23 °C Budapest

Hiába van rengeteg lakás a piacon, nem mindig lehet válogatni

Pénzcentrum
2013. május 25. 11:05

Továbbra is erős kínálati piac jellemzi az ingatlanforgalmat, így aki vásárol, remek helyzetben van, könnyen válogathat. Az egyes fővárosi kerületek azonban eltérnek abban, hogy az eladásra kínált ingatlanállomány paraméterei mennyiben hasonlítanak a keresleti igényekhez.

"Az egyes kerületekben kínált ingatlanok típusának aránya, átlagára vagy átlagolt mérete nem feltétlenül egyezik azzal, amit ugyanott egyébként megvásárolnak. Ez azt jelenti, hogy a túlkínálat nem egységesen sújtja az eladókat, vagyis ha a túlkínálat problémájáról beszélünk, akkor tudnunk kell, hogy ez viszonylagos kérdés" - mondja Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője.

Érdemes megvizsgálni a ház kontra lakás viszonylatát. Az ebben az összehasonlításban legnagyobb eltérést mutató II. kerületben például az eladásra kínált ingatlanok ötöde családi ház, holott az idei vásárlások csupán 5 százalékát tette ki ez a típus, vagyis a túlkínálat a családi házat kínálók körében súlyosabb. Ugyanitt az sem könnyíti meg az eladók dolgát, hogy az ingatlanok mind a házak, mind pedig a lakások tekintetében nagyobb méretűek és drágábbak, mint amit a vásárlók keresnek. A II. kerületi lakásvásárlók idén átlag 26 millió forintot költöttek 72 négyzetméteres lakásukra, a kínálati átlag azonban ennél a típusnál 37 milliós és méretben is 10 négyzetméterrel nagyobb. A kínált lakások szórásában tehát, aki ezektől az átlagparaméterektől minél távolabb esik, annál inkább csökken az eladási esélye. A ház/lakás kérdésben a XV. kerület fölött mindegyikben jellemző a családi ház nagyobb arányú túlkínálata, nagyjából 10 százalékkal. (Vagyis hiába fele-fele a ház/lakás a kínálatban, a vevők 60 százaléka lakást vásárol.)

A házak árára visszatérve nem csak a II. kerületben mutatkozik tetemes eltérés, hanem a szomszédos XII.-ben is. Mindkettőre jellemző, hogy míg a kínálati átlag jócskán 100 millió fölött van, addig a II.-ban 50, a XII.-ben 70 millió körül költöttek családi házra az elmúlt időszakban. A szintén szomszédos III. kerület sem áll jobban, ahol a kínált ingatlanok 18 százaléka családi ház, a vevők 93 százaléka azonban lakást vesz inkább. Az itt kínált házak átlaga közel 70 millió forint, a vevők ezzel szemben 50 millió körül költöttek. A családi házas pesti kerületek között egész jó az átfedés, ami a típuskínálatot illeti: itt fele-fele lakás és ház és az adás-vételek is ugyanezt tükrözik. Az már nagyobb probléma, hogy a kínálai átlag 32 millió, a vevők átlaga nem sokkal több, mint a fele, 18 millió Ft. A lakások áraiban az. un. presztízskerületekben nagy az átlagár eltérés a két oldalon. Az I. kerületben a kínálat 28 milliós, míg a vevők inkább 17 millió körül költenek. Az említett II. kerület után az V.-ben is 10 milliós a differencia, ugyanis 40 milliós a kínálati oldal és inkább 30-ért vásárolnak.

A megvásárolt ingatlanok méretében is jelentős az eltérés ahhoz képest, mint amit a kínálat mutat. Jellemzően a nagyobb méretű házaktól, lakásoktól szabadulnának az eladók és bár az elmúlt hónapokban nőtt valamelyest a nagyobb méretűek utáni kereslet, a vevői oldalon még mindig a kisebb, könnyebben fenntarthatók felé billen a mérleg. A már sokat emlegetett II. és XII. kerületi házak esetében 100 négyzetméteres igénykülönbségekről is beszélhetünk, de a kertvárosias XVIII. és a XXII. kerületben is 150 négyzetméteres a kínálati átlag, míg inkább 100 körül veszik ezeket. Lakások esetében már kisebb, de hatását tekintve azonos az eltérés. A VI.-ban 70 négyzetméter szerepel eladói oldalon, de a vevők átlagban az 57 négyzetméteres polgári lakást preferálják. Az V.-ben 90-, a XI.-ben 70 négyzetméter a kínálati átlag, de mindkét területen 10 négyzetméterrel kisebbet vettek az elmúlt hónapokban - áll a Duna House elemzésében.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44