Ezért csúszik a devizahitelesek megmentése

2012. augusztus 9. 08:44

Nem sietnek megmenteni a bedőlt devizahiteleseket Magyarországon - derül Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter válaszából, mely nemrég jelent meg a kormány honlapján. A nemzetgazdasági miniszter közlése szerint ugyanis eddig mindössze 8 darab ingatlant sikerült megvásárolnia a Nemzeti Eszközkezelőnek (NET), pedig a kormány kommunikációja szerint idén 8 000 van előirányozva. A NET ugyanakkor kitart a többször hangoztatott kvóta mellett. Álláspontjuk szerint azonban a keretszám kitöltése nagyban függ attól, hogy a hiteladósok és a pénzügyi intézmények mennyi ingatlant és milyen ütemezésben ajánlanak fel megvételre. Továbbra is kérdés viszont, hogy miből lesz pénz az ingatlanmegvásárlásokra, mely óvatos becsléssel is 30-40 milliárd forintra rúghat 2012-ben. A NET tájékoztatása szerint viszont a pénzügyi kormányzat részéről többször elhangzott, hogy a kormány biztosítja az ingatlanvásárlás feltételeit.

"A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. adatai alapján 2012. július 25-ig 8 darab ingatlan megvásárlása zárult le, összesen 27 millió forint értékben. Ezek az adatok a 2012. június 20-a előtti feltételeknek megfelelő hiteladósoktól megvásárolt ingatlanokat tartalmazzák. A jelenleg hatályos törvény és az ahhoz kapcsolódó a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. működésével kapcsolatos egyes szabályokról szóló kormányrendelet által megállapított szociális feltételek szerinti ingatlanok megvásárlása még nem kezdődött el, ugyanis a bankokkal újra kell kötni az új feltételeknek megfelelő szerződést. A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. 2012-ben összesen 8 000, 2013-ban 7 000, 2014-ben 10 000 lakást tervez megvásárolni." - olvasható Matolcsy György, Ertsey Katalin országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában.

A NET programot szabályozó, idei év januárjától hatályos törvény módosítására a hitelt nyújtó pénzügyi intézmények a Kormány - Bankszövetség tavaly decemberi megállapodása óta számítottak. A megállapodásnak megfelelően megváltozott a jogi környezet, és júniustól kibővült a jogosultak köre. A januártól júniusig tartó átmeneti időszak alatt ezért a hitelező pénzügyi intézmények - mivel zajlott a program kibővítését célzó törvénymódosítás előkészítése - csak viszonylag kis számban ajánlottak fel ingatlant megvételre - olvasható a NET mai napon kiadott közleményében.

Az ingatlanra és a hitelre vonatkozó feltételek, melyekről a bank nyilatkozik:

- az ingatlan forgalmi értéke a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor nem haladta meg Budapesten és megyei jogú városokban a 15 millió forintot, egyéb településeken a 10 millió forintot;
- a hitelszerződés megkötésekor a banktól kapott kölcsön összege az ingatlan forgalmi értékének a 25 és 80 százaléka közé esett;
- a törvény hatályba lépésekor a hiteladós a lakáshitel-tartozását legalább 180 napja nem törleszti
- a hitelszerződést 2009. december 30. előtt kötötték;
- a lakóingatlan az ingatlan-nyivántartásban lakóházként, lakásként, vagy tanyaként szerepel;
- a jelzáloghitel mögött fedezetként csak a megvásárlásra felajánlott ingatlan szerepel.

A hiteladósra (vagy zálogkötelezettre) vonatkozó szociális feltételek, amiket a hiteladósnak kell igazolnia:

- a hiteladós vagy a vele egy háztartásban élő házastársa vagy élettársa aktív korúak ellátásában részesül, amelynek formája rendszeres szociális segély vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatás;
- a hiteladós, vagy a vele egy háztatásban élő házastársa vagy élettársa a háztartásban legalább 1 gyermeket nevel, akikre tekintettel családi pótlékra jogosult;
- a hiteladós állandó lakhelye 2011. szeptember 28-án és azt követően folyamatosan a fedezetül felajánlott lakóingatlan;
- a hiteladósnak a megvásárlásra felajánlott ingatlanon kívül nincs más lakóingatlanon használati joga.

A szociális feltételek meglétét a hiteladósnak a hitelező bank fiókjában (kizárólag a bank által kiküldött értesítőben meghatározott fiókban) kell igazolnia, amihez mindössze az alábbi 2 igazolást kell beszereznie:

- a hiteladós (vagy a hiteladóssal egy háztartásban élő házastárs, illetve élettárs) rendszeres szociális segélyben, vagy foglalkoztatás helyettesítő támogatásban részesül. Ezt az önkormányzati jegyző igazolja.
- a hiteladós, vagy a vele egy háztatásban élő házastársa vagy élettársa a háztartásban legalább 2 gyermeket nevel, akikre tekintettel családi pótlékra jogosult. Ezt a Magyar Államkincstár igazolja.

Az eljárás során az Eszközkezelő akkor veszi fel a kapcsolatot a hiteladóssal, amikor már minden jelzálogjoggal rendelkező pénzügyi intézmény:

- jóváhagyta azt, hogy a tulajdonjog a Magyar Államhoz kerüljön;
- elfogadta a Nemzeti Eszközkezelő által fizetendő vételárat;
- lemond a hiteladóssal szembn fennálló minden további követeléséről.

A Nemzeti Eszközkezelőhöz az ügyet a hitelező továbbítja. Ezt követően az Eszközkezelő felveszi a kapcsolatot a hiteladóssal, időpontot egyeztet vele, hogy a lakóingatlant leltárba vegye, valamint, hogy megkössék az adásvételi szerződést és a bérleti szerződést.


Mint írják, a jogosultsági feltételek bővülése nyomán a felajánlott ingatlanok száma várhatóan jelentősen meg fog nőni, mivel már nem feltétel a kényszerértékesítésre jelölés, sem a két, családi pótlékra jogosító gyermek nevelése. Így az egy gyermeket nevelők is jogosultak lehetnek, amennyiben teljesül a többi feltétel (a hitelszerződésre, az ingatlanra és a szociális rászorultságra vonatkozó feltételek). Az Eszközkezelőhöz - a banki visszajelzések alapján - várhatóan szeptember-októberre fognak beérkezni a tömeges ingatlanfelajánlások, tekintettel arra, hogy nemcsak az Eszközkezelőnek, hanem a pénzintézeteknek is fel kell készülniük a kérelmek befogadására és feldolgozására.

"A Nemzeti Eszközkezelő programjáról egyelőre korai mérleget vonni. Az Eszközkezelő által működtetett program három szereplő együttműködésén alapul. Az ingatlan vásárlások száma nagymértékben függ attól, hogy a hiteladósok a hitelező bankkal karöltve mennyi ingatlant és milyen ütemezés szerint ajánlanak fel megvételre. Mivel az év első felében a felajánlás még a kényszerértékesítési kvótába jelöléshez volt kötve, a bankok az ingatlan felajánlásokkal inkább kivárták a júniusi törvénymódosítást. A módosításnak köszönhetően a kényszerértékesítésre jelölés immár kikerült a feltételek közül, és a döntéshozók a szociálisan rászorult jogosultak körét is bővítették. Várakozásaink szerint a program gyakorlati megvalósítása szeptember-október folyamán vesz lendületet" - mondta el a Pénzcentrum.hu érdeklődésére a Nemzeti Eszközkezelő.


Továbbra is kérdés ugyanakkor, mekkora forrás áll rendelkezésre? Matolcsy György írásbeli válasza szerint az idén megvásárolt 8 darab ingatlan 27 millió forintot kóstált, ez tehát azt jelenti, hogy ingatlanonként mintegy 3 millió 375 ezer forintot költöttek el. Óvatos becsléssel is tehát az idén mintegy 30 milliárd forintra lenne szükség. Arról nem is beszélve, hogy ~3,3 milliós vételárnál jóval többe is kerülhetnek a különböző városokban felajánlott ingatlanok. Az Eszközkezelő tájékoztatása szerint viszont nincs ok aggodalomra, mint írják, a jövő évi költségvetés tervezése jelenleg is zajlik, a rendelkezésre álló forrásokat az elfogadott törvény fogja szabályozni.

A programba kerülést a törvénymódosításnak köszönhetően immár a hiteladós is kezdeményezheti a hitelt nyújtó bankjánál, vagy a követeléskezelőnél. Részben emiatt, részben a megváltozott feltételek miatt a bankoknak fel kell készülni az ügyfelek tájékoztatásra, a kérelmek befogadására, és feldolgozására. Ha a bank a hiteladós szándéknyilatkozatát befogadta, a jogszabályi feltételek meglétét ellenőrizte, valamint jóváhagyta az adásvételt, akkor az ügylet a hitelezőtől a Nemzeti Eszközkezelőhöz kerül. Ha ugyanarra az ingatlanra több bank is bejegyeztetett jelzálogjogot, akkor a társaság mindegyik hitelezőt bevonja az eljárásba. Fontos, hogy az eljárás idejére a végrehajtási eljárást a bank felfüggeszti, így a hiteladóst nem érheti hátrány. A konstrukció sarkalatos eleme, hogy a hiteladós tartozását a bank elengedi. A korábbi ingatlantulajdonosból bérlő lesz, aki - határozatlan időre szóló bérleti szerződés megkötésével méltányos bérleti díj megfizetése ellenében - családjával együtt az otthonában maradhat. Az eljárás során felmerülő összes költséget - adminisztrációs költségek, ügyvédi munkadíj, műszaki ellenőrzés, műszaki átadás-átvétel - a Nemzeti Eszközkezelő fedezi. Így az eljárás a hiteladós szempontjából teljes egészében díjmentes.

 

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19