Nagy újdonság a CSOK-nál, bővíthetik a rendszert

Nagy újdonság a CSOK-nál, bővíthetik a rendszert

Pénzcentrum
2015. augusztus 25. 11:59

A CSOK igénylői túlnyomó részt vidéki, használt ingatlanokat szeretnének vásárolni - derült ki az Emberi Erőforrások minisztériumának keddi sajtótájékoztatóján. A Pénzcentrum megkérdezte azt is, hogy mikor bővíthetik a támogatási rendszert, íme a válasz.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) két fő ponttal lett gazdagabb a korábbi támogatási rendszerhez, a szocpolhoz képest:

  • Már egy gyerek után is igényelhető
  • Használt lakásra is igényelhető

Ezek miatt már az első hónapban aláírt támogatási szerződések száma meghaladta a 2014-es összes aláírt szerződést. Az évi 500 támogatási szerződés helyett így évi 12 ezer magyar család juthat vissza nem térítendő támogatáshoz ezentúl évente.

Az eddig aláírt támogatási szerződéseket több mint 80 százalékban vidéken (ez a lakosság arányában nem meglepő - a szerk.), és több mint 70 százalékban használt lakásra kötötték meg

 - mondta el a Pénzcentrum kérdésére Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Az államtitkár asszonyt megkérdeztük arról, hogy várható-e a támogatási rendszer kibővítése, erre a következő választ kaptuk:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jelenleg még a tapasztalatok összesítése folyik, azonban reális idő után elképzelhető a rendszer kiterjesztése.

A tapasztalatok gyűjtése egyébként várhatóan legalább fél évig tart.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?