Ennyivel olcsóbban vehetsz most lakást, ha van bátorságod

Pénzcentrum
2012. október 21. 19:07

Az eladók által adott teljes árengedmény átlagos mértéke rekordszintet ért el: az áralku mértéke 2008 óta folyamatosan növekszik a lakóingatlan piacon, a 2012 első három negyedévében lezajlott adásvételek alapján idén lépte át először a csúcsnak számító 13 százalékos határt - derül ki az Otthon Centrum felmérésből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ebből a 13 százalékos engedményből csaknem 8 százalékot engednek az eladók átlagosan a szerződéskötés folyamán, a fennmaradó 5 százalékot pedig még ezt megelőzően a kínálati árból, a piaci reakciók, illetve közvetítői tanácsok hatására. Ez egyrészt a vevők továbbra is kitartó jó pozícióját mutatja, másrészt túlárazottságra utal

"Országos átlagban még nem tapasztaltunk ilyen magas áralku szintet." - mondta Kühne Kata az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. - "Az idei első három negyedévben mért 13 százalékos átlagos teljes árengedmény mértéke egy százalék ponttal magasabb, mint a tavalyi év ugyanezen időszakán tapasztalt adat." Bár a teljes árengedmények mértéke folyamatosan növekszik 2008 óta, a növekedés egyre lassuló ütemű. Míg 2009-ről 2010-re 1,3 százalékponttal, 2010-ről 2011-re 1,5 százalékponttal, 2011-ről 2012-re már csak egy százalékponttal nőtt a teljes árengedmény mértéke az évek első három negyedévét vizsgálva.


A teljes árengedmény esetében a megbízáskor az eladó által megadott árat viszonyítjuk az eladási árhoz. A két ár közötti különbség egyrészt az értékesítési folyamat során a kínálati ár csökkentésekből, másrészt a szerződéskötés során a tényleges vevő által elért áralkuból tevődik össze.

Az ingatlantípusonként kalkulált teljes árengedmény mértéke nem mutat meglepő képet. A legkisebb árengedményt országos átlag alapján a panellakások esetén lehetett elérni 2012 második és harmadik negyedévében. Az alacsonyabb alku mögött a panellakások viszonylagos hasonlósága áll, magyarán az eladók hatékonyabban hivatkozhattak hasonló adottságú lakások eladási áraira. A téglaépítésű házak esetében - amibe családi házak, ikerházak, sorházak és házrészek is beletartoznak - az egyes ingatlanok közötti nagyobb különbségek, a magasabb ingatlanértékek járulnak hozzá a nagyobb arányú alku kialakulásához.

"Idén az első negyedévben mért teljes árengedmény mértékét részben a végtörlesztés hajtotta fel. A második negyedévben némi korrekciót tapasztaltunk, az átlagos árengedmény mértéke csökkent, de a harmadik negyedévben ismét növekedésnek indult." - mondta el Déry Attila az Otthon Centrum vezető elemzője. - "Ebben továbbra is a magánszemélyek számára egyre nehezebbé váló árazás, illetve a vevők továbbra is kitartó jó pozíciója tükröződik."

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?