-1 °C Budapest

Lakásvásárlás minimálbérből? Egyre könnyebb

Pénzcentrum
2012. augusztus 14. 12:02

Csökken a szakadék a jövedelmek és az ingatlanárak között, melynek a lakáspiac élénküléséhez kéne vezetnie - véli Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője. Az Egyesült Államokból importált elmélet szerint a lassú lakáspiaci éledezés egyik fő oka, hogy a lakásárak csökkenésüknek köszönhetően beérték a jövedelmi szinteket. A közvetítő hálózat szakembere úgy véli, hasonló folyamatokat láthatunk Magyarországon is, így jogosan lehetünk optimisták a lakáspiac jövőjével kapcsolatban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Két tipikus jövedelmet és két típusingatlant vett alapul a közvetítóő hálózat az összehasonlításához. A minimálbér az egyik jól nyomon követhető jövedelmi mutató, másiknak pedig egy (energiaszektorban dolgozó) szellemi foglalkoztatott jövedelme lett kijelölve a KSH nyilvántartása alapján. Ez utóbbi kategória tagjai keresik a KSH adatai alapján hivatalosan a legtöbbet és szám szerint alig több mint 12 ezren vannak, de összehasonlításai alapnak megfelelőek. A két típuslakás egyikének az ország egyik legolcsóbb lakástípusát, egy 50-60 négyzetméter közötti miskolci panellakást és egy drágább kategóriát, a Budapest V. kerületének 50-55 négyzetméter közötti, 2000 előtt épült, jó állapotú polgári lakását használták.


Az összehasonlítás 2008. január 1. és 2012. január 1. közötti KSH, illetve DH adatok alapján készült. 2009 január elsején a minimálbér 71 500 forint volt havonta, ekkor a olcsó miskolci panel négyzetméter ára majdnem dupla ennyibe került, 133 ezer forintba, az V. kerületi lakásért pedig négyzetméterenként 5 és félszeresét, 392 ezer forintot kellett fizetni. A 2009-2012 közti ingatlanáreséssel és fokozatos minimálbér emelkedéssel összeértek az értékek. Idén január 1-jén 93 ezer forint volt a havi minimálbér és a miskolci panel négyzetméter ára is majdnem épp ennyibe került. A belvárosi polgári lakás ára is esett időközben, ennek négyzetméter ára 3,5-szerese lett a jelenlegi minimálbérnek.


Más a helyzet, ha az említett szellemi foglalkozású jövedelmét nézzük. 2009. január 1-jén a havi 207,5 ezer forintos nettó jövedelem meghaladta a miskolci panel 133 ezer forintos négyzetméter árát és szinte a fele volt a fővárosi ingatlan nm árának. Ez utóbbi lakástípus áresésével és a jövedelem emelkedésével 10 százalékon belülre került csupán a különbség az V. kerületi lakástípus egy négyzetméterének megvásárlásához, tehát az árak időközben szinte itt is összeértek.

Egy lakás megvásárlásához azonban Magyarországon a jövedelmükön túl sokan vesznek igénybe szocpolt és/vagy állami támogatású hitelt. A jelenlegi lehetőségekről a legújabb szocpolról és kamattámogatásról szóló elemzésünkben is olvashat.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 21. péntek
Ágnes
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?