20 °C Budapest
Parlagfű van a szomszédod kertjében? Itt jelentheted fel, névtelenül

Parlagfű van a szomszédod kertjében? Itt jelentheted fel, névtelenül

2015. július 27. 15:02

Vészesen közeledik a parlagfűszezon, de civil összefogással még van esély arra, hogy megóvjuk magunkat az allergiától.

Civil összefogással megóvhatjuk magunkat, családtagjainkat, allergiás és asztmás embertársainkat a parlagfűpollen súlyos egészségügyi hatásaitól

- hívja fel a figyelmet közleményében a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület (PME).

A PME a parlagfűpollen csökkentése érdekében internetes bejelentőlapot működtet, és a bejelentéseket a saját nevében továbbítja az illetékes hatóságoknak. A bejelentések a Nébih weboldalára is küldhetők.

Az Egyesület hozzáteszi, hogy a parlagfűpollen több mint 90 százaléka fertőzött mezőgazdasági területekről (elsősorban napraforgóföldekről, gabonatarlókról, 1-2 éve parlagon hagyott földekről) származik, ezért leginkább ezeket kell figyelni. Erre vidéki autós utazások, kirándulások során is van lehetőség. Minthogy a parlagfű pollenjét a szél sok kilométerre elviszi, nem elég csak a lakóhelyünk környékét figyelni.

Augusztus közepétől megindul a parlagfű tömeges virágzása, és akkor már senkinek nem tanácsos a fertőzött területek közelébe menni, mert az allergia bárkiben kialakulhat.

Az elmúlt években a parlagfűpollen koncentrációja augusztusban és szeptemberben szinte az egész országban 10-20-30-szorosan meghaladta az egészségügyileg még tolerálható értéket, és veszélyes riasztási szinteket ért el. Ennek oka az, hogy a földhivatalok nem kapnak megfelelő kormányzati támogatást a parlagfűfertőzések földerítésére.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?