Embertelen! Ezek a legmelegebb lakások, munkahelyek + képek

Pénzcentrum
2013. július 28. 08:02

Brutális hőmérséklet uralkodik a magyar lakásokban, irodákban - derül ki olvasóink leveleiből. Pedig lehetne védekezni!

Néhány napja megjelent, "Hány fokra hűtsük a lakást, irodát? Itt a válasz!" c. cikkünkben felhívást intéztünk olvasóink felé. Felhívásunkban az ország legforróbb lakását és munkahelyét kerestük. Ezért arra kértük olvasóinkat fotózzák le a hőmérőt, s küldjék el számunkra. Néhányan éltek is a lehetőséggel, ezekből szemezgettünk:

Alakul az elviselhetetlen hőség: egy XIII. kerületi társasház legfelső szinjén lévő lakásban 33 Celsius fokot mutatott a hőmérő szombaton kora délután.

 

Nem semmi! Közel 36 Celsius fokot mért kedden, délután 2 óra magasságában egy budapesti építészirodában dolgozó olvasónk.
Brutális! Egy budai társasház tetőtéri lakásának gyerekszobájában mutatott 41,5 Celsius fokot a hőmérő higanyszála. Reméljük, a gyerek nem a négy fal között tölti a szünidőt.

Mit tehetünk a felmelegedés ellen?

A legnagyobb kánikulában a legtöbben a klíma mellett teszik le a voksukat. Ha azonban figyelembe vesszük a gépi hűtés primer energiaigényét, költségeit és környezeti kockázatait, akkor belátható, hogy annak elkerülése vagy legalábbis csökkentése végett minden ésszerű építészeti és épületszerkezeti eszközt igénybe kell venni. A megfelelő hőmérséklet ráadásul a legtöbb épületben "passzív hűtéssel" is biztosítható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szakértők szerint a természetes anyagokból készült hőszigetelés, árnyékolással együtt 5-7 °C fokkal is csökkentheti a lakások belső hőmérsékletét. Árnyékolásra több mód is létezik, de a legjobb talán a zsaluzia és a redőny. Ezek hőátadó felülete ugyanis kültéren van, vagyis a lamellákon leadott hő nem jut a lakásba. Ugyanakkor nem árt átgondolni az ablakcserét is. Ma már vannak olyan nyílászárók, melyekkel biztosíthatjuk a hosszú távú, hatékony hő elleni védekezést. Ha pedig házépítésben, vagy vásárlásban gondolkodunk mindezek mellett vegyük figyelembe az ingatlan tájolását, a különböző építési anyagokat, technológiákat, s ne féljünk tanácsot kérni energetikus szakembertől is.

 

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm