8 °C Budapest

Embertelen! Ezek a legmelegebb lakások, munkahelyek + képek

Pénzcentrum
2013. július 28. 08:02

Brutális hőmérséklet uralkodik a magyar lakásokban, irodákban - derül ki olvasóink leveleiből. Pedig lehetne védekezni!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Néhány napja megjelent, "Hány fokra hűtsük a lakást, irodát? Itt a válasz!" c. cikkünkben felhívást intéztünk olvasóink felé. Felhívásunkban az ország legforróbb lakását és munkahelyét kerestük. Ezért arra kértük olvasóinkat fotózzák le a hőmérőt, s küldjék el számunkra. Néhányan éltek is a lehetőséggel, ezekből szemezgettünk:

Alakul az elviselhetetlen hőség: egy XIII. kerületi társasház legfelső szinjén lévő lakásban 33 Celsius fokot mutatott a hőmérő szombaton kora délután.

 

Nem semmi! Közel 36 Celsius fokot mért kedden, délután 2 óra magasságában egy budapesti építészirodában dolgozó olvasónk.
Brutális! Egy budai társasház tetőtéri lakásának gyerekszobájában mutatott 41,5 Celsius fokot a hőmérő higanyszála. Reméljük, a gyerek nem a négy fal között tölti a szünidőt.

Mit tehetünk a felmelegedés ellen?

A legnagyobb kánikulában a legtöbben a klíma mellett teszik le a voksukat. Ha azonban figyelembe vesszük a gépi hűtés primer energiaigényét, költségeit és környezeti kockázatait, akkor belátható, hogy annak elkerülése vagy legalábbis csökkentése végett minden ésszerű építészeti és épületszerkezeti eszközt igénybe kell venni. A megfelelő hőmérséklet ráadásul a legtöbb épületben "passzív hűtéssel" is biztosítható.

Szakértők szerint a természetes anyagokból készült hőszigetelés, árnyékolással együtt 5-7 °C fokkal is csökkentheti a lakások belső hőmérsékletét. Árnyékolásra több mód is létezik, de a legjobb talán a zsaluzia és a redőny. Ezek hőátadó felülete ugyanis kültéren van, vagyis a lamellákon leadott hő nem jut a lakásba. Ugyanakkor nem árt átgondolni az ablakcserét is. Ma már vannak olyan nyílászárók, melyekkel biztosíthatjuk a hosszú távú, hatékony hő elleni védekezést. Ha pedig házépítésben, vagy vásárlásban gondolkodunk mindezek mellett vegyük figyelembe az ingatlan tájolását, a különböző építési anyagokat, technológiákat, s ne féljünk tanácsot kérni energetikus szakembertől is.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?