0 °C Budapest

Most kell megszabadulni a devizahitelünktől?

Pénzcentrum
2012. augusztus 12. 08:02

Ha előtörlesztésen gondolkodtunk, akkor itt az idő. Az árfolyamok 10 havi csúcsokat döntögetnek, és  az IMF tárgyalások folytatásáig nem várható változás az elemzők szerint. Miért ne vágnánk bele most az előtörlesztésbe? Mit kell mérlegelnünk döntésünk előtt, biztos, hogy jó ötlet?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A tíz hónapos csúcson lévő árfolyamok jó lehetőséget adhatnak azoknak, akik tudtak valamennyit spórolni az elmúlt időszakban. S, az öt évre szóló árfolyamrögzítés helyett vagy mellett saját megtakarításukat is szeretnék a devizahitelüktől való megszabadulásra fordítani. Ugyan elmaradnak a jelenlegi árfolyamok a végtörlesztéskor alkalmazott fix árfolyamoktól, amikor is 250 EUR/HUF és 180 CHF/HUF árfolyamok mellett és költségek nélkül szabadulhattak meg a devizahitelüktől a szerencsések.

Aki most szánja rá magát, hogy megtakarításaiból vagy családi kölcsönből rendezi tartozását annak valószínűleg költségekkel kell szembenéznie. A 2009. évi CLXII. tövény szabályozza a bankok által maximálisan kiróható díjak mértékét. Mely szerint több esetben is jogosan számíthatnak fel a hitelintézetek költségeiknek megfelelő díjat az előtörlesztőktől. Ennek mértéke azonban nem lehet magasabb az előtörlesztett összeg 2,5 százaléknál, nem rögzített kamatozású vagy kamatperióduson belül előtörlesztett hitelek esetén 1,5 százalék. Teljesen ingyenes, amennyiben a hiteltartozás mértéke nem haladja meg az 1 millió forintot, valamint ha a 12 hónapon belüli tőketörlesztés nem haladja meg a 200 ezer forintot.

Nem ingyenes előtörlesztés esetén viszont úgy is számolhatunk, hogy a jelenlegi árfolyamszinteknél 1,5-2,5 százalékkal magasabb szinteken tudunk csak megszabadulni tartozásunktól. Ekkor még mérlegelnünk kell, hogy ez esetben elveszítjük a megtakarításaink után kapott hozamot, ami jelenleg meghaladhatja ugyanazon összeg hitelkamatát (devizahitelek esetén).

Mikor éri meg előtörleszteni?

- Ha az árfolyamok nagymértékű és tartós emelkedésétől tartasz.
- Ha megtakarításaid után járó hozam alulmarad a hitel kamataival szemben és nem számítasz jelentős forint erősödésre.
- Amennyiben egyéb forrásból alacsonyabb költségekkel (kamat) tudsz pénzhez jutni pl: családi kölcsön és a forint jelentős erősödésére nem számítasz.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az árfolyamrögzítés miatt kevésbé éri meg előtörleszteni.

Az új árfolyamrögzítés lehetőséget teremt a devizaadósoknak a fix árfolyamon való törlesztésre. Mivel a rendelkezés szerint a fix árfolyamok feletti tartozás kamattörlesztését az állam és a bank közösen átvállalja ezért csökkenhet az adós teljes visszafizetési terhe. Mindenképp érdemes tehát az előtörlesztés előtt az árfolyamrögzítés lehetőségén is elgondolkodni, az ebből eredő megtakarítást akár a hitel későbbi végtörlesztésére is fordítható lakáskasszában elhelyezni. Erről korábbi cikkeinkben is írtunk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06