14 °C Budapest

Egri tragédia: így előzhették volna meg a sportoló halálát

Pénzcentrum
2013. december 18. 16:49

Tizenhárom éves sportoló a láthatatlan gyilkosnak is nevezett szén-monoxid legújabb áldozata. Az egri mérgezés - minden tájékoztatás és figyelemfelhívás ellenére - sajnos nem egyedüli: évente tucatnyi hasonló haláleset történik Magyarországon. Ráadásul felmérések szerint egyes szén-monoxid riasztók sem jelentenek biztonságot.

Ismét áldozatot követelt a láthatatlan gyilkos. Tizenhárom éves korában Egerben elhunyt Kun Zita, az egyik legreményteljesebb magyar atléta. A fiatal sportolónak távolugrásban 560 centiméter volt a legjobbja.

Petrovai József, az Egri Városi Sportiskola edzője az MTI-nek szerdán elmondta, az orvosok hiába küzdöttek a kómába esett kislány életéért. A sokszoros utánpótlás magyar bajnok, több európai viadalon győztes sportoló vasárnap lakásában zuhanyzás közben szenvedett szén-monoxid-mérgezést.

Halálos áldozatok, szigorodó intézkedések

Bár a mostani eset körülményeinek leírásából arra lehet következtetni, hogy a fiatal sportoló vélhetően a gázbojler meghibásodása miatt szenvedett halálos mérgezést, azonban a hazai esetek túlnyomó többsége a fűtési szezonnal hozható összefüggésbe. Bár hivatalos adatgyűjtés nincs Magyarországon, az elmúlt évben átalakult a katasztrófavédelmi adatgyűjtés rendszere, amelynek köszönhetően mégis egyértelműen kimutathatóak a szén-monoxiddal összefüggő káresetek. Ezek szerint tavaly 249 mérgezésből 14 bizonyult végzetesnek; idén pedig a legutóbbi adatok szerint 292 esetben riasztották szén-monoxid miatt a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit. 2013-ban, az egri tragédiával 5-re növekedett a halálos áldozatok száma (3 felnőtt és 2 gyermek).

Mint ismert, a szén-monoxid égési folyamatok terméke, ami viszonylag kevés oxigén jelenlétében keletkezik. Jelen van a kipufogógázban, a cigarettafüstben is. Mivel színtelen, és - bármilyen töménységben - szagtalan, gyakorlatilag lehetetlen észrevenni. A levegőben, amellyel robbanó elegyet alkot, gyorsan kialakul mérgezést előidéző koncentrációja. Élettani hatása révén igen veszélyes méreg, mert megköti a vérben lévő hemoglobint, valamint idegrendszeri tüneteket okoz. Emiatt e vasat tartalmazó fehérje elveszti a képességét az oxigén felvételére és a szén-dioxid leadására. A szén-monoxidot beszívó ember már rövid idejű belégzése, enyhébb mérgezés esetén zavartságot, fejfájást, hányingert, szédülést érez. Hosszabb belégzésekor tudat-vesztés, halál következhet be.

A balesetek okaként leggyakrabban a fűtési rendszerek szabálytalan bővítése, a levegő elszívók szabálytalan (gyakran utólagos) beépítése, a rendszeres karbantartás hiánya és a nyílászárók cseréje, átalakítása szerepelt. Utóbbi azért szerepelhet okként, mert a fokozott légzárású, vagyis a levegő mozgását teljesen megakadályozó nyílászárók a helyiségekbe a fűtés működéséhez elengedhetetlenül szükséges levegő mennyiséget sem engedik be. Így az elégtelen égés során keletkező szén-monoxiddal telített füstgázok visszaáramolhatnak a lakótérbe a kéményből. Másrészt előfordult, hogy például a fürdőszoba ajtaján lévő szellőző nyílást eltömítették, és emiatt alakulhatott ki a mérgezést előidéző helyzet. A levegő elszívók nem kellően megfontolt beépítése, kéménydugulás, a meghibásodott vagy rossz állapotú fűtőberendezés, szabálytalan gáztűzhelyhasználat, szerelési hiba vagy szabálytalan szerelés ugyancsak okozott már balesetet - függetlenül a beépített készülékek típusától.

A rengeteg baleset a törvényhozókat is szigorításra sarkallta. A 2012/8. Miniszteri Rendelet szerint a meglévő gázkészülékeket és csatlakozó vezetékeket legkésőbb 2016 végéig kell átvizsgálnia szakembernek, azután pedig ötévente, a vezetékeknél pedig tízévente írják elő a vizsgálatot kötelezően. Ezek szerint a 1981-nél régebben működő készülékeket már legkésőbb jövő év végéig meg kell nézetni, az 1993 előttieket 2014 év végéig, a 2003 előttieket 2015 végéig, az ennél fiatalabb készülékek esetében áll a már említett 2016 év végi határidő. (A rendelet melléklete szerint a vizsgálatokat legalább gázvezeték- és gázkészülék-szerelő mestervizsgával, és gázipari műszaki biztonsági felülvizsgáló szakképesítéssel rendelkező szakember végezheti el.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Olcsó húsnak híg a leve

Egy a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap megbízásából készült felmérés szerint (11 fajta riasztót vizsgáltak laboratóriumban) hiába szereltek fel már többszázezer magyar lakásban szén-monoxid riasztót, tízből nyolc lakásban hamis biztonságérzetben élnek a lakók. Megfelelő biztonságot ugyanis többnyire csak a 10 ezer forintnál drágább készülékek nyújtanak (a felmérés szerint 3-20 ezer forint között mozog a készülékek ára), a magyar lakosság viszont többnyire az ennél olcsóbb készülékeket keresi. Ezek viszont kevésbé megbízhatók, csak ritkán jelzik időben a szén-monoxidot. A riasztásnak akkor kell bekövetkeznie, amikor még nem károsodik a lakásban lévők egészsége, a riasztási idő a szén-monoxid koncentrációjától függ. Például az olyan koncentrációnál, amikor 1-2 órán belül homloktáji fejfájás alakul ki, és 3 órán túl életveszélyes a szén-monoxid, a riasztási idő 3 perc.

A problémára további megoldást jelent, hogy december eleje óta csak az EU tagállamaiban és Törökországban gyártott vagy forgalomba hozott, illetve az izlandi, liechtensteini, valamint a norvég gyártású érzékelőket fogadják el a hatóságok. Ráadásul azokat az új épületeket pedig, amelyek nyitott égésterű tüzelőberendezéssel vannak felszerelve, már csak akkor lehet használatba venni, ha szén-monoxid-érzékelő működik bennük. Ugyanez igaz egyébként a legtöbb közintézményre (óvoda, iskola, stb.) is.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm