2 °C Budapest

Sosem gondolnád, ki a válság igazi nyertese

Pénzcentrum
2013. november 6. 11:32

A 2008-ban kitört válság még mindig érezteti hatását, és a gazdaság szereplői lassú kilábalásra rendezkedtek be. A folyamatok azonban másként hatnak a különböző helyzetben lévő családokra. Az FHB 2011-ben indította útjára az Első Lakásukat Vásárlók helyzetének elemzését, melynek legfrissebb tanulmányából kiderül, hogy egyre jobb helyzetben vannak Magyarországon azok, akik első lakásuk megvásárlására készülnek. A lakásárak és a jövedelmek viszonya, a hitelezés, valamint az infláció ugyan kimondottan jó pozíciót eredményeznek a jellemzően fiatalabb korcsoportokba tartozó első lakásvásárlók számára, ám leginkább a munkalehetőség és az állami támogatások azok, amik árnyalják a képet. Ha fiatal vagy, van fix munkád, és lakást vennél Magyarországon, te vagy a válság igazi nyertese.

Az elemzés épít az FHB Lakásárindex eredményeire, de a lakásvásárlás sok tényező által befolyásolt döntését további szempontokból is megragadja. Az 5 legfontosabb szempontot ábrázoló pókháló-ábra bemutatja, miért indokolt a több mutatót is vizsgáló elemzés. A 2002-es és a 2013-as helyzet igen eltérő: a költségvetési szempontból fenntarthatatlan folyamatokba torkolló hajdani támogatási rendszer helyett jelenleg kedvezőbb lakásárak és alacsonyabb kamatok segíthetik első lakásukhoz a fiatal családokat.

Rövidebb időtávot tekintve, a 2010-es helyzethez képest pedig egyértelműen javultak a mutatók. A tulajdonosokat kedvezőtlenebbül érintő lakásár-csökkenés egyre jobb vásárlási lehetőséget kínál, a kamattámogatás és az új lakások piacát érintő szocpol erősítése könnyíti az első évek terheit.

A lakásvásárlási döntéskor természetesen elsődleges szempont a család jövedelmi helyzete. Statisztikailag a foglalkoztatás 2010 óta emelkedik, az előző év azonos negyedévéhez képest is 1,4%-os javulást mutat. Továbbra is említendő azonban, hogy az előző évhez képesti növekedés részben a közmunkaprogramoknak tulajdonítható. Az alacsonyan jövedelmező közmunkaprogramokban résztvevők számára pedig elsődlegesen nem a tulajdonlás jelentheti a lakhatási megoldást, hanem a szociális bérlakás elérhetősége.

A fenti adatokból az is kiszámítható, hogy mennyibe kerül - ledolgozott hónapokban mérve - egy átlagos méretű lakás. Egy 60 négyzetméteres lakást tekintve például látjuk, hogy míg Budapesten 92,4 hónapot, azaz több mint 7 és fél évet kell dolgozni (más célra egyáltalán nem költve), addig ez Győrben alig több mint 6 év, Szolnokon vagy Miskolcon pedig 5 év, vagy annál is kevesebb.

Az itt bemutatott adatok különösen fontosak az első lakásukat vásárlók számára, akik új belépőkként először jelennek meg a lakáspiaci lépcsőn, és nem feltétlenül tudják első ingatlanukat egy korábbi eladásából részben finanszírozni. Éppen ezért a hitelezési környezet is különösen fontos számukra.

Az alacsony infláció a reálbérek növekedését okozta, az előző év azonos negyedévéhez képest 1,9%-kal. A nettó keresetek növekedése tehát reálbér-növekedéssel járt együtt. Ennek a folyamatnak érezhető hatása lehet a lakáskeresletre, amennyiben a tendencia folytatódik, illetve amint a foglalkoztatottak arra számítanak, hogy tartósan folytatódni fog.

Az alábbi ábra azt mutatja meg, hogy a jövedelmi helyzet javulása a csökkenő lakásárakkal együtt jóval kedvezőbb helyzetbe hozta a lakásvásárlókat.

Minél alacsonyabb a mutató értéke, azaz minél rövidebb időszak jövedelmét kell kiadni egy négyzetméternyi lakásra, annál jobbak a vásárlók lehetőségei. A tavalyról idénre történt javulás pedig az emelkedő jövedelmeknek és a lakásárak 2 százalékos csökkenésének együtt tulajdonítható.

A lakáshitelek kamata tovább csökken

A csökkenő inflációval párhuzamosan tovább csökkentek a betéti és hitelkamatok is. Támogatott hitel igénybevétele esetén akár 6 százalékos induló kamattal is igényelhető lakáshitel. Az Első Lakásukat Vásárlók számára az alacsonyabb kamatkörnyezet a 15 év körüli tipikus futamidőt is figyelembe véve azt jelenti, hogy a hitelek részletei mérsékelt terhet jelentenek. Elmondható, hogy immár az árfolyamkockázattól mentes forinthitelek nyújtotta lehetőségek nem sokkal maradnak el az előző évtized közepén uralkodó devizahitelekétől. Az összképet még tovább javítja a hozzáférhető támogatások köre.

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 8. 11:03