0 °C Budapest

Parlagfű van a szomszédod kertjében? Itt jelentheted fel, névtelenül

2015. július 27. 15:02

Vészesen közeledik a parlagfűszezon, de civil összefogással még van esély arra, hogy megóvjuk magunkat az allergiától.

Civil összefogással megóvhatjuk magunkat, családtagjainkat, allergiás és asztmás embertársainkat a parlagfűpollen súlyos egészségügyi hatásaitól

- hívja fel a figyelmet közleményében a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület (PME).

A PME a parlagfűpollen csökkentése érdekében internetes bejelentőlapot működtet, és a bejelentéseket a saját nevében továbbítja az illetékes hatóságoknak. A bejelentések a Nébih weboldalára is küldhetők.

Az Egyesület hozzáteszi, hogy a parlagfűpollen több mint 90 százaléka fertőzött mezőgazdasági területekről (elsősorban napraforgóföldekről, gabonatarlókról, 1-2 éve parlagon hagyott földekről) származik, ezért leginkább ezeket kell figyelni. Erre vidéki autós utazások, kirándulások során is van lehetőség. Minthogy a parlagfű pollenjét a szél sok kilométerre elviszi, nem elég csak a lakóhelyünk környékét figyelni.

Augusztus közepétől megindul a parlagfű tömeges virágzása, és akkor már senkinek nem tanácsos a fertőzött területek közelébe menni, mert az allergia bárkiben kialakulhat.

Az elmúlt években a parlagfűpollen koncentrációja augusztusban és szeptemberben szinte az egész országban 10-20-30-szorosan meghaladta az egészségügyileg még tolerálható értéket, és veszélyes riasztási szinteket ért el. Ennek oka az, hogy a földhivatalok nem kapnak megfelelő kormányzati támogatást a parlagfűfertőzések földerítésére.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem