11 °C Budapest

Budapesten senkit nem ment meg az Eszközkezelő?

Pénzcentrum
2012. május 23. 14:44

Az eddig felajánlott ingatlanok forgalmi értéke 5,1 és 7,8 millió forint között szóródik, ennek megfelelően a kifizetendő vételár nagyjából 2,5 és 3,9 millió forint közé esik. Az ingatlanok jellemzően az ország keleti régióiban helyezkednek el, budapesti ingatlant a hitelezők eddig nem ajánlottak fel - tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Eszközkezelő. Mint írják, a programban azon két-, vagy többgyermekes bukott hitelesek vehetnek részt, akik a települési önkormányzattól rendszeres szociális segélyben, vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülnek.

Mint ahogyan azt a Pénzcentrum.hu megírta, az országgyűlés lezárta a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. programjáról szóló törvény módosításának általános vitáját, a részletes vita pedig a jövő héten kezdődik. A Pénzcentrum.hu értesülései szerint ezek keretében a legjelentősebb változás az lesz, hogy az a hiteladós - vagy a vele egy háztartásban élő házastársa, vagy élettársa - is jogosult lesz a Nemzeti Eszközkezelő programjában részt venni, aki háztartásában legalább egy gyermeket nevel és családi pótlék felvételére jogosult. A törvénymódosítási javaslat alapján a másik fontos változás az lesz, hogy a Nemzeti Eszközkezelő rendszerébe bekerült ingatlanokat nem kell majd a kényszerértékesítési kvótában figyelembe venni.

Ez utóbbi igen jelentős szempont a program működése szempontjából. A hitelező pénzügyi intézmények ugyanis az első negyedéves, január 15-én lezárt kényszerértékesítési kvótájukból csak viszonylag kis számban ajánlottak fel ingatlant az államnak megvételre. A második negyedéves, április 15-én lezárt kvóta szerinti ügyletek a törvényi határidők alapján pedig csak a közeljövőben érkeznek be a hitelezőktől.

Az eddig felajánlott ingatlanok forgalmi értéke 5,1 és 7,8 millió forint között szóródik, ennek megfelelően a kifizetendő vételár nagyjából 2,5 és 3,9 millió forint közé esik. Az ingatlanok jellemzően az ország keleti régióiban helyezkednek el, budapesti ingatlant a hitelezők eddig nem ajánlottak fel (pedig a kvóta alapját képező több mint 100 ezer lakóingatlan közül a legtöbb Budapesten található - a szerk.). A két-, vagy többgyermekes ingatlantulajdonosok mindegyike megfelelt a törvényben foglalt szociális feltételeknek, ők a települési önkormányzattól rendszeres szociális segélyben, vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülnek. A felajánlott ingatlanok száma folyamatosan nő, az országgyűlés döntését követően pedig jelentősen emelkedhet. Ezért a megvételre felajánlott ingatlanok számára, elhelyezkedésére és értékére vonatkozó részletes adatokat egy későbbi időszakban értékeljük.

A kormány és a Bankszövetség megállapodása szerint a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. az idén 8 ezer ingatlan átvételére készül. A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. eddig közel 30 pénzügyi intézménnyel kötött keretmegállapodást. Ugyanakkor a törvénymódosítással változni fog az eljárásrend, ezért a közreműködő pénzügyi intézményekkel új keretszerződéseket fognak kötni. Szintén az új törvénytől függ majd az önkormányzati ingatlanátadás folyamata is, ennek részletei is a törvény hatályba lépése után lesznek ismertek. Továbbá be kell illeszteni az Otthonteremtési programba a Nemzeti Eszközkezelőhöz kerülő és esetlegesen tartósan ott maradó lakásállomány kezelésének és hasznosításának módját is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem