Naponta tízezreket keresnek munka nélkül: ilyen egyszerű

Pénzcentrum
2012. július 26. 05:20

Új turisztikai trend kezd kialakulni Budapesten és a frekventáltabb vidéki városokban: egyre többen adják ki akár saját lakásukat is 4-5 napra ideérkező külföldi turistáknak. A Pénzcentrum.hu-nak egy olvasója számolt be saját tapasztalatairól az "otthoni hotel" kialakításával kapcsolatban. Hiszen hiába saját ágyát adja át néhány napra vadidegeneknek, azok úgy érezhetik magukat, mintha egy szállodában kaptak volna egy otthonos szobát, és mindeközben úgy élhetnek, mint bármelyik helyi lakos.

A legújabb - és részben a nemzetközi gazdasági helyzetnek köszönhető- trend szerint egyre több és több honlapon adhatjuk ki saját lakásunkat turistáknak, kifejezetten rövid időre. Az erre szakosodott honlapokon szinte a világ bármelyik városban könnyen találhatnak a látogatók szabad szobákat, lakásokat. A hirdetési felület mellett a teljes pénzügyi lebonyolítást is átvállalja a rendszer 10-12 százalékos jutalékért cserébe. Ez első látásra soknak tűnhet, cserébe viszont - egy Pénzcentrum.hu-olvasó bevallása szerint- egymás kezébe adják a kilincset a Budapesten nyaralók. Így keres ő napi 10-12 ezer forintot lakása kiadásával.

"Kezdetben még csak néhány hétvégére akartam kiadni a lakást. Különösen a hosszú hétvégékre marad szabadon, hiszen ezeket a napokat én is vidéken töltöm. Már egy éve feltettem a lakás képeit az egyik oldalra, de csak húsvétkor fogadtam el az első foglalást. Előtte is volt egy két érdeklődő, de nekem akor még sem volt jó az időpont. Természetesen a rendszerben gond nélkül el lehet utasítani minden kérést, így ez nem jelentett különösebb problémát. Húsvétkor viszont minden összeállt, hazautazásomra időzítette két angol diák is budapesti látogatását" - mesélte neve elhallgatását kérő olvasónk.

A nyári főszezon közeledtével pedig egyre többen gondolták úgy, hogy megéri így akár albérletbe is költözni a saját belvárosi lakás helyett vagy ezt a hosszú távú albérletet is érdemes kiadni. "Könnyen el lehet indítani az egészet" - mondta el informátorunk. "Csak néhány jó fotó szükséges a kiadó ingatlanról, egy kis angoltudás és sok kedvesség. Az elején érdemes viszonylag olcsón is kiadni a lakást és magasabb kauciót kérni. Ezzel gyorsan megtalálnak az árérzékeny szálláskeresők és a biztonság is garantált. Őket lenyűgözni is viszonylag egyszerű: egy kis apró figyelmesség, például egy túró rúdi megérkezésnél szinte azonnal garantálja a sikert. Elégedett vendég pedig szívesen ad jó kritikát, amire minden szállásadónak szüksége van, hiszen a pontozás nyomán elért magasabb árkategóriákban ez alapján válogatnak majd az újabb vendégek".


Az oldalakat végignézve kitűnik, hogy szinte csak a kifejezetten központi lakások kelendőek. A legtöbb Budapest belvárosában, a nagykörúton belül vagy a központi metrómegállókhoz nagyon közel helyezkedik el. Olvasónk udvarra néző magasföldszinti lakása is a belvárosban, a Dunához és a Margit szigethez közel van. A 2012-es lakásárakat végignézve egy hasonló adottságú ingatlanért körülbelül 8-12 millió forintot kell kiadnunk, állapottól, felszereltségtől függően. A két véglet egyike egy modern fűtési rendszerrel felszerelt A+-os energiatanúsítvánnyal rendelkező lakás, a másik egy kissé romos épületben lévő felújításra szoruló ingatlan. A hirdetéseket böngészve jól látszik, hogy szinte bármelyik kiadható ma Budapesten. A Malév csődje jött tett az üzletnek, a fapados járatokon sok fiatal jön egy hirtelen ötlettől vezérelve a városba, akik kimondottan keresik az olcsó, de frekventált helyen levő szállásokat.

"A legtöbbször kifejezetten fiatalok szálltak meg a lakásomban. Van, amikor egy hosszabb körutazás egyik állomása csak Budapest, ilyenkor jó egy lakásban kipihenni magukat. Nagyon hasznos azoknak az utazóknak, akik több hónapig úton vannak, hiszen ezekben a lakásokban ki is moshatnak, főzhetnek, úgy élhetnek, mintha otthon lennének" - mondta el megkeresésünkre egy, ugyancsak saját lakását kiadó lány.

Szerinte is a legfontosabb a központi fekvés és a kedvesség. "Soha nem szabad lehúzni a vendégeket. Mivel a rendszer elintéz minden anyagi dolgot a megérkezéskor már nem kell pénzről szó esnie. A legtöbben élvezik is a szabadságot és inkább havernak tekintenek, akinek a lakásában megszállnak. Én mindig elmondom, hogy akármit találnak a lakásban nyugodtan használhatják, értem ezt a hajszárítóra és a hűtőben felejtett tojásokra egyaránt. Ennek általában nemcsak örülnek, de az utazás végén engem valami teljesen más dolog szokott fogadni cserébe és még sose éreztem, hogy lenyúltak, tönkretettek vagy elhasználtak valamit" - mondta el olvasónk.

A legtöbben azért nem vágnak bele a rövidtávú lakáskiadásba mert féltik a tárgyaikat, lakásukat. Az egybehangzó vélemény ezzel szemben az, hogy a legtöbb oldalon kérhető kaució fedez minden esetleges kárt, a bejövő haszonból viszont akár szépíteni, felújítani is lehet lakásunkat. "Nem is értem miért féltik, általában IKEA-ban vásárolt bútoraikat az emberek. Ezek könnyen pótolhatóak, egyáltalán nincs személyes kötődésem ezekhez, ezért nem érzem úgy, hogy bármit is veszítenék, amíg valaki más alszik a 3 ezer forintért vásárolt ágyneműmben. A kiadásból meg ha tanultam valamit, akkor az az, hogy mindenki tiszteli más értékeit egy ilyen helyzetben, mert szinte barátjuknak tekintenek, akinek az értékeit ugyanolyan rendben tartják, mint a sajátjukat" - osztotta meg tapasztatát a lapunknak nyilatkozó fiatal hölgy.

"A vendégek szinte a világ minden részéről jönnek, többnyire angol nyelvterületről, de volt már argentin, olasz, indiai, francia vendégem is. A bulizós fiatalokkal sem volt soha semmi gond. Sőt a legnagyobb károm is egy vasalásból származó ágyneműfoltot is egy idősebb pár követte el. Ezt a kaucióból könnyen orvosolhattam volna, de végül magam pótoltam néhány ezer forintért a már úgyis kopottas huzatot".

Milyen munkával jár a lakáskiadás?

"A takarítás a legfáradtságosabb része a dolognak, minden vendég előtt 2-3 órát kell ezzel foglalkoznom, amiben az ágyneműcsere, portalanítás, porszívózás és a felmosás van benne. Szerencsére kicsi a lakásom így viszonylag gyorsan megvan. A vásárlással is elmehet több idő és a mosás mennyisége is megnő. Ágyneműket nem mosok hetente, inkább vettem többet, de így is kétszer annyit megy a mosógép, mint szokott. Amikor megérkezik a vendég körülbelül 10 perc alatt körbevezetem a lakáson és minden tudnivalót elmondok, ha igénylik szívesen megmutatom a környéket, ezzel is el szokott menni fél óra" - mondta olvasónk. "Költségek persze még vannak, a plusz wc papír, szalvéta és hasonló kellékek is gyorsan fogynak mostanában".

Árak a fővárosban

A legolcsóbb budapesti szállások, többnyire szobák 2 500 forintnál kezdődnek. Egy átlagos belvárosi lakás egy éjszakára 10 -14 ezer forint. Vannak viszont nagyobb alapterületű ingatlanok is, a legdrágább budapesti ajánlat egy Gereben utcai villa, amiért egy estére közel 120 ezer forintot kell fizetnie az ideérkező turistáknak.


A legolcsóbb szállást is a belvárosban találtuk, a Lónyai utcában akár 2 400 forintért is eltölthetünk egy estét.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?