A kutyának sem kell már új lakás

Pénzcentrum
2012. szeptember 19. 10:37

Tovább folytatódott az új lakások kínálatának szűkülése - Budapesten jelenleg csupán 3810 újépítésű lakás közül választhatnak a vásárlók. Arról nem is beszélve, hogy a piaci előrejelzések szerint még nem értük el a mélypontot. Az egyre csökkenő építési és használatbavételi engedélyek és stagnáló kereslet alapján ugyanis még tovább fog szűkülni az új lakások kínálata - mondta el Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója egy mai napon tartott sajtóbeszélgetésen.

A budapesti újépítésű lakáspiacot továbbra is a kínálatszűkülés jellemzi. Jelenleg 3810 eladatlan lakás vár gazdára 77 százalékos értékesítettség mellett, melyből 64 százalék elkészült, a többi építés alatt áll. A kínálatszűkülés több okra vezethető vissza. Egyrészt az eladások 2011 második félévéhez képest stagnáltak, miközben a tavalyi év azonos időszakához képest csökkentek. Továbbá egyre kevesebb új lakás jön vissza a piacra a meghiúsult ügyletek miatt és egyre több projekt indítását végleg vagy időlegesen elhalasztják a finanszírozás hiánya miatt. Az idén bedőlt új lakások száma a tavalyi félévhez képest közel 50 százalékkal emelkedett. A legnagyobb kínálatszűkülés a III. és a VII. kerületekben jelentkezett.

2012 első félévében az új lakások iránti kereslet stagnált, amit bizonyít, hogy az elmúlt fél év alatt eladott lakások száma 1259-ről csupán 1304-re nőtt. A legtöbb lakást a XI és a XIII. kerületekben értékesítették. Egyedül az újonnan megjelenő projektek tudtak jobb értékesítési arányt felmutatni az előző félévi teljesítményhez képest. A növekedés egyetlen oka, hogy az újonnan megjelenő projektek - a piackutatások által alátámasztott tényeket szem előtt tartva - az átlagosnál jobb lakásokat kínálnak, mind ár-értékarány, mind belső elrendezés tekintetében. 2012 első félévében megjelent projektek értékesítettsége majdnem 40 százalék volt. Azonban azt is meg kell említenünk, hogy az átlagos projektméret tovább csökkent 15 lakásra a tavalyi év azonos időszakát képviselő 18 lakásos új projektekhez képest.


Az eladásra került lakások korrigált mérete (a terasz és a kert méretének bizonyos százalékával módosítva)az előző évek tendenciáit követve továbbra is növekedett, ezúttal 67-ről 69 négyzetméterre, ugyanakkor az átlag eladási négyzetméter is növekedést mutat, 425 000-ről átlagosan 430 000 forintra emelkedett. Mindeközben az elfekvő készlet is enyhe növekedést mutat a tavalyi évhez képest. A kínálati átlagárakat figyelembe véve is növekedésről számolhatunk be, immár az átlagos négyzetméterár 486 551 forint. Ennek egyik legfőbb oka a visszajövő lakások magas árai mellett, hogy a kínálatban folyamatosan növekszik a nehezen eladható drágább lakások aránya. Továbbá az új projektek átlagárai is emelkedtek 465.345 forintról 483.247 forintra.

Összességében prognosztizálható az egyre csökkenő építési és használatbavételi engedélyek és a stagnáló kereslet alapján, hogy tovább fog szűkülni az új lakások kínálata. Év végén már csak 3 400 körüli kínálattal számol a Cordia Zrt. Ezáltal a csökkenő lehetőségek következtében a társaság továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy növekedni fog azon budapesti lakást vásárlók aránya, akik kénytelenek lemondani az új lakás nyújtotta élményekről. A piacon lévő kevés új lakás nem tudja a vevők igényeit teljes mértékben kielégíteni sem belső elrendezés, sem műszaki jellemzők, sem ár-értékarány tekintetében. Ha nem indulnak újabb projektek, akkor többen kényszerülhetnek majd használt lakás vásárlására.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem