1 °C Budapest

A devizahitelek kijavítására szólították fel a bankokat

Pénzcentrum
2013. szeptember 5. 15:04

A Fidesz-KDNP arra szólítja fel a bankokat, hogy november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerződéseket pedig módosítsák az ügyfelek javára - közölte Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető csütörtökön az MTI beszámolója szerint. Amennyiben ez nem történik meg, kilátásba helyezte a devizaalapú jelzáloghitelek forintosítását.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Fidesz a devizahitelek kialakulásáért a bankokat tartja felelősnek, ez egy hibás termék - nyomatékosította Rogán Antal a sajtótájékoztatón.

Kijelentette: ha a pénzintézetek november 1-jéig nem javítják ki a devizakölcsönök hibáit, és nem módosítják a szerződéseket, arra az esetre a kormánypárti frakció felhatalmazta a kabinetet, hogy megoldási javaslatát - akár a bankok kárára - terjessze be a parlament elé, amely még idén dönteni fog.

Ha a bankok november 1-jéig nem módosítják az ügyfelek javára a devizahitel-szerződéseket, a várható parlamenti döntés iránya "elég egyértelmű", ugyanis a devizaalapú jelzáloghitelek kivezetését fogják célul tűzni, "és ezeknek gyakorlatilag a forintosítását végrehajtani" - fogalmazott Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján, Visegrádon újságírói kérdésre válaszolva.

A politikus hangsúlyozta ugyanakkor azt is, az nem indokolt, hogy a devizahitelesek jobban járjanak, mintha ugyanabban az időszakban forintban adósodtak volna el.

Egyértelművé vált, hogy nemcsak a lakáscélú, hanem az összes jelzálogfedezetű devizahitelről beszélt: "510 ezer olyan devizahitel van, ahol a lakás veszélyben forog" - utalt a bankszektor jelzálogfedezetű devizahitel-szerződéseinek teljes számára a hvg.hu tudósítása szerint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Korábban Rogán Antal kijelentette: akár születik kompromisszumos megállapodás a bankszövetséggel a devizahitelesek ügyében, akár nem, a kormány dönteni fog az adósok helyzetének rendezéséről.

A legújabb kijelentés annak fényében meglepő, hogy a Fidesz-frakcióvezető egy múlt péntek reggeli tv-műsorban kijelentette, a jegybank és a bankszövetség javaslata is egyfajta "szuper árfolyamgát", amit ő nem tartana rossz megoldásnak.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?