Nesze neked, rezsicsökkentés! Ezrek kerülhetnek utcára

Pénzcentrum
2013. július 16. 17:15

Elkezdődtek az elbocsátások a rezsicsökkentésben érintett vállalkozásoknak beszállító cégeknél. A szolgáltatók ugyanis sorra állítják le a beruházásokat, ami hátrányosan érinti a velük kapcsolatban álló vállalkozásokat. Egyes vállalkozásoknál pedig január elsejéig visszamenőlegesen csökkentették a cafetéria összegeket. Fontos munkahelyvédelmi beruházások maradhatnak el - osztotta meg a szolgáltatókkal folytatott egyeztetések tapasztalatait Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

Láthatóan egyáltalán nem érdekli a kormányzatot a rezsicsökkentés foglalkoztatásra gyakorolt negatív hatása - ecsetelte a szakszervezeti vezető kedvezőtlen tapasztalatait újságírók előtt. A legnehezebb helyzetben azok a munkavállalók vannak, akik önkormányzati kézben lévő víziközmű-szolgáltatónál dolgoznak. Leépítésekhez vezethet az is, hogy a gázkészülékek és a gázvezetékek átvizsgálásának költségeit a szolgáltatóknak kell viselniük. Emellett óriási tehernövekedést jelent a vállalatok számára a tranzakciós illetékek emelkedése. Mindezeknek a intézkedéseknek a foglalkoztatásra gyakorolt konkrét hatása egyelőre még nem ismert, mivel - legalábbis az ágazati szereplők ismeretei szerint - nem készült részletes hatástanulmány erről a kérdésről. Két évvel ezelőtt megszűnt az érdemi párbeszéd is arról, milyen hatással vannak a gazdaság adott szegmensére a kormányzat által tervezett intézkedések.

Idén ősszel megalakulhat az új szakszervezeti konföderáció az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) egyesülésével. Az Autonóm Szakszervezetek célja olyan konföderáció létrehozása, amelyben a köz- és a versenyszféra munkavállalói erőteljesebb érdekvédelmet kapnak, s minél szélesebb munkavállalói réteget tudnak képviselni. A tömörülés több mint a kétharmadát képviseli majd a jelenlegi 400-420 ezer dolgozót számláló szakszervezeti tagságnak, s lefedi a teljes ipart, a teljes közszférát, beleértve az állami tulajdonban lévő közüzemeket, illetve a versenyszférában a közszolgáltatás területén dolgozókat is.

Székely Tamás fontosnak tartja kihangsúlyozni, hogy az új tömörülés nyitott szervezetként kíván működni, tehát folyamatosan várják azoknak az érdekképviseleteknek a jelentkezését, amelyek első körben nem kívánnak csatlakoznak. A szakszervezeti vezető abban bízik, hogy a konföderáció jobban tudja majd érvényesíteni a dolgozók érdekeit. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a versenyszféra és a közszféra érdekképviselet közötti kapocs az elmúlt időszakban erőteljesen meggyengült. Arra kívánnak törekedni, hogy ha a jövőben hátrányos helyzetbe kerülnek például egy gumigyár dolgozói, akkor azt a pedagógusok is ugyanolyan problémának érezzék, mintha őket érintené, és fordítva.

Mi lesz a korengedményes "nyugdíjjal"?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szakszervezetek értetlenül állnak azelőtt, hogy a kormányzat évek óta nem hajlandó tárgyalni a korábban megszüntetett korengedményes nyugdíj bármilyen foglalkoztatáspolitikai eszköz formájában történő újraélesztéséről. Ez a fajta ellátás egyáltalán nem terhelné a költségvetést, sőt, még akár nyerni is lehetne vele. A korengedményes nyugdíj lényege ugyanis, hogy a munkáltató az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig előre kifizeti az államnak a nyugdíjjárulékot, valamint az ellátás folyósításának postaköltségét, a dolgozó pedig rendszeres havi ellátást kap (ez a státusz korábban hasonló jogokat biztosított, mint az öregségi nyugdíj). Vagyis az állam a munkahelyvédelmi akciótervhez képest összességében még nyer is ezzel a lehetőséggel, mivel egyetlen pluszfillérjébe sem kerül a költségvetésnek. A vegyipari vállalatok között végzett felmérés tanúsága szerint a munkáltatók majdnem száz százaléka azt nyilatkozta, hogy alkalmazná ezt a foglalkoztatás-politikai eszközt, amennyiben meglenne az ahhoz szükséges törvényi háttér.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?