21 °C Budapest
Közel egyharmadával több lakást vettünk tavaly, mint 2013-ban

Közel egyharmadával több lakást vettünk tavaly, mint 2013-ban

2015. április 16. 15:33

Az eladási adatok alapján rakétaként lőtt ki az ingatlanpiac 2014-ben, 30 százalékkal több lakást értékesítettek tavaly, mint egy évvel korábban. Nem egyenletes azonban a növekedés és az árakban is hatalmas eltérések vannak az országon belül.

Az élethelyzetek változása évente 120-150 ezernyi ingatlan adás-vételt indokol, ráadásul az elmúlt évek elhalasztott vásárlásai megjelentek az ingatlanpiacon. A kereslet bővülése az ingatlanárakra is hatással van, az elmúlt években az ingatlanközvetítők szakmaisága felértékelődött, egyre többen vették igénybe a minőségi szolgáltatásokat nyújtó hálózatok segítségét.

Magyarország egyik vezető ingatlanközvetítő cége, az OTP Ingatlanpont adatai szerint 24 százalékkal nőtt az ingatlanok iránti kereslet a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Az eladások száma azonban még ennél is nagyobb mértékben, 30 százalékkal, emelkedett. Szakértők szerint a nagyobb arányú ingatlan eladást a kínálat bővülése is magyarázza.

A forgási sebességben nagy különbség van a főváros és a vidéki települések között. Az eladásra szánt ingatlanok Budapesten 25 nappal hamarabb kelnek el, mint vidéken. Az adatok szerint az elmúlt időszakban Budapesten a 35-40 négyzetméteres kis lakások voltak a legkelendőbbek, átlagosan 150-240 ezer forintos négyzetméter áron keltek el.

Érdekes, hogy a családi házak esetében is a 100 négyzetméternél kisebb alapterületű házakat keresték jobban, 250-370 ezer forint közötti négyzetméter áron.

Vidéken a már kicsit nagyobb, 50-55 nm-es lakásokat vásárolták a legtöbben, itt a négyzetméter árak 100 és 200 ezer forint között mozognak. Budapesttől távolabb a családi házaknál is a nagyobb alapterület a keresettebb. A leginkább preferált házak négyzetméter árai vidéken ugyanis jóval alacsonyabbak, 50-100 ezer forint közötti összegbe kerülnek.

Tapasztalatok szerint, az alacsony betéti kamatok miatt, egyre többen vásárolnak ingatlant befektetési céllal. Ez elsősorban Budapestre, valamint a főiskolával, vagy egyetemmel rendelkező vidéki városokra jellemző.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ugyancsak megfigyelhető trend a szakmában, hogy a közvetítők szerepe előtérbe került, mivel tapasztalatuk nagy segítség mind eladás, mind pedig vétel esetén. A befektetési céllal vásárlók többsége közvetítő cég segítségével találja meg ingatlanát, a szakértő tapasztalat ugyanis egy ilyen ügyletnél elengedhetetlen. A megfelelő szolgáltató kiválasztása azonban nem egyszerű. Az egységes rendszerben, közös bázissal, magas színvonalon működő hálózatok viszont egyértelműen kiemelkednek a tömegből.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?