5 °C Budapest

Évek óta nem volt ilyen: nagyot nézünk majd pénteken

2015. március 16. 18:26

A MAVIR ZRt. az Európai Villamosenergia-átviteli Rendszerirányítók Szervezetével együttműködve, több mint egy éves előkészítő munkával készült fel a március 20-i napfogyatkozás hatásainak kezelésére.

A MAVIR ZRt. az Európai Villamosenergia-átviteli Rendszerirányítók Szervezetével (ENTSO-E) együttműködve, több mint egy éves előkészítő munkával készült fel a március 20-i napfogyatkozás hatásainak kezelésére. A jelenség akár 30 GW, azaz 15 Paksi Atomerőmű kapacitásának megfelelő, napelemek által termelt villamos energia kiesését vonhatja maga után Európában.

>>> Kattints ide, és nézd meg, nálatok mikor lesz a napfogyatkozás <<<

A hazai villamosenergia-szolgáltatást minden valószínűség szerint ezúttal sem veszélyezteti közvetlenül ez a ritkán előforduló természeti jelenség. Jelentősebb beavatkozásra a nagyszámú napelem telepekkel rendelkező országok esetében lehet szükség - olvasható a MAVIR közleményében.

A 2015. március 20-i napfogyatkozás Magyarországon megközelítően 60 százalékot ér el a jelenség csúcspontján, tehát a Hold ilyen arányban takarja majd ki a Napot péntek délelőtt, azaz nem lesz teljes sötétség. Mivel a jelenség időpontja régóta ismert, több mint egy éve igen alapos előkészítő munka kezdődött meg az Európai Villamosenergia-átviteli Rendszerirányítók körében, bevonva a témát jól ismerő szakértőket, például csillagászokat is.

Az esetleges nehézségek kezelésére, az összetett modellezés adatai alapján, különböző intézkedésekkel készülnek Európa rendszerirányítói: növelték a gyorsan mozgósítható tartalék kapacitások mértékét, megvizsgálták a szabályozási lehetőségek kérdését, (víztározós erőművek használata, napelem termelés koordinált leállítása, újraindítása) és készen állnak egymás megsegítésére, amennyiben ez szükséges.

Péntek délelőtt Európa rendszerirányítói, így a MAVIR is megerősített szakembergárdával készül a jelenségre. Kora reggeltől a jelenség végéig folyamatos telefonkapcsolat segítségével is elősegítik a kontinens zavartalan és biztonságos energiaellátásának biztosítását.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Alapos számításokat végeztek annak modellezésére, hogy az Európa-szerte észlelhető jelenség milyen várható hatással lesz a kontinens villamosenergia-rendszerére. Bár a sötétedés mértéke jócskán elmarad az 1999-es teljes napfogyatkozásétól, most mégis komolyabb fejtörést okozott a szakemberek számára a várható hatás kezelése. Ennek okát az energiatermelés technológiájának fejlődésében kereshetjük, hiszen míg a múlt évezred utolsó éveiben még fél százalékot sem tett ki a napelemek által termelt villamos energia részesedése Európában, mára ez a szám a 10,5 százalékot is meghaladja.

Beavatkozásra azonban csak azokban az országokban lehet szükség, ahol magasabb arányban vesz részt a napelemek által termelt energia az ellátásban. A leginkább érintett lehet Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország. Európában mintegy 90 gigawattnyi fotovoltaikus, azaz napelemes villamosenergia-termelő kapacitás áll rendelkezésre, ennek a harmada - mintegy 15 Paksi Atomerőműnyi termelés - eshet ki a napfogyatkozás idején.

A jelenség nem csak a kiesés mértékéből adódóan, hanem a végbemenő változás, azaz a sötétedés és világosodás sebessége miatt is figyelmet érdemel, hiszen míg a napnyugta, illetve napfelkelte - és ezzel párhuzamosan egy napelem termelésének csökkenése vagy növekedése - viszonylag lassan megy végbe, a napfogyatkozás esetében ez sokkal gyorsabban következik be. Különösen a nap előtűnésére koncentrálnak majd a szakemberek, hiszen ekkor már majdnem dél lesz, tehát nagyobb lesz a különbség az előtűnés előtti és utáni világosság között, mint a reggeli órákban, a nap részleges eltűnésekor.

Megfelelő szűrő nélkül veszélyes közvetlenül a Napba nézni, mert súlyos látáskárosodáshoz vezethet! Javasolt, egy erre a célra kifejlesztett szűrő vagy szemüveg használata.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem