4 °C Budapest

Embertelen! Ezek a legmelegebb lakások, munkahelyek + képek

Pénzcentrum
2013. július 28. 08:02

Brutális hőmérséklet uralkodik a magyar lakásokban, irodákban - derül ki olvasóink leveleiből. Pedig lehetne védekezni!

Néhány napja megjelent, "Hány fokra hűtsük a lakást, irodát? Itt a válasz!" c. cikkünkben felhívást intéztünk olvasóink felé. Felhívásunkban az ország legforróbb lakását és munkahelyét kerestük. Ezért arra kértük olvasóinkat fotózzák le a hőmérőt, s küldjék el számunkra. Néhányan éltek is a lehetőséggel, ezekből szemezgettünk:

Alakul az elviselhetetlen hőség: egy XIII. kerületi társasház legfelső szinjén lévő lakásban 33 Celsius fokot mutatott a hőmérő szombaton kora délután.

 

Nem semmi! Közel 36 Celsius fokot mért kedden, délután 2 óra magasságában egy budapesti építészirodában dolgozó olvasónk.
Brutális! Egy budai társasház tetőtéri lakásának gyerekszobájában mutatott 41,5 Celsius fokot a hőmérő higanyszála. Reméljük, a gyerek nem a négy fal között tölti a szünidőt.

Mit tehetünk a felmelegedés ellen?

A legnagyobb kánikulában a legtöbben a klíma mellett teszik le a voksukat. Ha azonban figyelembe vesszük a gépi hűtés primer energiaigényét, költségeit és környezeti kockázatait, akkor belátható, hogy annak elkerülése vagy legalábbis csökkentése végett minden ésszerű építészeti és épületszerkezeti eszközt igénybe kell venni. A megfelelő hőmérséklet ráadásul a legtöbb épületben "passzív hűtéssel" is biztosítható.

Szakértők szerint a természetes anyagokból készült hőszigetelés, árnyékolással együtt 5-7 °C fokkal is csökkentheti a lakások belső hőmérsékletét. Árnyékolásra több mód is létezik, de a legjobb talán a zsaluzia és a redőny. Ezek hőátadó felülete ugyanis kültéren van, vagyis a lamellákon leadott hő nem jut a lakásba. Ugyanakkor nem árt átgondolni az ablakcserét is. Ma már vannak olyan nyílászárók, melyekkel biztosíthatjuk a hosszú távú, hatékony hő elleni védekezést. Ha pedig házépítésben, vagy vásárlásban gondolkodunk mindezek mellett vegyük figyelembe az ingatlan tájolását, a különböző építési anyagokat, technológiákat, s ne féljünk tanácsot kérni energetikus szakembertől is.

 

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10