22 °C Budapest
14 napon belül felmondhatjuk az előfizetéseinket

14 napon belül felmondhatjuk az előfizetéseinket

2015. április 2. 19:03

Új szabályai lesznek a telekomunnikációs előfizetések megkötésének és felmondásának. A jogszabályok a lakossági fogyasztókat védik.

Az elektronikus hírközlési előfizetői szerződések részletes szabályairól szóló új rendelet szakmai és társadalmi egyeztetést követően született meg

 - mondta Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke.

Egy olyan új jogszabály született, amely teljes körű megoldást nyújt számos aggályos, az előfizetők érdekeit sértő kérdésben, valamint elősegíti az elmúlt 4 évben megjelenő szolgáltatói gyakorlat egységes és világos értelmezését, és az egyértelmű partneri helyzetek megteremtését a szolgáltató és az előfizető között.

 - írta az NMHH.

A rendelet a vezetékes telefon, mobiltelefon, tévé- és internetszolgáltatás szerződéseire is kiterjed, és ezáltal a teljes magyar lakosságot, közel 20 millió előfizetői szerződést érint. Többek között módosul az általános szerződési feltételek (ÁSZF) szerkezeti felépítése, és annak több mindent kell tartalmaznia. Ennek hála az előfizetők könnyebben össze tudják majd hasonlítani a különböző szolgáltatók szerződési feltételeit, és saját szolgáltatójuk ÁSZF-jében is könnyebben eligazodjanak. A számlázásban újdonság, hogy a hívásrészletezőnek havonta egyszer ingyenesnek kell lennie, és az igénylés feltételeit a szolgáltatónak előre meg kell határoznia.

Olyan nincs többé, hogy egy halkan elmorzsolt ühümre szerződést kötnek

Megváltoznak azok a szabályok, amelyek a ráutaló magatartással történő szerződéskötésre vonatkoznak. A hatóság újraszabályozta, hogy mit vehet a szolgáltató a szerződéskötési szándék kifejezésének. Az NMHH jelentősen leszűkítette a határozott idejű szerződések egyoldalú módosításának lehetőségét is, mivel a határozott idejű szerződéssel nemcsak az előfizető, hanem a szolgáltató is elkötelezi magát meghatározott időre.

Ezentúl több időnk lesz kipróbálni a szolgáltatásokat, hogy azok valóban képesek-e azt nyújtani, amit a szolgáltató ígért nekünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A mobiltelefonra és -internetre, műholdas és földfelszíni digitális tévére kötött szerződéseket 14 napon belül felmondhatjuk, és csak azt a forgalmat kell kifizetni, amit ez idő alatt elhasználtunk.

A szolgáltatók nevetséges és indokolatlan többletterhet sem róhatnak a fogyasztóra, ha a szerződés lemondásával egy időben eszközöket (adsl-router, modem és egyebek) is vissza kell adni a szolgáltatónak.

A szolgáltatónak a szerződés megkötése előtt tájékoztatnia kell az előfizetőt, hogy a határozott idejű előfizetői szerződés teljes időtartama alatt milyen költségek merülhetnek fel, mert enélkül senki sem képes tudatosan választani.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?