3 °C Budapest

Évek óta nem volt ilyen: nagyot nézünk majd pénteken

2015. március 16. 18:26

A MAVIR ZRt. az Európai Villamosenergia-átviteli Rendszerirányítók Szervezetével együttműködve, több mint egy éves előkészítő munkával készült fel a március 20-i napfogyatkozás hatásainak kezelésére.

A MAVIR ZRt. az Európai Villamosenergia-átviteli Rendszerirányítók Szervezetével (ENTSO-E) együttműködve, több mint egy éves előkészítő munkával készült fel a március 20-i napfogyatkozás hatásainak kezelésére. A jelenség akár 30 GW, azaz 15 Paksi Atomerőmű kapacitásának megfelelő, napelemek által termelt villamos energia kiesését vonhatja maga után Európában.

>>> Kattints ide, és nézd meg, nálatok mikor lesz a napfogyatkozás <<<

A hazai villamosenergia-szolgáltatást minden valószínűség szerint ezúttal sem veszélyezteti közvetlenül ez a ritkán előforduló természeti jelenség. Jelentősebb beavatkozásra a nagyszámú napelem telepekkel rendelkező országok esetében lehet szükség - olvasható a MAVIR közleményében.

A 2015. március 20-i napfogyatkozás Magyarországon megközelítően 60 százalékot ér el a jelenség csúcspontján, tehát a Hold ilyen arányban takarja majd ki a Napot péntek délelőtt, azaz nem lesz teljes sötétség. Mivel a jelenség időpontja régóta ismert, több mint egy éve igen alapos előkészítő munka kezdődött meg az Európai Villamosenergia-átviteli Rendszerirányítók körében, bevonva a témát jól ismerő szakértőket, például csillagászokat is.

Az esetleges nehézségek kezelésére, az összetett modellezés adatai alapján, különböző intézkedésekkel készülnek Európa rendszerirányítói: növelték a gyorsan mozgósítható tartalék kapacitások mértékét, megvizsgálták a szabályozási lehetőségek kérdését, (víztározós erőművek használata, napelem termelés koordinált leállítása, újraindítása) és készen állnak egymás megsegítésére, amennyiben ez szükséges.

Péntek délelőtt Európa rendszerirányítói, így a MAVIR is megerősített szakembergárdával készül a jelenségre. Kora reggeltől a jelenség végéig folyamatos telefonkapcsolat segítségével is elősegítik a kontinens zavartalan és biztonságos energiaellátásának biztosítását.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Alapos számításokat végeztek annak modellezésére, hogy az Európa-szerte észlelhető jelenség milyen várható hatással lesz a kontinens villamosenergia-rendszerére. Bár a sötétedés mértéke jócskán elmarad az 1999-es teljes napfogyatkozásétól, most mégis komolyabb fejtörést okozott a szakemberek számára a várható hatás kezelése. Ennek okát az energiatermelés technológiájának fejlődésében kereshetjük, hiszen míg a múlt évezred utolsó éveiben még fél százalékot sem tett ki a napelemek által termelt villamos energia részesedése Európában, mára ez a szám a 10,5 százalékot is meghaladja.

Beavatkozásra azonban csak azokban az országokban lehet szükség, ahol magasabb arányban vesz részt a napelemek által termelt energia az ellátásban. A leginkább érintett lehet Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország. Európában mintegy 90 gigawattnyi fotovoltaikus, azaz napelemes villamosenergia-termelő kapacitás áll rendelkezésre, ennek a harmada - mintegy 15 Paksi Atomerőműnyi termelés - eshet ki a napfogyatkozás idején.

A jelenség nem csak a kiesés mértékéből adódóan, hanem a végbemenő változás, azaz a sötétedés és világosodás sebessége miatt is figyelmet érdemel, hiszen míg a napnyugta, illetve napfelkelte - és ezzel párhuzamosan egy napelem termelésének csökkenése vagy növekedése - viszonylag lassan megy végbe, a napfogyatkozás esetében ez sokkal gyorsabban következik be. Különösen a nap előtűnésére koncentrálnak majd a szakemberek, hiszen ekkor már majdnem dél lesz, tehát nagyobb lesz a különbség az előtűnés előtti és utáni világosság között, mint a reggeli órákban, a nap részleges eltűnésekor.

Megfelelő szűrő nélkül veszélyes közvetlenül a Napba nézni, mert súlyos látáskárosodáshoz vezethet! Javasolt, egy erre a célra kifejlesztett szűrő vagy szemüveg használata.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?