Börtönlakások: nehéz a kiút régi ingatlanjainkból

Pénzcentrum
2012. szeptember 20. 16:07

Az új lakás vásárlás iránt érdeklődő ügyfelek harmadánál jelenthet potenciális akadályt az, hogy a teljes vételár előteremtéséhez értékesíteniük kellene a meglévő ingatlanjukat - derül ki az OTP Ingatlanpont friss piaci helyzetértékeléséből. A jelenleg alacsony szinten lévő keresletet az állami támogatások, illetve a beruházók által alkalmazott újszerű értékesítési technikák és akciók pörgethetik fel, vélik az pénzintézetnél.

Az új lakásokból jellemzően a 45-50 négyzetméter körüli, kétszobás ingatlanokat keresik a vásárlók, a garzonok iránti kereslet jelentősen visszaesett. Kedveltek a funkcionális, jó elrendezésű 3 hálószobás lakások és változatlanul van igény az egyedi, csúcskategóriás ingatlanokra, miközben a vevők döntési szempontjai között még inkább előtérbe került az ingatlanfejlesztők megbízhatósága - derül ki az OTP Ingatlanpont frissen ismertetett újlakás-piaci helyzetképéből.

"Árérzékeny a piac, továbbra is a készpénzes vevők vannak túlsúlyban, és jellemző, hogy 20-30 százaléknál nagyobb arányú hitelt alig vesz fel valaki új ingatlan vásárlásához. Emiatt viszont azt tapasztaljuk, hogy az újlakás-vétel iránt érdeklődő vásárlók körülbelül 30 százaléka van olyan helyzetben, hogy bár költözni szeretne, ám a vételár előteremtéséhez el kellene adnia régi lakását, vagy egyéb ingatlanját" - mondja Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója. Kosztolánczy szerint ez egyre többeknek jelent problémát, hiszen az éledezés első jeleit mutató ingatlanpiacon sok esetben csak hosszadalmasan, illetve viszonylag alacsony árszinten képesek értékesíteni használt ingatlanjukat az eladók.

A létező jelenségre megoldásként egyes fejlesztők olyan értékesítési konstrukciót dolgoztak ki, amely lehetővé teszi az ügyfélnek, hogy a vételár bizonyos százalékának kifizetése után havi használati díjért cserébe egyből beköltözhessen a lakásba, a teljes vételárat elég néhány éven belül kifizetniük. "A havonta kifizetett díjak beszámítanak a vételárba, így tulajdonképpen a vásárlók azokkal a vételár egy részét fizetik meg. Ezzel párhuzamosan marad idejük arra is, hogy meglévő ingatlanjukat az elérhető lehető legjobb áron értékesítsék, és nem kerülnek olyan helyzetbe sem, hogy a régi lakásból való kiköltözés és az új lakásba való beköltözés közötti hónapok idejére kényelmetlen és körülményes albérleti megoldásokon, vagy a rokonok, illetve barátok befogadó képességén és hajlandóságán törjék a fejüket" - mondja Ádány Tamás, az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó OTP Ingatlan Zrt. vezérigazgatója.

Az új termék is mutatja, hogy az ingatlanfejlesztők mostanában előszeretettel nyúlnak innovatív értékesítési technikákhoz, illetve különféle akciókhoz az ügyfelek megfogása érdekében. "Komolyabb árengedményt elsősorban azoknál a kedvezőtlenebb adottságú lakásoknál érhetnek el az ügyfelek, amelyek megmaradtak egy épület átadása után, s amelyektől szabadulnának a beruházók. Bevett szokás viszont, hogy a lakás mellé ajándékként, vagy az eredeti ár töredékéért kínálnak a beruházók tárolót, garázst a vásárlók számára" - véli Tettamanti Iván, az OTP Ingatlanpont újépítés értékesítési vezetője. "Az is gyakorlattá vált a piacon bizonyos szegmensekben, hogy az egyébként átadott épületben az eladatlan lakások egy részét csak akkor fejezik be kulcsrakésszé a fejlesztők, ha megvan rá a vevőjük" - teszi hozzá Ádány Tamás.

 

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?