3 °C Budapest

Akár 5 millió is lehet a bírság a kertes házaknál

MTI
2015. július 24. 19:02

Július elseje óta a megyei növényvédelmi szakemberek öt hektáron rendeltek el parlagfűirtást - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) pénteken a honlapján.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény szerint a földhasználók kötelesek az ingatlanjuk területén június 30-ig megakadályozni a parlagfű virágbimbójának kialakulását, ezt követően pedig folyamatosan fenntartani ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig.

A hatóság július elseje óta ellenőrzi a parlagfűvel fertőzött területeket. A földhivatalok a külterületeken eddig 64 esetben, 69 hektárnyi parlagfűvel fertőzött területen végeztek helyszíni ellenőrzést, ezek alapján a megyei kormányhivatalok növényvédelmi felügyelőinek 29 esetben, öt hektáron kellett közérdekű védekezést elrendelniük.

A hatóság munkáját segítve civil szervezetek parcellaszintű felmérést végeztek a Csepel-szigeten, aminek eredményeként több mint 300 parlagfűvel fertőzött területet azonosítottak.

E mellett idén is bevetnek helikoptereket a felderítéshez, így a nehezen megközelíthető, nagy kiterjedésű, egybefüggő fertőzött területek is a hatóság látókörébe kerülnek. Újdonság, hogy a Belügyminisztérium és az FM megállapodása alapján erre a célra az Országos Rendőr-főkapitányság légirendészeti parancsnokságának helikoptereit használják.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tárca felhívta minden földtulajdonos és földhasználó figyelmét, hogy tegyenek eleget a törvényi kötelezettségüknek, és még a hatósági szankciók előtt mentesítsék területüket. Ennek elmulasztása esetén a hatóság növényvédelmi bírságot szab ki, amely

15 ezer forinttól ötmillió forintig terjedhet.

Hozzátették: gyommentesítéssel kapcsolatban szakmai információért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz, a megyei kormányhivatalokhoz és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarához fordulhatnak az érintettek.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?