Ez az új módi: százezreket kereshetsz a lakásoddal

Pénzcentrum
2012. augusztus 27. 14:03

A MALÉV februári csődje után sokan a turisták számának visszaesését prognosztizálták, az idei első félévben mégis többen látogattak hozzánk, mint egy évvel korábban. Az igények és a fizetőképesség azonban fokozatosan átalakult az elmúlt években, amelyben sokan meglátták a lehetőséget. A "szoba-szálloda" egyre jobb üzlet és ez ismét Budapestre vonzza a befektetőket.

A szállodák átlagosan 14 593 forintos bruttó átlagárral működtek 2012 első hat hónapjában. Az egy kiadható szobára jutó bruttó árbevétel 6250 forint volt, a legmagasabb mutatót az ötcsillagos (19 739 forint) és a négycsillagos (7013 forint), továbbá a gyógy- (7077 forint) és a wellness-szállodákban (5956 forint) regisztrálták. - áll a KSH elemzésében. Az egy főre jutó költségért azonban már egy komplett család is elszállásolható, ha valaki lemond a szállodai szolgáltatásokról és inkább privát személyek kiadó lakásait veszi igénybe néhány napra. Az erre a szolgáltatásra szakosodott portálok több száz ilyen lakást kínálnak csak a fővárosban, és a népszerűbbek közülük folyamatosan ki is vannak adva.

Friss! "Ez a kormány legújabb ötlete: pazarlás helyett munkahelyek"

Az ingatlanok tulajdonosai között találni olyanokat, akik 1-2 lakást tartanak fent ezzel a céllal, de olyanok is, akik akár többtucat lakást üzemeltetnek. "Volt olyan külföldi ügyfelünk, aki teljes épületszinteket vásárolt, hogy szoba-szállodaként üzemeltesse majd őket." - mondja Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője. Utánaszámolva, a hagyományos bérbeadással szemben többszörös bevételre lehet így szert tenni, igaz a költség és energiaráfordítás is nagyobb. Amíg hagyományos esetben sokszor elég a havidíjat beszedni a bérlőtől, itt költeni kell a hirdetésekre, folyamatosan tisztán tartani a lakást, feltölteni a készleteket és kezelni kell a külföldi vendéget is, lehetőleg az anyanyelvén.

A KSH adatai szerint a külföldiek az idei első félévben 1,7 millió vendégéjszakát töltöttek hazánkban, ráadásul a szállodák külföldi vendégéjszaka számában több mint 366 ezres növekedést regisztráltak 2011 azonos időszakához viszonyítva. Ehhez a pozitívumhoz nagyban hozzájárult az orosz (+75,6 ezer), az olasz (+49,1 ezer) és a német (+48,3 ezer) vendégéjszakák számának növekedése. Piac tehát van és a számok növekedést mutatnak. A főváros élete - főleg nyáron a Sziget és egyéb fesztiválokkal, vagy a romkocsmákkal - ráadásul kifejezetten vonzza a fiatalokat, akik sokkal inkább nyitottak egy személyesebb, gyakran szinte baráti vendéglátásra a lakások tulajdonosaitól, mint a szállodákra.

A lakásokat kínáló portálok böngészése közben kiderül, hogy a legnépszerűbb ingatlanok a főváros belső kerületeiben találhatók és minőségtől, mérettől függően változnak az árak. Egy 35-40 m2-es belvárosi (V. ker), rendkívül igényesen kialakított lakást egy hétre, két főnek például 45 ezer Ft környékén adnak ki, amely a hagyományos bérleti díj esetén nagyjából egy havi bevételt jelent csupán. Ugyanez az arány egy nagyobb, 80 négyzetméteres polgári lakás esetén is, ahol a heti bérleti díj 4 fő esetén 110 ezer Ft körül mozog. Természetesen itt rendkívül szép kialakítású, magas minőségen berendezett és nem utolsó sorban igényesen fotózott lakásokról van szó, amelyeket az ott tartózkodók utólag pozitív kommentekkel, ajánlásokkal láttak el, ezzel is emelve a hely népszerűségét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Korábban: "Albérlet vagy saját lakás? Segítünk dönteni"

A 35-40 m2-es lakások az 5. kerületben 10-12 millió Ft között cseréltek gazdát idén, míg a 80 m2 körülieket 20-25 millió között vették. Igényes burkolatokkal, szép bútorokkal és használati berendezésekkel is kell a befektetőknek számolniuk, ami rendkívül megdrágíthatja a befektetést. Számolni kell ezen felül a hirdetési portálok jutalékával (10-20%), a rezsiköltségekkel és a további állandó kiadásokkal is, de úgy tűnik mindezekkel együtt nem rossz üzlet ez.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem