Lakásvásárlás minimálbérből? Egyre könnyebb

Pénzcentrum
2012. augusztus 14. 12:02

Csökken a szakadék a jövedelmek és az ingatlanárak között, melynek a lakáspiac élénküléséhez kéne vezetnie - véli Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője. Az Egyesült Államokból importált elmélet szerint a lassú lakáspiaci éledezés egyik fő oka, hogy a lakásárak csökkenésüknek köszönhetően beérték a jövedelmi szinteket. A közvetítő hálózat szakembere úgy véli, hasonló folyamatokat láthatunk Magyarországon is, így jogosan lehetünk optimisták a lakáspiac jövőjével kapcsolatban.

Két tipikus jövedelmet és két típusingatlant vett alapul a közvetítóő hálózat az összehasonlításához. A minimálbér az egyik jól nyomon követhető jövedelmi mutató, másiknak pedig egy (energiaszektorban dolgozó) szellemi foglalkoztatott jövedelme lett kijelölve a KSH nyilvántartása alapján. Ez utóbbi kategória tagjai keresik a KSH adatai alapján hivatalosan a legtöbbet és szám szerint alig több mint 12 ezren vannak, de összehasonlításai alapnak megfelelőek. A két típuslakás egyikének az ország egyik legolcsóbb lakástípusát, egy 50-60 négyzetméter közötti miskolci panellakást és egy drágább kategóriát, a Budapest V. kerületének 50-55 négyzetméter közötti, 2000 előtt épült, jó állapotú polgári lakását használták.


Az összehasonlítás 2008. január 1. és 2012. január 1. közötti KSH, illetve DH adatok alapján készült. 2009 január elsején a minimálbér 71 500 forint volt havonta, ekkor a olcsó miskolci panel négyzetméter ára majdnem dupla ennyibe került, 133 ezer forintba, az V. kerületi lakásért pedig négyzetméterenként 5 és félszeresét, 392 ezer forintot kellett fizetni. A 2009-2012 közti ingatlanáreséssel és fokozatos minimálbér emelkedéssel összeértek az értékek. Idén január 1-jén 93 ezer forint volt a havi minimálbér és a miskolci panel négyzetméter ára is majdnem épp ennyibe került. A belvárosi polgári lakás ára is esett időközben, ennek négyzetméter ára 3,5-szerese lett a jelenlegi minimálbérnek.


Más a helyzet, ha az említett szellemi foglalkozású jövedelmét nézzük. 2009. január 1-jén a havi 207,5 ezer forintos nettó jövedelem meghaladta a miskolci panel 133 ezer forintos négyzetméter árát és szinte a fele volt a fővárosi ingatlan nm árának. Ez utóbbi lakástípus áresésével és a jövedelem emelkedésével 10 százalékon belülre került csupán a különbség az V. kerületi lakástípus egy négyzetméterének megvásárlásához, tehát az árak időközben szinte itt is összeértek.

Egy lakás megvásárlásához azonban Magyarországon a jövedelmükön túl sokan vesznek igénybe szocpolt és/vagy állami támogatású hitelt. A jelenlegi lehetőségekről a legújabb szocpolról és kamattámogatásról szóló elemzésünkben is olvashat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?