Százezrek WC, fürdőszoba nélkül: gettósodás Magyarországon

2012. július 4. 11:23

Minden negyedik magyar, vagyis mintegy 2,5 millió ember él olyan háztartásban, amely elmaradt valamilyen lakásköltségével. A problémákat pedig csak tetézi, hogy a hazai lakásállományban továbbra is jelentős minőségi problémák találhatók, melyek az ott élők egészségügyi helyzetére is jelentős hatással vannak. Mindemellett továbbra is problémát jelent egy jól működő szociális bérlakás-rendszer hiánya, illetve a szegénység területi koncentrációja is. Arról nem is beszélve, hogy a szakpolitikai intézkedések sem adnak hatékony válaszokat, a legnagyobb figyelmet kiváltó, a jelzáloghiteleseket segítő intézkedések például a lakhatási szegénységgel érintettek többségét el sem érik - hangzott el a Habitat for Humanity mai napon tartott sajtótájékoztatóján.

Bár a lakhatással kapcsolatos társadalmi vitákban a jelzáloghitelek törlesztésével elmaradó háztartások problémája dominált, a csoport növekvő létszáma ellenére a fizetési elmaradással küzdő háztartások többségét továbbra is a közműdíjakat nem fizető családok teszik ki. A TÁRKI adatai szerint 2011-ben a lakosok 25 százaléka, tehát mintegy 2,5 millió ember élt olyan háztartásban, amely elmaradt valamilyen rezsi-, lakbér, vagy hiteltörlesztőrészlet-fizetéssel. A legfrissebb Eurostat adatok alapján az eladósodottság mértéke hazánkban hatodik az EU tagállamok közötti rangsorban.

Tartozik a fél ország
A Magyar Energia Hivatal 2012. május 31-ei állapotot tükröző, tájékoztató jellegű adatai alapján 1,7 millió lakossági villanyszámlán 46,5 milliárd forint díjhátralékot tartanak nyilván. Valamivel kevesebb, csaknem 986 ezer lakossági gázszámlán van 70,5 milliárd forint hátralék, és több mint 316 ezer lakossági távhő-számla esetében nem fizettek ki 26 milliárd forintot. Az adatokból kitűnik, hogy 248 ezren 91-180 nap, 229 ezren 181-360 nap közötti, és 506 ezren 361 napon túli tartozást halmoztak fel, 12 milliárd, 14 milliárd és 36 milliárd forint értékben.


A fő problémakörök az ENSZ lakhatási fogalma alapján, hazai viszonyokra adaptálva:

  • lakhatás biztonsága
  • megfizethetőség
  • elhelyezkedés
  • speciális igényekkel rendelkező, elesett csoportok hozzáférése a lakhatáshoz


Mindemellett a hazai lakásállományban továbbra is jelentős minőségi problémák találhatóak. A lakosok egynegyede él ugyanis egészségtelen lakásban. A leggyakoribb ilyen problémák a beázás, vizesedés, illetve a penészedés. Továbbb súlyosbítja a helyzetet, hogy mintegy 233 ezer lakásban nincs vezetékes vízszolgáltatás, körülbelül 660 ezer ember él WC nélküli, és 440 ezer ember zuhany/fürdőkád nélküli lakásban. Sőt, 1,2 millió lakás rá sincs kötve a csatornahálózatra.

Továbbá speciális problémát jelent a szegénység területi megoszlása, amelynek legjellemzőbb formái a városi szegénynegyedek, telepek, gettósodó települések és kistérségek. Becslések szerint Magyarországon körülbelül 300 ezer ember él elszegényedett városi vagy falusi telepeken, és 150-nél többre becsülhető a gettósodó települések száma.

A lakhatási szegénység helyzetét tovább súlyosbítja, hogy bár kormányzati szinten foglalkoznak a helyzettel, de a rendelkezésre álló stratégiai dokumentumokban felvázolt lehetőségek nem hatékonyak. Igaz, megszületett az Új Széchenyi Terv Otthonteremtési Programja, ám ez alapvetően a gazdaságélénkítés szempontjára koncentrál. Arról nem is beszélve, hogy számos fontos szegmensről nem is áll rendelkezésre átfogó szakpolitikai helyzetkép, illetve cselekvési terv. Ilyen szegmensek például a lakhatás jogbiztonságát veszélyeztető helyzetek, vagy a hajléktalanság kérdése. A Habitat for Humanity Magyarország szerint tehát egyáltalán nem sikeresek a kormányzati intézkedések. Szükség lenne egy átfogó, lakhatási kérdésekkel mélyebben foglakozó diagnózis, illetve ez alapján egy kidolgozott cselekvési terv.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Habitat for Humanity Magyarország szerint a lakhatási szegénységet egy jól működő - megfelelő mennyiségű, minőségű, elhelyezkedésű, hatékonyan működtetett - szociális bérlakásállomány enyhítené. Ezzel szemben az amúgy is kicsi és rossz minőségű önkormányzati bérlakás-állomány 2011-re tovább, összesen 2 500 lakással csökkent. Az állomány a 2011-ben publikált adatok szerint mintegy 120 ezer volt - ez a teljes lakásállománynak kevesebb, mint 3 százaléka. Ez pedig a becsült igénynek épphogy a fele.

 

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 15. hétfő
Henrik, Roland
29. hét
Július 15.
Bíróságok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem