18 °C Budapest

Így befolyásolja a családok jövőjét a rezsicsökkentés - a 42. hét hírei

2014. október 19. 17:30

A rezsicsökkentés agyonvágta az okos mérési rendszer bevezetési lehetőségeit vizsgáló mintaprojektet. Míg Nyugat-Európában szinte mindenhol jól vizsgáztak a hasonló programok, addig az előzetes adatok alapján úgy tűnik, hiába adnak részletes információt az energiafelhasználásról az okos mérők, a hazai ügyfelek még rövidtávon sem kívánnak változtatni fogyasztási szokásaikon - értesült a Pénzcentrum. Ez és sok más érdekesség a 42. hét hírei között. A cikkek elolvasásához kattints a címekre!


Így vágta agyon a rezsicsökkentés a magyar családok jövőjét

A rezsicsökkentés agyonvágta az okos mérési rendszer bevezetési lehetőségeit vizsgáló mintaprojektet. Míg Nyugat-Európában szinte mindenhol jól vizsgáztak a hasonló programok, addig az előzetes adatok alapján úgy tűnik, hiába adnak részletes információt az energiafelhasználásról az okos mérők, a hazai ügyfelek még rövidtávon sem kívánnak változtatni fogyasztási szokásaikon - értesült a Pénzcentrum.

Na ezt ne csináld a bankkártyáddal! Soha, de soha

A Pénzcentrum gyakran foglalkozik a PIN-kód biztonságával, konkrétabban azzal, mennyire veszélyes bankkártyánk mellett, pénztárcánkban felírva tartani a titkos kódot. Olvasónk fórumunkban vagy Facebook-oldalunkon rendre meg is jegyzik, mennyire felesleges tanács ez, hiszen senki nem annyira óvatlan, hogy ilyen veszélynek tegye ki a pénzét. Nos, most bemutatjuk azt a hölgyet, akinek havi fizetése, két bankkártyája, és a hozzájuk tartozó PIN-kódjai is benne voltak abban a pénztárcában, ami leesett a biciklijéről...

Elvesztek az adatok! Hogy lesz ebből devizahiteles elszámolás?

Novemberben jelenik meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) képlete, ami alapján a devizahiteles elszámolás megtörténhet. Kérdés azonban, hogy a rendeletek tisztázzák-e azokat a részleteket, amelyek az adattárolásra vonatkoznak. A megszűnt vállalkozások esetén kétséges, hogyan számolják ki a bankok a visszatérítés összegét, illetve kérdéses, hogy mi van akkor, ha az adatok elvesztek.

Fotó: ennyit esznek hetente a legszegényebb magyarok
1 kiló rizs, fél kiló tészta és szintén fél kiló sertészsír, egy kis doboz tejföl, 6 krumpli, 4 alma, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 fej vöröshagyma. Ez nem vicc, van olyan magyar család, akiknek tényleg csak ennyi jut, HETENTE!

Na ezért nem lesz normális nyugdíja a vendéglátósoknak

Hiába teszi ki nagyon nagy részét a borravaló és a szervizdíj a felszolgálók fizetésének, elenyésző azoknak a száma, akik önkéntesen adóznak utána. Sőt, a felszolgálási díj után is sok munkáltató "elfelejti" befizetni a járulékot. Így pedig igen kellemetlen meglepetések érhetik majd a nyugdíjba vonuló vendéglátósokat.

Ezzel nyúlják le a pénzt a kártyádról az ATM-nél + videó

Ritkán látható felvételeket tett közzé a rendőrség. A videón és a képeken olyan eszközök szerepelnek, amelyekkel a bűnözők bankkártya-adatokat szereztek meg, természetesen illegálisan.

Ezek most a legjobb hitelek a forintosításra

Amellett, hogy megtörténik a bankok elszámoltatása, a devizahitelesek a forintosítást várják a legjobban. Ezzel kapcsolatban múlt héten derült ki, hogy a forintosítás várhatóan piaci alapon fog megtörténni. Vagyis a bankok versenyezhetnek majd az ügyfelekért egy hitelkiváltási hullámban. Megnéztük, milyen forinthitelek közül választhatnánk, ha most kerülne sor a forintosításra.

Nullázd le a villanyszámlát: ez az igazi rezsicsökkentés
Bár megújulók tekintetében hazánkban potenciálisan a napenergiából nyerhető a legtöbb energia, mégis rengeteg tévhit kering, még vezető politikusok fejében is áramszünet van a hasznosításával kapcsolatban.

Kivonul a Citibank: mi lesz most a hitelemmel?

Kedd délután robbant a hír: több más országgal együtt Magyarországról is kivonul a Citibank lakossági üzletága. Az ügyfelekben persze egyből felmerül a kérdés, hogy mi lesz így bankszámlákkal, hitelekkel, megtakarításokkal.

Ennyibe kerül, ha többé nem akarsz rezsit fizetni

A lakóépületek energiahatékonyságának növelését célzó komplex felújításokkal a legtöbb család szabadulhatna a számlák szorításából. A legtöbb esetben pedig még egy hitelfelvételen is érdemes lehet elgondolkodni a kívánt cél elérése érdekében.

Egészségpénztári tag vagy? Erről talán nem is hallottál

Nem csak az adókedvezmény, vagy a kedvezményes gyógyszerek miatt éri meg egészségpénztári tagnak lenni. Egyre több embernél diagnosztizálnak gluténérzékenységet, de az érintettek közül viszonylag kevesen ismerik azt a lehetőséget, hogy az egészségpénztári megtakarításból gluténmentes termékeket is vásárolhatnak.

Jól beszóltak a Citibanknak a magyar ügyfelek
Keményen beszóltak a Citinek az ügyfelek a bank Facebook-oldalán, igaz akadtak támogató üzenetek is. A kommentcunami oka, hogy a bank kedden bejelentette, lakossági üzletága kivonul Magyarországról. Az ügyfelek nehezményezik, hogy alig kapnak érdemi információt, ezért sokan bizonytalanok, nem tudják, mire számíthatnak.

Milyen lehet az élet egy készpénzmentes országban?

Svédországban ötből négy fizetést már bankkártyával vagy elektronikusan hajtanak végre. Így Izrael mellett a skandináv állam lehet a világ első készpénzmentes társadalmainak egyike. Magyarországon viszont továbbra is legyőzhetetlen a készpénz.

Autóhitelesek, figyelem! Nagyon sokan fognak most pénzt visszakapni
Jogsértően számolta fel fogyasztóikkal szemben devizában, kamatfelárként a járművek forintban megállapított casco díját nyolc autófinanszírozási társaság - állapította meg az MNB vizsgálatsorozata. A jegybank összesen bő 37 millió forint bírságot szabott ki az érintett pénzügyi vállalkozásokra, s kötelezte azokat: fizessék vissza az árfolyam-különbözetet ügyfeleiknek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Te miből oldod meg idén a karácsonyi ajándékozást?
Közeledik az év vége, amely pénzügyi szempontból is kiemelt jelentőséggel bír a magyar családok számára. Egyrészt a közelgő ünnepek miatt hagyományosan felpörög a személyi kölcsönök piaca, másrészt sokan ilyenkor gondolkodnak el azon, hogyan is tudnák rendezni az év során összegabalyodott pénzügyeiket, hogyan lazíthatnának a korábban felvett hitelek szorításán.

Ennek a fele sem tréfa: ezért vagyunk ennyire boldogtalanok

Egy friss felmérés szerint a magyarok kevesebb, mint egyötöde érzi boldognak magát; a legnagyobb gond természetesen a lakosság pénzügyi helyzetével van.

Top50: ezek az ősz legolvasottabb könyvei

A szeptemberi könyvújdonságok felkavarták az irodalmi állóvizet a Bookline TOP50 toplistáján: Ken Follett Évszázad-trilógiája és Paolo Coelho eddigiektől merőben eltérő hangvételű új regénye aratott óriási sikert az olvasók körében. A pszichológiai tematika ezúttal sem hiányozhatott az élmezőnyből, Pál Ferenc és a többi sztárpszichológus közös könyve a 3. helyezésig kúszott fel.

A magyar boltok legnagyobb hazugságai

Hajlandóak vagyunk jóval magasabb árat fizetni egy-egy termékért, ha egészségesnek hisszük. Akár háromszoros árat a bioért, vagy dupláját a barna cukorért, ami csak színezett, nem pedig az eltérő előállítási folyamat eredményeképpen más a színe. Hangzatos feliratok, csökkentett só vagy zsírtartalom: nem árt ezekkel vigyázni. Mert valójában nem mindig érik meg az árukat.

Diplomás fiatalok tízezrei hagyják el az országot
Számos adat látott már napvilágot a kivándorolt magyarok számáról, így pontosan nem tudhatjuk, hogy hányan dolgoznak már külföldön. Az azonban biztos, hogy több százezren vannak, és leginkább az iskolázott fiatalok hagyják itt az országot. Közülük is leginkább az orvosok és mérnökök, szemben a pedagógusokkal és a jogi végzettségű frissdiplomásokkal.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem