Ennyibe kerül ma egy lakás vidéken és a fővárosban

Pénzcentrum
2012. október 8. 14:36

Az idei év leggyengébb hónapját mutatja a szeptemberi forgalom, amely látványosan törte meg az elmúlt 3 éves átlag felett teljesítő 2012. évi havi adatsort. Az alig több, mint 6 500 tranzakció nemcsak a tavalyi azonos hónapnál kevesebb 17 százalékkal, de az igen gyenge tavalyi átlaghoz képest is - 12 százalékkal. Mindezek ellenére az idei év összességében továbbra is a tavalyi azonos időszak felett áll, akkor valamivel 62 ezer fölött teljesített a piac, ami 16 százalékkal gyengébb az idei első 9 hónapnál. Az augusztusi mélypontot követően szeptember hónapra visszaállt a kereslet intenzitása az idei emelkedett szintre, amely így 79 százalékponttal a tavalyi átlag fölött teljesített 7 százalékkal.

Megtorpant az idei áremelkedés, az első két negyedéves 1-1 százalékpontos elmozdulást követően - derül ki a Duna House legfrissebb ingatlanpiaci Barométeréből. A 2012. harmadik negyedév az előzővel megegyező 84 százalékponton áll nominális értéken, reálértéken viszont a fogyasztói árindex hatására 1 pontot esett az érték, jelenleg 67 százalékpontra, az eddigi legalacsonyabb értékre esett. Az országos panel árindex visszaesett a tavaly év végi történelmi mélypontjára 79 pontra, a tégla lakás árindexe azonban töretlenül tartja magát az idei évben 87 pont közelében. Reálértéken a panelek már 64 százalékpontos mélységben járnak, a tégla index azonban ebben a megmérettetésben is igyekszik tartani magát 70 százalékpont közelében.


A III. negyedévben megvásárolt panellakások átlagárait összehasonlítva óriási területi különbségek láthatóak. Amíg Dél-Dunántúlon az átlagos panellakás négyzetméterár 100 ezer forint, addig a nyugati országrészben 138 ezer forintos átlagáron vásároltak. Természetesen kiemelkedik a 159 000 Ft/m2 árával a közép-magyarországi régió, azon belül is Budapest, ahol az észak-budai kerületekben az átlagárak elérték a 237 ezret. Panel szempontból a legolcsóbb fővárosi régió a dél-pesti, itt 157 ezer Ft/m2 volt az átlagár. A tégla építésű lakások esetében az országos mélypontot Észak-Magyarország mutatja, ahol az ilyen ingatlanok csupán 119 ezer Ft/m2-es átlagáron cseréltek gazdát a III. negyedévben. Közép-Magyarországot leszámítva (a maga 240 ezres átlagával) az ország többi régiója viszonylag homogén képet mutat, az átlagos négyzetméter árak 170 000 forint körül alakultak ebben az időszakban. Budapesten a panelekhez hasonlóan a tégla lakások is az észak-budai régióban értek a legtöbbet, itt egy m2 ára 320 ezer volt. A dél-pesti oldal az ellenpólus, ahol 216 ezer forint volt az átlag, amely még így is magasabb, mint vidéken bármelyik régióban.

Bár a paneleknél megszokhattuk a kis mértékű, 10 százalék alatti teljes árváltozást az eredetileg elképzelt és a végül megvalósult ár között, idén a III. negyedévben több régió is meghaladta ezt a mértéket (É- Alföldön és a Közép-Dunántúlon pl. 13 százalék volt). A legjelentősebb teljes árváltozást mindig a családi házak eladóinak kell elszenvedniük. Az idei III. negyedévben köztük is az észak-magyarországi eladóknak kellett a legnagyobb kompromisszumokat kötniük, hiszen a 13 százalékos árlevitelt követően a vevők további 10 százalékot alkudtak.

Budapesten tovább nőtt a nagyobba költözés okán eladók aránya. Egy hónapja 42 százalékkal vezették a csoportot, most 54 százalékkal végeztek az élen. Nemcsak az arányuk nőtt, de az átlagos eladási ár is, amely szeptemberben 12,7 millió volt, egy augusztusban pedig 11,4. Vidéken is nőtt a nagyobba vágyó eladók tábora, 32 százalékról 38 százalékra duzzadt az arányuk, ők átlagosan 9 millió fölött váltak meg lakásuktól. Ugyanígy nőtt kisebbe költözők aránya is 12-ről 19 százalékra egy hónap alatt, augusztusban még 18 millió forintos átlagon adták el ingatlanjaikat, szeptemberben pedig 20 millió fölötti átlagon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Budán duplájára nőtt a drágább, 25-30 millió forint közötti vásárlók aránya a 3. negyedévben az év első feléhez viszonyítva, igaz, így is csak az összes tranzakció 8 százalékát teszik ki. Pesten ugyanezen időszakok összehasonlításában látható, hogy csökkent a 60 négyzetméter alatti méretű lakások forgalma, nőtt a 60-80 négyzetméter közöttieké 17-ről 21 százalékra, de a 80-100 közöttieké is egy csekély mértékben. Vidéken két négyzetméter árkategórián belül történt átcsoportosulás (miközben a 100-150 ezer Ft/m2 kategória a legmasszívabb 43 százalékkal továbbra is), ugyanis az első félévben a második legmarkánsabb árkategóriából a 150-200 ezer Ft/m2-ből történő csökkenés megjelent az olcsóbb, 50-100 ezer forintos sávban. Pest Megyében az első félévben még a tranzakciók harmadát adó 10-15 milliós ingatlankategória a III. negyedévre a felére esett vissza, így az összes többi ársávban emelkedés volt tapasztalható.

 

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem