13 °C Budapest

Devizahitelek: csak így van értelme elengedni a tartozást

Pénzcentrum
2013. november 10. 11:01

Akkor jelenthet valódi segítséget a lakáshitel-tartozás részleges elengedéséről szóló parlamenti döntés, ha ezzel az érintett adósok fizetőképessége valóban helyreáll, és ha tisztázódik, hogy az ingatlan vásárláskori vagy mai árát veszik-e alapul az engedmény kiszámításakor - véli Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Center (OCHC) ügyvezető igazgatója. Ha valaki 6 éve 13 millió forintért vásárolt lakást 10 milliós hitellel, de az ingatlan ma csak 11 milliót ér, akkor ettől függően 850 ezer forint helyett lehet, hogy 2,75 millió forintot takaríthat meg. A hitelszakértő szerint helyes szemléletet tükröz az ügylettel járó szja elengedése is.

A parlament e heti döntésének értelmében a kormány garanciát vállal a lakáshitelek egy részére: azok vehetik igénybe, akiknek a bankok a tartozásukat az ingatlan értékének 95%-ig elengedi. A svájci frank alapú hiteleknél ugyanis az árfolyam emelkedése miatt gyakran több lett a tartozás, mint maga az ingatlan értéke. A hitel részleges elengedése után az adósoknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

Bánfalvi László szerint egy példával élve azért van szükség a tartozás részleges elengedésére, hiszen ha valaki 2007-ben 13 millió forintért vásárolt egy lakást, és erre felvett 10 millió forint svájci frank alapú hitelt, mára 13,2 millió forinttal tartozik a banknak (és 84 ezer forint helyett havonta 135 ezret fizet). A parlament által elfogadott konstrukcióban ez a tartozás 12,35 millió forintra, vagyis az ingatlan értékének 95 százalékára csökkenhet. "Azt azonban tisztázni kell majd a törvény végrehajtása során, hogy az ingatlan vásárláskori vagy mai értékét számolja-e a bank az elengedéskor" - hívja fel a figyelmet a hitelszakértő. "Ha ugyanis az ingatlan értéke csökkent a gyenge piaci kereslet és az avulás miatt, és ezt az értéket veszik figyelembe, a megtakarított hitelösszeg magasabb lehet." Vagyis példánknál maradva, ha a lakás ma csak 11 milliót ér, akkor a bank 2,75 milliót fog elengedni, a tartozás 10,45 millióra csökken és a havi törlesztés a fennmaradó időszakra 107 ezer forint lesz.

Azzal, hogy a kölcsöntartozás az ingatlan értéke alá kerül, lehetőség nyílna arra is, hogy a deviza alapú hiteleket átváltsák forint hitelre. Ez még nagyobb biztonságot jelentene, hiszen a jegybanki alapkamat folyamatos csökkentése révén a piaci forint hitelek kamatai mind jobban közelítenek a deviza alapú hitelek kamatai felé, nem is beszélve a kamattámogatott hitelről - véli Bánfalvi László.

Akkor működhet a hitel egy részének elengedése, ha az adós fizetőképessége is helyreáll ezzel. A bankok is olyan esetekben lesznek nyitottak e megoldásra, amikor azt látják, hogy időben törlesztő fizetőképes ügyfelet nyernek vele. Kis értékű vagy nem megfelelő állapotú ingatlan esetén, ahol az LTV (hitel és az ingatlan értékének aránya) eddig is magas volt, pedig így tudják ösztönözni a tulajdonost, hogy adja el az ingatlanját, hiszen ezzel rendezni tudja a tartozását.

Az ügyvezető szerint az, hogy nem kell személyi jövedelemadót fizetni a tartozás elengedése után, egy eddig hiányzó, de nagyon igazságos lépés első lépcsője. "Még fontosabb lenne ugyanakkor, hogy szülessen olyan jogszabály, amely szerint adómentes legyen minden adósságrendező célú hitelelengedés. Így az is, amikor az adósnak ki kell költöznie a lakásából, de a hitele megszűnik, amennyiben a bank elengedi a maradék tartozását. Szükséges lenne, hogy ez a kérdéskör végleges megoldást kapjon a jövőben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A devizahiteleseket segítő parlamenti döntés egyik része, hogy mindenki igénybe veheti az árfolyamgátat, még azok is, akik három hónapnál hosszabb ideje tartoznak - eddig ez kizáró ok volt. Kormányzati statisztika szerint 100 ezer család érintett (az árfolyamgátat pedig eddig 170 ezren vették igénybe). Bánfalvi László szerint az ideiglenesen csökkentett összegű törlesztés kiterjesztése pozitív lépés, de az idő fogja csak eldönteni, hogy az érintetteknek valóban segítséget jelent-e. Ha ugyanis a hiteladós jövedelmi helyzete nem rendeződik az árfolyamgát 5 éve alatt, akkor az csak elodázza a bedőlést.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm