után csak kondenzációs kazánt lehet forgalomba hozni és/vagy üzembe helyezni.

Szilágyi László, a Merkapt Épületgépészeti Zrt. igazgatósági tagja a rendelet megszületésének előzményeit ismertetve emlékeztetett:

az Európai Unió célul tűzte ki, hogy 2020-ra az üvegházhatású gázok kibocsátását és az energia-felhasználást 20-20 százalékkal csökkenti, a megújuló energiák részarányát pedig 20 százalékkal növeli.

Ennek jegyében először a hagyományos izzólámpák gyártását szorította vissza, majd a háztartási gépek energia-címkézése következett, és 2013-ban kerültek sorra a fűtőkészülékek. Az ekkor született uniós rendelet 2015. szeptember 26-ig engedi a 86 százaléknál rosszabb szezonális hatásfokú gáz-fűtőkészülékek fogalomba hozatalát, illetve üzembe helyezését.

A 86 százalékos szezonális hatásfokot csak kondenzációs technológiával lehet elérni, amikor a kazán a füstgáz hőjét is hasznosítja. Szeptember 26-tól ugyanakkor megszűnik az a jelenlegi gyakorlat, hogy a kondenzációs kazán hatásfokát 100 százalék felett határozzák meg a gyártók - erről Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke tartott előadást.

A 100 százalék feletti hatásfokot csak akkor érheti el egy fűtőkészülék, ha a bevitt energiánál több fűtési energiát produkál. Ilyen berendezések például a hőszivattyús fűtőkészülékek. A kondenzációs gázkazán-gyártók korábban a hagyományos gázkazánok hatásfokához arányosították a termékeik hatásfokát, így hirdették azokat 100 százalék feletti hatásfokúnak - fejtette ki az elnök.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az uniós szabályozás folytatódik, 2018-tól a szilárd tüzelésű és az egyedi helyiségeket fűtő berendezések hatásfokára is szigorúbb szabályok vonatkoznak majd - fűzte hozzá Versits Tamás. Miután a gázkazánokra is felkerülnek az energia-címkék, az ezek mögötti tartalmat ismertette Stefan Vötsch, a Bosch GmBH projektmenedzsere. A németországi adatokat alapul véve az A-kategóriás kondenzációs gázkazán beruházási költsége 8-9 ezer euró, az éves gázköltség pedig 1860 euró lesz. Az A+ berendezés már a kondenzációs kazán mellett napkollektort, melegvíz-tároló tartályt és szabályozó berendezést is tartalmaz. Ennek a beruházása 15-16 ezer euró, az éves gázdíj viszont csak 1500 euró. Ha 15 évre vetítjük a teljes költséget, akkor az mindkettőnél 46 ezer euró lesz.

A projekt menedzser úgy vélte, hogy a kondenzációs gázkazán-árak hamarosan visszaesnek a mostani hagyományos kazánok áraira, viszont a kazáncsere többe kerül, hiszen a kéményt alkalmassá kell tenni a friss levegő beszívására és az égéstermék együttes elvezetésére. Emellett a keletkező kondenzvíz elvezetéséről is gondoskodni kell.

Európa országai közül Nagy-Britanniában minden gázkazán kondenzációs. Szlovákiában 65, Magyarországon 42, míg Romániában 11 százalék a kondenzációs kazánok részaránya. Több példát hozott az előadó arra, hogy az uniós országok kedvezményes hitellel, illetve vissza nem térítendő támogatással segítették a hagyományos kazánok kondenzációs kazánokra cserélését. Kérdésre válaszolva Stefan Vötsch elmondta, a Bosch még 15 évig gyártja a hagyományos gázkazánokhoz az alkatrészeket.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?