23 °C Budapest
2,7 millió csekket fizettünk be így az elmúlt hónapokban

2,7 millió csekket fizettünk be így az elmúlt hónapokban

2015. szeptember 16. 15:30

A Magyar Posta 2015 nyarán lecserélte 5000 POS terminálját (ez csaknem a teljes postai hálózatot jelenti), ezzel párhuzamosan megteremtette a bankkártyás csekkbefizetés lehetőségét. Így a korábbi, költséges készpénzfelvételi tranzakció helyett a csekkeket ma már kártyás vásárlási tranzakcióként fizethetik be az ügyfelek. Az ügyfelek élnek a felkínált lehetőséggel, ugyanis egyre többen egyenlítik ki így számláikat a postákon.

Az elmúlt három hónapban - a csekkbefizetés során használható kártyás vásárlási tranzakció bevezetése óta - összesen 2.7 millió darab csekket fizettek be így az ügyfelek, 25 milliárd forint értékben. Egy ügyfél átlagosan 3 csekket fizet be egyszerre, csekkenként átlagosan 10 ezer forint értékben. Jelenleg az összes csekk csaknem 10 százalékát fizetik be bankkártyával az ügyfelek a postákon, de ez az arány fokozatosan emelkedik. Ez jelentős eredmény, hiszen a bankkártyás vásárlási tranzakció bevezetése előtt fél év alatt fizettek be 2.7 millió darab csekket bankkártya használattal (ami készpénzfelvételnek számított). A számokból tehát kiderül, hogy a csekkbefizetéshez igénybe vett bankkártya használat intenzitása megduplázódott.

A Magyar Posta 2015-ben megújította csekk termékét. Év elején kötelezővé tette a csekk QR-kód feltüntetését, februárban pedig bevezette a csekkbefizető automatákat. Mindkét újítás népszerű. Csekk QR-kód beolvasásával a Magyar Posta Mobil Applikációján keresztül eddig több mint 200 ezer csekket fizettek be az ügyfelek csaknem 2 milliárd forint értékben.

A csekk QR-kódos befizetések többsége munkaidőn kívül és munkaszüneti napokon történik. Hasonlóan sikeresek a csekkbefizető automaták is, eddig szintén 200 ezer csekket fizettek be az automatákon keresztül az ügyfelek, szintén több mint 2 milliárd forint értékben. A Magyar Posta stratégiai célja, hogy a pénzügyi, pénzforgalmi tevékenységből fakadó bevételeit folyamatosan növelje. Ennek érdekében az elmúlt két évben megújította pénzügyi portfólióját, amelynek köszönhetően ma már 46 ezer ügyfél rendelkezik Posta Bankszámlával, több mint 35 ezer ügyfél pedig Befektetési Számlával. A Magyar Posta által közvetített megtakarítási állomány 540 milliárd forint, amelynek csaknem háromnegyedét állampapírban helyezték el az ügyfelek.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?