Nesze neked, rezsicsökkentés! Ezrek kerülhetnek utcára

Pénzcentrum
2013. július 16. 17:15

Elkezdődtek az elbocsátások a rezsicsökkentésben érintett vállalkozásoknak beszállító cégeknél. A szolgáltatók ugyanis sorra állítják le a beruházásokat, ami hátrányosan érinti a velük kapcsolatban álló vállalkozásokat. Egyes vállalkozásoknál pedig január elsejéig visszamenőlegesen csökkentették a cafetéria összegeket. Fontos munkahelyvédelmi beruházások maradhatnak el - osztotta meg a szolgáltatókkal folytatott egyeztetések tapasztalatait Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

Láthatóan egyáltalán nem érdekli a kormányzatot a rezsicsökkentés foglalkoztatásra gyakorolt negatív hatása - ecsetelte a szakszervezeti vezető kedvezőtlen tapasztalatait újságírók előtt. A legnehezebb helyzetben azok a munkavállalók vannak, akik önkormányzati kézben lévő víziközmű-szolgáltatónál dolgoznak. Leépítésekhez vezethet az is, hogy a gázkészülékek és a gázvezetékek átvizsgálásának költségeit a szolgáltatóknak kell viselniük. Emellett óriási tehernövekedést jelent a vállalatok számára a tranzakciós illetékek emelkedése. Mindezeknek a intézkedéseknek a foglalkoztatásra gyakorolt konkrét hatása egyelőre még nem ismert, mivel - legalábbis az ágazati szereplők ismeretei szerint - nem készült részletes hatástanulmány erről a kérdésről. Két évvel ezelőtt megszűnt az érdemi párbeszéd is arról, milyen hatással vannak a gazdaság adott szegmensére a kormányzat által tervezett intézkedések.

Idén ősszel megalakulhat az új szakszervezeti konföderáció az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) egyesülésével. Az Autonóm Szakszervezetek célja olyan konföderáció létrehozása, amelyben a köz- és a versenyszféra munkavállalói erőteljesebb érdekvédelmet kapnak, s minél szélesebb munkavállalói réteget tudnak képviselni. A tömörülés több mint a kétharmadát képviseli majd a jelenlegi 400-420 ezer dolgozót számláló szakszervezeti tagságnak, s lefedi a teljes ipart, a teljes közszférát, beleértve az állami tulajdonban lévő közüzemeket, illetve a versenyszférában a közszolgáltatás területén dolgozókat is.

Székely Tamás fontosnak tartja kihangsúlyozni, hogy az új tömörülés nyitott szervezetként kíván működni, tehát folyamatosan várják azoknak az érdekképviseleteknek a jelentkezését, amelyek első körben nem kívánnak csatlakoznak. A szakszervezeti vezető abban bízik, hogy a konföderáció jobban tudja majd érvényesíteni a dolgozók érdekeit. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a versenyszféra és a közszféra érdekképviselet közötti kapocs az elmúlt időszakban erőteljesen meggyengült. Arra kívánnak törekedni, hogy ha a jövőben hátrányos helyzetbe kerülnek például egy gumigyár dolgozói, akkor azt a pedagógusok is ugyanolyan problémának érezzék, mintha őket érintené, és fordítva.

Mi lesz a korengedményes "nyugdíjjal"?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szakszervezetek értetlenül állnak azelőtt, hogy a kormányzat évek óta nem hajlandó tárgyalni a korábban megszüntetett korengedményes nyugdíj bármilyen foglalkoztatáspolitikai eszköz formájában történő újraélesztéséről. Ez a fajta ellátás egyáltalán nem terhelné a költségvetést, sőt, még akár nyerni is lehetne vele. A korengedményes nyugdíj lényege ugyanis, hogy a munkáltató az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig előre kifizeti az államnak a nyugdíjjárulékot, valamint az ellátás folyósításának postaköltségét, a dolgozó pedig rendszeres havi ellátást kap (ez a státusz korábban hasonló jogokat biztosított, mint az öregségi nyugdíj). Vagyis az állam a munkahelyvédelmi akciótervhez képest összességében még nyer is ezzel a lehetőséggel, mivel egyetlen pluszfillérjébe sem kerül a költségvetésnek. A vegyipari vállalatok között végzett felmérés tanúsága szerint a munkáltatók majdnem száz százaléka azt nyilatkozta, hogy alkalmazná ezt a foglalkoztatás-politikai eszközt, amennyiben meglenne az ahhoz szükséges törvényi háttér.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
perfekt  |  2022.09.21 07:20
A bíróság az adós fizetésképtelenségét akkor állapítja meg, ha az adós határidőn belül a bíróságn...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
hrdoktor  |  2022.09.19 04:45
Bármilyen meglepő, de élete során az emberek 70-80 százaléka átesik ezen aranyérbetegségen legalább...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17