7 °C Budapest

Panelsztori: árak az Avastól Lágymányosig

Pénzcentrum
2012. október 13. 10:01

Egy lakótelepi lakás négyzetméterára országos átlagban bő harmadával alacsonyabb, mint egy ugyanazon a településen vagy kerületben található egyéb társasházi ingatlané - derül ki az OTP Jelzálogbank jövőben megjelenő Lakótelep Értéktérkép előzetes elemzéséből. Az elemzés szerint a nagy lakótelepek átlagárai között akár háromszoros különbségek is előfordulhatnak. A legdrágább lakótelepi átlagár Budapest IX. kerületét jellemzi, míg a lakótelepek összességében Salgótarjánban a legolcsóbbak.

Közkeletű vélekedés, hogy a lakótelepi, ezen belül is a paneles technológiával épített ingatlanok - néhány, jellemzően fiatalabb telepet leszámítva - a lakáspiac presztízs és ár szerinti alsó harmadába tartoznak. Megítélésüket a városszerkezeten belüli elhelyezkedés és a lakókörnyezet kialakítása legalább annyira befolyásolja, mint a lakóépületek műszaki, építészeti tervezése. Emellett szembetűnő, hogy a különböző lakótelep-generációk esetében általában az ott lakók eltérő társadalmi struktúrájáról beszélhetünk.

 

Az OTP JZB Lakótelep Értéktérképe a NAV hivatalos tranzakciós adatbázisán és térinformatikai módszerekkel felépített lakótelepi utca adatbázison alapul.


A Budapestet és a megyeszékhelyeket érintő, mintegy 2300 (ebből ezer feletti teljes egészében) lakótelepi utca tranzakciói kerültek vizsgálat alá. A kerületi/települési átlagárat a IX. kerület vezeti, köszönhetően a már az ötvenes évek legvégén építeni kezdett József Attila lakótelepnek, ahol többnyire négyemeletes, blokkos technológiával épült házak dominálnak, köztük kiterjedt zöldfelületekkel. 200 ezres forint/nm-es ár felett még a XI. és XIII. kerület lakótelepeit találhatjuk, majd indul a fokozatos süllyedés. Újbuda jó helyezése a listán azonban nem meglepő, hiszen amellett, hogy az egyik legnépszerűbb kerület mind az új építésű, mind a használt lakást vásárlók között, itt található a két legdrágább (Lágymányosi és Mezőkövesd úti) lakótelep is.

A fővárosi sereghajtók a XVIII., XV. és XX. kerületek, mindegyik kiterjedt, városperemi elhelyezkedésű, és a tömegtermelés idején, a hetvenes években épült panellakótelepekkel rendelkezik, ami nem egyszer érezhető minőségi hátrányt is jelent. A megyeszékhelyek rangsorát Székesfehérvár vezeti, és még Debrecen lakótelepi átlagára haladja meg a 150 ezer Ft/nm-t. A legolcsóbb pedig Salgótarján, ahol egyedül mértek 100 ezer forint alatti átlagos négyzetméterárat. A nógrádi megyeszékhelyet Szolnok, Miskolc és Tatabánya előzi meg.

Lakótelepi számmisztika
Magyarországon a 4,36 milliós lakásállomány közel 18%-a iparosított technológiával épült. Az 508 ezer panellakás mellett további 270 ezer épült blokk, öntött-, alagútzsalus, vasbetonvázas épületekben. Az 1000 lakásosnál nagyobb lakótelepek (nem csak panel!) száma 173 hazánkban. Itt koncentrálódik a lakótelepi lakásállomány és lakónépesség háromnegyede. A kilenc, 10 000 lakásosnál nagyobb lakótelep közül mindössze kettő épült vidéken: Pécs-Kertváros és Miskolc-Avas. Alig akad azonban olyan város, amelyben legalább egy kislakóteleppel ne találkoznánk.

Közép-Dunántúl megyeszékhelyein (Veszprém, Tatabánya, Székesfehérvár) a lakótelepi (nem csak panel!) lakások aránya 55% körüli, az észak-magyarországi régió megyeszékhelyein (Eger, Salgótarján, Miskolc) is magas, 45% körüli. Ugyanakkor az Alföld északi régiójában (Debrecen, Nyíregyháza, Szolnok) csak körülbelül minden harmadik lakás lakótelepi.

Csak a paneles építést vizsgálva, az állomány teljes lakásállományhoz viszonyított részaránya a legmagasabb - Budapestet (21,3%) is megelőzve - Komárom-Esztergomban (25,3%), illetve eléri a 15%-ot még Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád és Fejér megyékben.


Az egyes lakótelepek szintjén vizsgálva az átlagárakat nagyobb eltéréseket látni. Külön elemezték azokat a jól elhatárolható, külön egységet alkotó, közepes/nagyobb lakótelepeket, ahol az éves tranzakciós volumen megfelelő alapot ad átlagárak számításához. "Jól látszik, hogy a legdrágább telepek vagy az ötvenes-hatvanas években, blokkos építési móddal épült, 3-6 szintes épületekből állnak, vagy már a nyolcvanas években, eleve magasabb presztízsű területeken épültek. A legolcsóbb lakásokat ugyanakkor leginkább a hetvenes évek nagy, akár 10-15 ezer lakásos panellakótelepein találjuk meg. A toplista legfelső szegmensében Budapesten akár 350 ezer forintot is fizetnek egy kisebb lakás négyzetméterért, míg a fővárosi minimum ár az elmúlt másfél évben 80 ezer Ft/nm körül alakult. Vidéken nagyjából 40 ezertől 250 ezer forintig terjed az abszolút intervallum, egy négyzetméter lakótelepi lakás esetében." - mondja Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Érdemes ugyanakkor megvizsgálni, hogy ugyanazon a területen (kerület vagy város) milyen árkülönbség van a lakótelepi és az egyéb társasházi lakások között. Országos átlagban ez a differencia 35% körül van, azaz egy négyzetméternyi lakótelepi lakásért ennyivel fizettek kevesebbet 2011-2012-ben. Az országos lakótelepi forgalom nagyjából 2-3%-át adó III. kerületben ugyanakkor mintegy 45% az eltérés. Érdekes ugyanakkor, hogy bár Salgótarjánban mérték a legalacsonyabb lakótelepi lakásárakat, itt mégis ezeknek a lakásoknak az ára a magasabb, köszönhetően azok városközponti elhelyezkedésének, és az egyéb társasházi lakások szűk és rossz minőségű kínálatának.

Általánosságban elmondható, hogy 55 négyzetméter alatt kelendőek igazán a lakótelepi lakások, főleg a másfél, a kétszobás, valamint az 1+2 félszobás elosztásúak, az erkély megléte pedig szinte alapelvárásnak számít. Minden városban a felújított, hőszigetelt, panelprogramos lakásokat lehet a legkönnyebben eladni, a felújítás értékét azonban nehéz érvényesíteni az árakban - már ahol egyáltalán lehet valamennyire. "Székesfehérváron például olyannyira nem számít különlegességnek a felújított panel, hogy az év végére szinte csak ilyen lesz már a városban, de Szegeden is az országos átlagot messze meghaladóan valósultak meg a program keretében energetikai korszerűsítések, ennek megfelelően nem számít jelentős árnövelő tényezőnek a felújított lakótelepi lakás" - mondja Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.

Pénzcentrum vélemény
Az olvasóban jogosan merülhet fel a kérdés a grafikont és a listát szemlélve, hogy hogyan lehet az, hogy átlagosan a IX. kerületben a legdrágábbak a lakótelepi lakások, ám a legdrágább lakótelepek között egyet sem találni ott, míg a köztudottan drágább lakótelepi otthonokat is kínáló XI. és III. kerületek lejjebb szorultak az összesítésben. Az ok egyszerű, míg Ferencvárosban a magas presztízsű, jellemzően magas árakkal rendelkező József Attila lakótelep közel a 90%-át teszi ki az ilyen típusú lakásoknak, addig a nagy budai kerületekben több olyan rész is van, Békásmegyer, vagy Kelenföld, hogy csak a legnagyobbakat említsük, amik komolyan rontják a kerületi átlagot. Ezek a 70-es években épült nagy lakótelepek jóval rosszabb minőségűek, és magas beépítettségüknek köszönhetően kevésbé élhetőek, mint az 50-es években épült tárasaik, így ezek a különbségek az átlagárakban is megmutatkoznak. Továbbá azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a lista nem kizárólag panellakásokat vizsgál, hanem lakótelepi környezetet, ami újabb komoly ok lehet az árak eltérésében.

Mindenesetre a kutatások jellegéből adódóan a meghatározott árak és rangsor minden esetben tájékoztatás jellegű, egy átlagos műszaki állapotot és egyéb körülményeket feltételező mutató, amely elsősorban a ténylegesen megvalósult, és így hivatalosan bejelentett adásvételek adataira támaszkodik. Továbbá a lakáspiaci termékeket nem területre lebontva, hanem egyedi instrumentumonként szokás beárazni, így könnyen előfordulhat olyan eset, amikor a magas presztízsű környéken átlag alatti áron és akár fordítva, az alacsony presztízsű lakótelepen magasabb átlagáron sikerül egy lakást értékesíteni, ha a mai körülmények között sikerül egyáltalán.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem