3 °C Budapest

A kutyának sem kell már új lakás

Pénzcentrum
2012. szeptember 19. 10:37

Tovább folytatódott az új lakások kínálatának szűkülése - Budapesten jelenleg csupán 3810 újépítésű lakás közül választhatnak a vásárlók. Arról nem is beszélve, hogy a piaci előrejelzések szerint még nem értük el a mélypontot. Az egyre csökkenő építési és használatbavételi engedélyek és stagnáló kereslet alapján ugyanis még tovább fog szűkülni az új lakások kínálata - mondta el Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója egy mai napon tartott sajtóbeszélgetésen.

A budapesti újépítésű lakáspiacot továbbra is a kínálatszűkülés jellemzi. Jelenleg 3810 eladatlan lakás vár gazdára 77 százalékos értékesítettség mellett, melyből 64 százalék elkészült, a többi építés alatt áll. A kínálatszűkülés több okra vezethető vissza. Egyrészt az eladások 2011 második félévéhez képest stagnáltak, miközben a tavalyi év azonos időszakához képest csökkentek. Továbbá egyre kevesebb új lakás jön vissza a piacra a meghiúsult ügyletek miatt és egyre több projekt indítását végleg vagy időlegesen elhalasztják a finanszírozás hiánya miatt. Az idén bedőlt új lakások száma a tavalyi félévhez képest közel 50 százalékkal emelkedett. A legnagyobb kínálatszűkülés a III. és a VII. kerületekben jelentkezett.

2012 első félévében az új lakások iránti kereslet stagnált, amit bizonyít, hogy az elmúlt fél év alatt eladott lakások száma 1259-ről csupán 1304-re nőtt. A legtöbb lakást a XI és a XIII. kerületekben értékesítették. Egyedül az újonnan megjelenő projektek tudtak jobb értékesítési arányt felmutatni az előző félévi teljesítményhez képest. A növekedés egyetlen oka, hogy az újonnan megjelenő projektek - a piackutatások által alátámasztott tényeket szem előtt tartva - az átlagosnál jobb lakásokat kínálnak, mind ár-értékarány, mind belső elrendezés tekintetében. 2012 első félévében megjelent projektek értékesítettsége majdnem 40 százalék volt. Azonban azt is meg kell említenünk, hogy az átlagos projektméret tovább csökkent 15 lakásra a tavalyi év azonos időszakát képviselő 18 lakásos új projektekhez képest.


Az eladásra került lakások korrigált mérete (a terasz és a kert méretének bizonyos százalékával módosítva)az előző évek tendenciáit követve továbbra is növekedett, ezúttal 67-ről 69 négyzetméterre, ugyanakkor az átlag eladási négyzetméter is növekedést mutat, 425 000-ről átlagosan 430 000 forintra emelkedett. Mindeközben az elfekvő készlet is enyhe növekedést mutat a tavalyi évhez képest. A kínálati átlagárakat figyelembe véve is növekedésről számolhatunk be, immár az átlagos négyzetméterár 486 551 forint. Ennek egyik legfőbb oka a visszajövő lakások magas árai mellett, hogy a kínálatban folyamatosan növekszik a nehezen eladható drágább lakások aránya. Továbbá az új projektek átlagárai is emelkedtek 465.345 forintról 483.247 forintra.

Összességében prognosztizálható az egyre csökkenő építési és használatbavételi engedélyek és a stagnáló kereslet alapján, hogy tovább fog szűkülni az új lakások kínálata. Év végén már csak 3 400 körüli kínálattal számol a Cordia Zrt. Ezáltal a csökkenő lehetőségek következtében a társaság továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy növekedni fog azon budapesti lakást vásárlók aránya, akik kénytelenek lemondani az új lakás nyújtotta élményekről. A piacon lévő kevés új lakás nem tudja a vevők igényeit teljes mértékben kielégíteni sem belső elrendezés, sem műszaki jellemzők, sem ár-értékarány tekintetében. Ha nem indulnak újabb projektek, akkor többen kényszerülhetnek majd használt lakás vásárlására.

 

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 9. 12:30